Lena Ag, Annika Hamrud, Biljana Kasic.

#nf2014: Feminism och nationalism – ett motsatspar

2014-06-19 | Bella Frank padlock

INRIKES

Feminism är nationalismens motpol. Det var temat för Kvinna till kvinnas seminarium som var en påminnelse om att feminismens nära relation med antirasismen inte är en slump eller ett strategiskt samarbete – att feminismen till sin natur kräver antirasism för sin egen skull.

I panelen fanns professor Biljana Kasic från Kroatien, Kvinna till kvinnas generalsekretare Lena Ag och frilansjournalisten Annika Hamrud. Med utgångspunkt från rapporten Folk, hem och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet som gavs ut av Stiftelsen Expo i samarbete med Kvinna till kvinna i mitten av maj diskuterades hur de rasistiska partierna i Europa har ett gemensamt: deras kvinnofientliga politik, något Feministiskt Perspektiv skrivit om tidigare.

– Nationalistiska partier kommer i olika former och varianter men de sammanfaller i en gemensam fientlighet mot kvinnors rättigheter. Deras påverkan kanske inte alltid är direkt, men de påverkar absolut på ett indirekt sätt diskussionsklimatet när det kommer till kvinnors rättigheter och immigration, sade Lena Ag, och pekade på fyra områden som rör kvinnor som nationalister är med och påverkar i en riktning som innebär beskurna mänskliga rättigheter för kvinnor: om kvinnors möjlighet att kombinera familjeliv med yrkesarbete, reproduktiva rättigheter, en stereotyp syn på genus och vad gäller våld mot kvinnor.


Balkan i fokus

Rapporten sätter ett särskilt sökljus på situationen i västra Balkan. Balkan används ofta av rasister i propaganda, inte minst Sverigedemokraterna har använt Balkan för att hävda att mångkulturen kollapsade där.

– Men det var ju precis motsatsen, det var nationalism som drev fram kriget, sade Lena Ag.

Biljana Kasic berättade om hur feminister jobbade på 1990-talet för att upprätthålla kommunikation och samarbete mellan kvinnor från alla etniska bakgrunder trots brinnande krig.

– Vi jobbade för att skapa en feministisk plattform för att visa solidaritet med kvinnor, framför allt de som drabbats av kriget. Vi jobbade hela tiden tillsammans, Serbien, Kroatien och Bosnen

– Feministisk solidaritet visade oss vägen framåt, feminism handlar alltid om motstånd, det är en frigörande diskurs som förändrar oss. Just nu håller det på att ske förändringar på Balkan, nationalismen håller på att få ett annat ansikte och vi måste alltid vara beredda på detta. Unga feminister i Kroatien och på Balkan jobbar mycket med sociala frågor, och vi måste fokusera på ekonomiska frågor, och marxism kan vara ett användbart verktyg i denna prekariat och det ekonomiska slavsystem som en fördjupad nyliberalism innebär.

Rapporten släpptes kort innan EU-valet. När resultat nu sedan en tid tillbaka är klara så finns det flera saker att vara uppmärksam på. Dels huruvida de rasistiska partierna med Nationella fronten i spetsen lyckas mobilisera en ny partigrupp i parlamentet. Men också hur andra partier i mitten av den politiska kartan väljer att hantera detta - huruvida de kommer att anpassa sig till och anamma denna rasistiska politik i ett försök att få tillbaka väljare till nästa val.


Rasistflört med hbtq

Annika Hamrud talade om hur rasistiska partier som SD delar upp gruppen kvinnor i goda och onda: som vill försvara ”svenska kvinnor” och som framställer muslimska kvinnor som det största hotet mot det svenska samhället.

– De hävdar att kvinnors rättigheter är ett svenskt nationellt karaktärsdrag snarare än något som kvinnor har slagits för och att muslimska kvinnor hotar detta. Lyckligtvis har de större etablerade partierna ännu inte anammat detta, men i Danmark och Norge kan man se att detta sker, sade Annika Hamrud.

– 2101 försökte SD vända sig till hbtq-rörelsen i Sverige för att framställla muslimer som ett hot, men den svenska hbtq-rörelsen har inte varit intresserad av detta. Men precis den här veckan har vi nåtts av nyheten om att Europride som hålls i Norge har bjudit in Fremskrittspartiets Solveig Horne att bli öppningstalare, sade Annika Hamrud som också underströk att partier som Frihetspartiet i Nederländerna, gärna använder sig av kvinnors- eller hbtq-personers rättigheter i sin propaganda. Men Frihetspartiet, som leds och i princip är Geert Wilders, vars politik nästan i helhet går ut på att driva antimuslimska frågor, har inget om vare sig kvinnor eller hbtq i sitt partiprogram.

– I Holland handlar deras politik om att att muslimer utgör ett hot mot hbtq-personer men i EU-parlamentet röstar de aldrig för hbtq-rättigheter, de har inget program för vare sig kvinnors eller hbtq-personers rättigheter, sade Annika Hamrud.


Från motpol till inbjudan

Seminariet var trots att det hölls som en av de sista programpunkterna på Nordiskt forum välbesökt, och såg ut att bli en passande slutnot att knyta ihop inte bara forumet utan den svenska feministiska våren med. För kvar efter Kvinna till kvinnas seminarium återstod i stort sett bara avslutningsceremoni. I stället klev alltså Solveig Horne från Fremskrittspartiet bara någon timma senare upp på Nordiskt forums avslutningsscen – i skarp kontrast till budskapet, och insikten, som Kvinna till kvinnas seminarium delat med sig bara knappa timmen innan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: