Brasilien: Hemlösa firade eget mästerskap på ockuperad mark

2014-06-19 | Florencia Goldsman padlock

KRÖNIKA/SPORT

Samtidigt som VM i herrfotboll invigdes firade människor som vräkts för att ge plats åt det hårt kritiserade evenemanget ett eget mästerskap i tältlägret som de byggt upp på ockuperad mark. Florencia Goldsman, krönikör på Píkara Magazine, var på plats och mötte bland andra studenten Agnes, som spelat fotboll sedan barnsben.

Artikeln är tidigare publicerad i Píkara Magazine på spanska

Mer än 4 000 familjer lever i tält byggda av plastfolie. Utan mer än en madrass och några personliga saker. Med all den värdighet som krävs för att fira sig själva den dag då mega-sportevenemanget rivstartar, med de högsta kostnaderna i historien av världsmästerskap i fotboll. Kvinnor, män, barn och gamla har organiserat vardagslivet i kooperativ form och delar tillvaron i en park – köket, badrummet, beslut vid stormöten och ett löfte om att marken, som i dag kallas ”Copa do Povo” (Folkets kupp) ska tillhöra de som i dag bebor den. De firar sin egen kupp i syfte att främja jämlikhet, tillgång till utbildning och ett värdigt boende.

Tusentals personer utan tak. Många vräktes genom den senaste tidens upprensningspolitik. Andra kunde inte fortsätta betala hyrorna. I många fall steg hyrorna med upp emot 100 procent, av orsaker som förstärkts av sportevenemanget Fifa organiserat tillsammans med den brasilianska regeringen, som prioriterar fotbollsförbundet framför medborgarnas agenda. Genom rörelsen Movimiento de Trabajadores sin Techo (MTST, Arbetare utan tak) blir protestaktionerna allt starkare, och vinner fler segrar, mot huvudproblemen för de brasilianare som lever utanför konsumtionssamhället och utan värdighet: bristen på bostäder.

Förra fredagen, efterlängtat datum för fotbollsfanatiker över hela världen, spelade kvinnorna som ockuperar Copa do Povo, sin egen match och delade med sig av sin syn på det de upplever i sitt land, den sydamerikanska jätten som nu fläckas av den största repressionen sedan diktaturen.

Píkaras krönikör befann sig på den andra cupen, gatukarnevalen där de som inget har tar sig lyxen att dela allt.

– Jag är Agnes, 22 år och lever här sedan Copa do Povo startade, för en månad och tio dagar sedan. I dag spelar vi folkets cup i den ockuperade parken och vi har precis genomfört en aktion mot Fifa där vi tände eld på Fifas docka, och en annan aktion mot Nike som finansierar evenemanget. Vi bildar också ett lag och här kommer vi att spela i kategorin kvinnor, som utgörs av en blandning av ockupationens olika grupper

Vad fick dig att flytta till ockupationen?

– Jag bodde på mitt universitetsområde, men det ligger nära Guarulhos (flygplatsen) och priserna började stiga. Studenterna och arbetarna har inte pengar till hyran. Jag fick lämna alla saker hos en vän till min mamma för att jag blev utan hem och i den stunden begav jag mig hit.

Hur organiserade ni er för att ockupera den här platsen?

– Det var MTST-rörelsen som organiserade den här ockupationen.

På vilket sätt stödjer ni protesterna och manifestationerna?

– Alla från Copa do Povo deltog i MTST:s manifestationer och även i stödet för de uppsagda tunnelbanearbetarna.


Hur föreställer du dig dagens VM-invigning?

Vi måste komma ihåg att vår stat spenderade två miljoner på säkerhet och det betyder bomber, gummikulor och jag hoppas att det inte kommer att finnas riktiga kulor. En vän har just berättat att militären kommer att ha fem vattenkanoner och han sade: ”Senast jag såg något liknande var under militärdiktaturern”. Först och främst är det ingen lugn dag, för min mamma ville komma hit men kunde inte för att militärpolisen stängt av gatorna och ett tiotal bussar har tagits ur sin ordinarie rutt. Bussarna går inte från Itaquera-stationen. Så lugnt är det inte för de ockuperar redan vårt utrymme, vår plats lokalt och vårt land. Jag tror att de som går ut på gatorna kommer att uppleva en omfattande repression.


Vid ingången till din lägerplats finns graffiti som säger ”väck kvinnans revolutionära raseri”, hur agerar kvinnorna, som i dag dessutom ska spela fotboll, här?

– Jag har spelat fotboll sedan jag var liten. Via fotbollen vill vi i dag representera kvinnorna som kämpar: arbetarkvinnorna, de prostituerade. Vi vet att de sexuella trakasserierna har ökat, den sexuella exploateringen av såväl barn som kvinnor. Vi försöker representera arbetarkvinnorna, kokerskorna, hårfrisörskorna, städerskorna som exploateras hela tiden, studenterna... för att de är kvinnor. Vi vet att vi lever i ett machosamhälle. När jag skrev det där om att ta fram kvinnans revolutionära kraft handlade det om att skapa en klassmedvetenhet som också handlar om vårt begär och det som händer oss som kvinnor, och som lesbiska kvinnor.


Upplever du att våldet har ökat under de senaste veckorna till följd av VM?

– Jag förstår att ”gringos” (utlänningar) har en stereotyp bild av den brasilianska kvinnan, inte bara den brasilianska utan även den latinamerikanska. Det gäller inte bara utlänningar, VM har också ökat kapitalet, pengarna som är i omlopp och som också driver på i den riktningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: