Malmös jämställdhetspolitiska kommunalråd Martina Skrak.

#NF2014: Vi kan göra skillnad!

2014-06-06 | Martina Skrak padlock

OPINION

”Tillsammans kan vi bygga ett samhälle där vi alla får plats oavsett kön, sexualitet, bakgrund eller klass. Vi i den feministiska rörelsen är en otrolig kraft för förändring och jag är ödmjuk och stolt över att få vara en del av den rörelsen. Vi ses i Malmö.” Det skriver Martina Skrak,(V) jämställdhetskommunalråd i Malmö, inför Nordiskt Forum och Feministisk Festival nästa vecka i veckans valkrönika.

Martina Skrak (V) är jämställdhetskommunalråd i Malmö.

Hurra! Snart är det dags för Nordiskt forum och feministisk festival att köra igång i Malmö. Flera tusen feminister samlas, diskuterar och drar upp framtidens strategier för jämställdhet. Det blir dagar fyllda av spännande seminarier, utställningar, diskussioner och aktivism.

Malmö stad har fått äran att vara värd för och stötta dessa fantastiska arrangemang. I Malmö är jämställdhet en av våra viktigaste frågor och vi jobbar tydligt för att nå konkret förändring för att öka rättvisan mellan kvinnor och män. Precis som forumets rubrik "New action on woman´s rights" har vi i Malmö en tydlig ambition om att det inte räcker med prat - vi går från ord till handling. Det politiska målet är att Malmö ska vara en jämställd stad 2020, och vi har därför ett arbete med jämställdhetsintegrering som innebär att all verksamhet ska ha ett jämställdhetsperspektiv och att makt och resurser ska omfördelas. Det är ett arbete som redan gett konkreta resultat, bland annat genom höjd lön med 1000 kr i månaden inom lågbetalda kvinnodominerade grupper, genuspedagogik i skolor och förskolor och höjt stöd till kvinnofridsarbetet.

Malmös höga ambitioner inom jämställdhet vill vi också ska prägla vårt värdskap för forumet. Därför har vi bland annat köpt in deltagarpass till anställda inom till exempel vård och omsorg för att de ska kunna delta på forumet. Vi har informationskampanjer om behovet av jämställdhet där vi bland annat uppmärksammar hur ojämställdhet påverkar lön, vård av sjukt barn och vem som representeras. Vi erbjuder 450 gratis sovplatser i skolor för deltagare på forumet, har öppen förskola på plats på arenan där forumet är och anordnar en stor parad i staden för att visa hur viktigt (och roligt!) det feministiska arbetet är. Och vi ger ekonomiskt stöd till feministisk festival för att visa vikten av aktivism och organisering för jämställdhet.

Inget av detta hade varit möjligt om vi inte hade haft en stark och bred feministisk rörelse i Malmö. Det är när fotbollsföräldrar blir förbannade för att bara pojklagen är de som får nya tröjor, när fackförbundet Kommunal kräver nej till vinst i välfärden, eller när förskoleföräldrar reagerar på att barnen inte får samma möjligheter i skolan, som vi också får kraften att driva på för förändring i de kommunpolitiska rummen. Det är genom att vi har en stark vänster som detta har varit möjligt. För jag ska vara ärlig; det har inte alltid varit lätt. Jämställdhetsarbetet möter också motstånd. Högern, de borgerliga partierna i alliansen och sverigedemokraterna, har konsekvent varit motståndare till jämställdhetsarbetet i Malmö.

Att feminism också är en höger och vänsterfråga är kanske ingen nyhet. Vi ser hur den borgerliga regeringens politik har ökat inkomstskillnaden mellan kvinnor och män med över 1500 kronor i månaden, och hur nedmonteringen av vår gemensamma välfärd har lett till stress, sämre arbetsvillkor och mer anhörigvård för kvinnor. Så vi står inför ett feministiskt val - vill vi ha gemensamma solidariska lösningar från vänster eller vill vi ha en individualistisk högerpolitik. För mig är valet givet. Jag som vänsterpartist, kommer inte sätta mig i ett styre tillsammans med borgerliga partier. De har inte en feminism att räkna med. Jag kräver att vi går från ord till handling.

Det kommer bli fantastiska feministiska dagar i Malmö i juni, och jag ser fram emot den kraft och styrka som det innebär för vårt arbete för jämställdhet. För arbetet - det som våra historiska systrar och mödrar påbörjade när de kämpade för rättigheter som barnomsorg, preventivmedel och rätt att arbeta - det arbetet fortsätter vi tillsammans, inte bara i juni utan årets alla dagar.

Vi kan göra skillnad. Möjligheterna är oändliga. Tillsammans kan vi bygga ett samhälle där vi alla får plats oavsett kön, sexualitet, bakgrund eller klass. Vi i den feministiska rörelsen är en otrolig kraft för förändring och jag är ödmjuk och stolt över att få vara en del av den rörelsen. Vi ses i Malmö.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: