Danielle Hamilton-Carter blockar effektivt på träningen innan EM-kvalmatchen mot Ryssland.

EM-kval mot Ryssland: ”Vi vill vinna alla matcher”

2014-06-06 | Bella Frank padlock

SPORT

På lördag möter Sverige Ryssland borta i sin första EM-kvalmatch. Ryssland innebär alltid tufft motstånd men Danielle Hamilton-Carter som spelar forward-center var optimistisk efter torsdagens träning i Täljehallen i Södertälje:
– Det känns jättebra, alla är i bra form, och det ska bli jättekul att spela i Moskva, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Laget som spelar i Moskva:

Frida Aili (Norrköping Dolphins), Kadidja Andersson (Udominate Basket), Anna Barthold (Northland Basket), Binta Drammeh (Dynamo Novosibirsk, RUS), Elin Eldebrink, (Villeneuve D’Ascq, FRA), Frida Eldebrink (Rivas Ecopolis, ESP), Louice Halvarsson (Rivas Ecopolis (ESP), Danielle Hamilton-Carter (Brno, CZE), Ashley Key (Brno, CZE), Kalis Loyd (BC Sepsi, ROM), Martina Stålvant (Ruzomberok, SVK), Amanda Zahui, (University of Minnesota, USA).

Under veckan har det svenska landslaget haft träningsläger i Södertälje för att på fredagen resa till Moskva, installera sig och träna på plats. På lördag kväll spelar man mot Ryssland som är flerfaldiga Europamästare, senast 2011 vann man EM-guld. Men Sverige åker dit med en seger i ryggen – förra sommaren skrällde Sverige rejält när man besegrade Ryssland i EM med 65-57. Även om segern i somras kan innebära ett stärkt självförtroende så är det inget man tänker så mycket på i laget i förberedelserna inför matchen:

– Det betyder inte så mycket mer än att vi vet att vi kan slå dem, det är skönt att veta att om vi spelar bra kan vi slå dem. Segern i somras innebär också att de kommer att behandla oss med mer respekt, det är ingen som underskattar oss längre, säger förbundskapten Lars Johansson till Feministiskt Perspektiv efter att träningen avslutats.


Förbundskapten Lars Johansson.

Nu har matchnerverna börjat ge sig till känna, anspänningarna inför matchen kryper inpå laget men det är inget som Lars Johansson oroar sig över, det är ett gäng rutinerade spelare med erfarenhet från mycket internationellt spel. Med träningslägret avklarat har laget fått spela ihop sig, nu återstår finjusteringar. De kommer att gå igenom detaljer i sitt lag och senare också gå igenom detaljer kring det ryska laget: styrkor och svagheter. Det kommer att bli en hel del videotittande, taktikträning, skotträning och lätt träning på morgonen på lördag innan match. Förutom Ryssland kommer Sverige också att möta Holland. Ettorna i varje grupp går direkt vidare till EM-slutspel i Ungern och Rumänien nästa år, samt de bästa tvåorna:

– Huvudmålet är att ta oss till EM, om det blir som etta eller tvåa spelar ingen roll, men det skulle vara skönt att slippa scenariot att tvåornas jämförs med varandra där målskillnaden räknas in, säger han.


Ashley Key och Danielle Hamilton-Carter.

Under EM förra året tilltog intresset stort för det svenska landslaget som då tagit sig till slutspelet för första gången sedan 1987. Laget gjorde en stor insats men förlorade knappt i kvartsfinalen mot värdlandet Frankrike, efter att då ha slagit bland andra Ryssland. Sedan dess tycker Lars Johansson att intresset har ebbat ut en del, lite som skedde med fotbollslaget efter förra årets EM.

– Tittar man på elitidrotten är den oerhört ojämställd, i löner och i mediebevakning, timlönen är ofta en tiondel av vad männen tjänar, men en kvinnlig spelare lägger ner exakt lika mycket tid som en manlig idrottare, om inte mer, säger han men påpekar att tjejerna tjänar bra på proffsnivå.

– Men basketförbundet tilldelar resurserna lika mellan herrarna och damerna, resursfördelningen på landslaget är i det närmaste fifty-fifty.


Spelat i USA

Danielle Hamilton-Carter har under det senaste året spelat i den tjeckiska klubben Brno, tillsammans med Ashley Key som också spelar i landslaget. Danielle Hamilton-Carter är landslagets längsta spelare med sina 192 centimetrar, men kommer i det ryska laget möta spelare som är avsevärt längre, och deras guarder, som oftast tillhör de kortare i laget, är lika långa eller längre än Danielle Hamilton-Carter som spelar som forward-center. Danielle Hamilton-Carter pluggade på college på Georgia Tech i USA i fyra år och det var i college-basketen som hon verkligen utvecklades som spelare förklarar hon:

– Det har skapat mig som spelare, mina fyra år som spelare på college, även om jag inte kunde spela under en period eftersom de klassificerade mig som proffs och jag blev tvungen att sitta ut vissa matcher så mötte jag där de bästa spelarna, det var en sådan disciplin och träning där. De fyra åren har hjälpt mig enormt. I college-basket är det ett ganska fast spel, med fasta positioner i jämförelse med spelet här, säger hon och lägger till:

– Sedan när jag kom tillbaka och fick spela mer rörligt igen blev det en bra kombination, jag fick det bästa av två världar, säger hon och förklarar att hennes styrka ligger i att hon aldrig ger upp kampen om bollen, är envis och snabb:

– Det är min aggressivitet på plan, i försvar och returtagningar, jag är så envis att jag inte vill någon ska slå mig, jag är lång och rörlig och springer bra, jag gör mycket grovjobb.


Laget som nyligen togs ut är i stort samma uppställning som i EM i somras, förutom Elisabeth Engnell och Stefanie Yderström som båda har korsbandsskador. Därför har man fått göra vissa förändringar i spelet för att det ska passa spelarna. De senaste veckorna har de spelat träningsmatcher mot Litauen och Polen, och Danielle Hamilton-Carter var en av de spelare som imponerade mest i det första mötet mot Litauen. Den mentalt viktiga sistamatchen innan EM-kvalet, mot Polen, vann Sverige.

– Vi vill vinna alla våra matcher, alla spelarna har sina vinnarskallar och vi har en plats i världsbasketen, säger Danielle Hamilton-Carter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: