FAKTA GEEK GIRL MEETUP
Geek Girl Meetup, som finns över hela världen och på flera platser i Sverige, är en sammanslutning av och för dem som identifierar sig som kvinnor, som intresserar sig för webb, teknik, design, media och affärsutveckling. Syftet är att skapa nätverk mellan nördiga tjejer, lyfta fram kvinnliga förebilder, främja kvinnliga talare på tech-konferenser och arrangera träffar med inspirerande och lärorikt innehåll.
Geek Girl Meetup startades hösten 2008 av Heidi Harman och Maria Söderberg. Våren 2009 hölls den första träffen.
Läs mer
”Blunda och föreställ er en it-ingenjör”, inleder Kim Öberg från scenen inne på Tekniska museet. Publiken, som består av teknik- och datanördar i alla åldrar och med olika bakgrund och erfarenheter, blundar lydigt. När de öppnar ögonen visar projektorduken en bild på en ung, vit man framför en dator.
Kim Öberg frågar publiken, handen på hjärtat, hur många som föreställde sig ungefär en sådan person? De flesta räcker upp handen. Och det är kanske inte så konstigt. Av 2 500 teknologer som varje år påbörjar en utbildning vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm är bara 30 procent kvinnor. Och det är därför hon är här, på Geek Girl Meetup, GGM; för att peppa, inspirera och dela med sig av sina erfarenheter av att vara i minoritet på en teknisk utbildning.
Bransch i könsobalans
Det är sjätte gången som som alla data- och teknikintresserade geeks som identifierar sig som kvinnor bjuds in att inspireras och lära av varandra. Programansvarig för årets upplaga och ordförande för GGM Ideell Förening är Linda Sandberg. Hon tycker att det behövs fler kvinnor som nördar loss med teknik.
– Fler unga tjejer behöver se den här branschen som ett alternativ, men fler äldre kvinnor behöver också förstå att det inte är för sent att driva en start-up vid 60 års ålder och det är därför vi lanserar GGM+ i dag, för alla över 40 år, säger hon.
Temat för årets riksevent är Make IT. Make står för makerrörelsen, ett slags do-it-yourself-rörelse som handlar om att använda teknik, verktyg och material för att bygga saker. IT står för it-branschen som är i stort behov av ökad jämställdhet. Endast omkring 20 procent av de anställda inom it-branschen i Sverige är i dag kvinnor. När det kommer till ledande befattningar inom noterade bolag låg siffran förra året på knappt 13 procent.
– 90 procent av alla jobb i framtiden kommer att finnas inom ICT (informations- och kommunikationsteknologi reds. anm). Om fördelningen ska fortsätta att vara 20 procent kvinnor och 80 procent män kommer vi att få problem, säger Linda Sandberg.
Linda Sandberg, programansvarig för Geek Girl Meet Up 2014.
Stereotyphot
På den utbildning som Kim Öberg just nu håller på att avsluta, masterprogrammet i mekatronik, är andelen kvinnor i år häpnadsväckande låga 4 procent. Själv utgör Kim Öberg 2 av de procenten och att vara närapå ensam kvinna på en extremt mansdominerad utbildning har inte alltid varit helt lätt. I sin föreläsning berättar hon om något som kallas för stereotyphot. Det är en term inom sociapsykologin som beskriver ångesten inför att negativa åsikter gentemot den egna stereotypgruppen ska bekräftas.
Forskning har visat att stereotyphot kan försämra prestationsförmågan hos dem som tillhör en grupp med negativa stereotyper. För Kim Öbergs del handlade det om oron över att bekräfta fördomar om att kvinnor är sämre lämpade att läsa tekniska utbildningar, och i förlängningen att motstå frestelsen att hoppa av när det gick dåligt på första tentan.
– När det går dåligt för minoriteten ifrågasätter de sin plats i gruppen, medan majoriteten skyller på yttre faktorer. Jag fick E på min första tenta och jag grät hela tunnelbaneresan hem. Jag tänkte att jag var för korkad för att gå på teknis, säger hon.
Trots en tuff start har Kim Öberg inte gett upp. Tvärtom. Till sommaren tar hon examen med höga betyg och ett jobb som mjukvaruutvecklingstrainee väntandes. För att hjälpa nästa kulls teknologtjejer skulle hon vilja att det pratades mer om de här frågorna på KTH. Om minoriteter och majoriteter och hur det påverkar självförtroendet och resultaten hos studenterna. För även om du inte skriver under på fördomen att kvinnor inte passar in på KTH så påverkas du av att den överhuvudtaget existerar.
– Jag tror att risken är rätt stor att tjejer som hade kunnat bli jättebra ingenjörer hoppar av för att de tror att de inte är tillräckligt bra, när det egentligen handlar om strukturer.
Förändrar branschen
På GGM vill Kim Öberg att deltagarna ska låta sig inspireras och passa på att nätverka med varandra.
– Antingen sticker du huvudet i sanden och tänker att ”bara jag är tillräckligt bra så räcker det…” eller så inser du vikten av att kvinnor nätverkar med varandra lika mycket som män gör.
Linda Sandberg vill att GGM-besökarna ska ta med sig alternativ därifrån. Alternativ till vad de kan göra med sitt yrkesliv och med sin fritid. För en del blir GGM den sista pushen som behövs för att våga ta nästa kliv och till exempel dra igång en start-up.
– Deltagarna förändrar branschen bara genom att vara här. Ju fler vi är desto mer kan vi göra, säger hon.
MEST KOMMENTERAT
Än är det sista ordet inte sagt om Märta Tikkanens författarskap. Den slutsatsen drar Anna Remmets e ...
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Ord med sprängkraft
Om Om Bulletin får bestämma åker nejet tillbaka till högern
Om Svart bok över EU:s våld mot människor på flykt
Om Cirkusen fortsätter – låt de unga som fastnat i kaoset stanna
Om När jojken tystnade
Om Brittisk hjälporganisation slutar med rasstereotyp PR
Om ”Inte i vårt namn”
Om Nej, klimathotet är inte vår viktigaste fråga för framtiden!
Om Socialistseger redan i första vändan av Bolivias presidentval
Om Har politiken abdikerat?
MEST LÄST
Wonsa, Sveriges största specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, tvingas stänga sina redan lå ...
”Dessa planlösa upplopp kan ses som ett passande avslut för en president vars gärning kännetecknas a ...
På måndagen presenterade Feministiskt initiativs framtidskommission en ny rapport som tar ett brett ...
Avsaknaden av rätt vård för sexuellt våldsutsatta kan ge katastrofala följder som påverkar den som u ...
”Det är en svindlande och frestande tanke, att Anna Ardin skulle stämma Julian Assange för förtal”, ...
Italien är ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa. Det är också landet med den lägsta grad ...
Den 7 januari 2011 utkom den allra första utgåvan av Feministiskt perspektiv. Chefredaktör Anna-Klar ...
”Att göra ett namnbyte är ett sätt att förnya partiet och göra det aktuellt för fler väljare.” Fem m ...
”Med ändrad partibeteckning försvinner vårt namn även på regional och kommunal nivå, och allt vi har ...
”Budskapet som framhävs i de olika kapitlen och delarna i boken beskriver en kollektiv känsla som of ...