Amanda Lindholm och Pernilla Hammargren driver den feministiska humorklubben Stand Up Yours.

Stand Up Yours ger ny själ åt humorn

2014-05-23 | Katarina Andersson padlock

KULTUR/NÖJE

Det låter nästan som en tanke att den feministiska humorklubben Stand up Yours bjuder på ambitiös säsongsavslutning i kväll, efter veckans eskalerande ”humorbråk”.

Sedan i mars har Amanda Lindholm och Pernilla Hammargren arrangerat sin egen klubb på Södra Bar i Stockholm. Responsen har arrangörerna upplevt som ”uteslutande underbar” och det har varit utsålt varje gång.

FAKTA/Stand Up Yours, 23/5, 19.30, Södra Bar, Mosebacke Torg.

Kvällens gästkomiker heter Felicia Jackson, Liv Elf Karlén, Aida Paridad, Matilda Berggren och Lisa Eriksson.

Fri entré.

Här kan du boka biljett.

Det som började med tidningen Amelias tävling Comedy Queen och klubbarrangören Mårten Anderssons interna mail om att kvinnliga komiker inte drar publik. Komikern Karin Adelsköld, högst delaktig i evenemanget, publicerade Anderssons mail på sin blogg, varpå Amelia bryter samarbetet med henne och hon får ta emot ovett från främst Mårten Andersson, men även andra manliga komiker.

När Feministiskt Perspektiv träffar Amanda Lindholm och Pernilla Hammargren, som driver Stand Up Yours, har Amanda Lindholm just skickat in en debattartikel till Aftonbladet, där hon uttrycker sitt stöd för Adelsköld. Debaclet blir även en påminnelse om varför de startade sin egen verksamhet:

– Det började egentligen för att vi var så ledsna för vår egen del. Att behöva rätta oss efter huruvida de här snubbklubbsägarna ville ha oss, att hela vårt självförtroende stod och föll med deras okej eller inte okej.


Skapade egen scen

Även alternativa klubbar lider av en väldigt sexistisk stämning, menar Lindholm vidare. Skämt med inslag av homofobi, sexism, klassförakt och funkisförakt tycks anses som höjden av humor.

– Vi ville skapa en plattform som var kul att uppträda på, för komikerna, och kul för publiken att komma och lyssna på.

– Det är sådan enorm skillnad, säger Pernilla Hammargren, och jämför med sitt tidigare projekt Humormaffian (tillsammans med Moa Svan och Liv Elf Karlén). Det är en helt annan stämning. På en killklubb så är det oftast en manlig headliner, som kör sist, och som de andra ska se upp till. Det gör att självkänslan bara förminskas hela tiden.


Fotograf: Katarina Andersson.

Sedan i mars har Lindholm och Hammargren således arrangerat sin egen klubb på Södra Bar. Responsen har arrangörerna upplevt som ”uteslutande underbar”.

– Det har varit fullsatt varje kväll, säger Amanda Lindholm. Folk har hört av sig till oss och andats ut, sagt att det här är något som vi har väntat på.

Pernilla Hammargren konstaterar att flera etablerade komiker antytt att succén kommer sig av att det är en gratisklubb.

– Vårt mål är ju att ha en betalande klubb så att vi kan betala gage, men allting gick så fort nu, Södran nappade, vi fick vara på Södra bar där man inte kan ta inträde. Men till hösten hoppas vi att vi kommer kunna göra det.


Humor bortom stereotyper

Vägen till framgång inom stå upp-branschen har de båda upplevt som utstakad enligt en väldigt strikt mall. Du börjar med att uppträda på gratisklubbar flera gånger i veckan, sedan kan du få något enstaka betalt gig.

– Det var så långt till tanken att vi skulle starta en egen klubb, ”det är nog jobbigt och det är nog svårt”, för det är det man har fått inbankat hela tiden. Och det är läskigt, för jag tycker i alla fall att det har verkligen inte varit så svårt, säger Amanda Lindholm och Pernilla Hammargren fortsätter:

– Det är konstigt, jag som har en bakgrund inom teater som är ganska anarkistisk, tänkte ändå att nä, det är så här man måste göra, man måste gå den här trälvandringen.

En väg som dessutom vandras inom en tämligen sluten värld, där de manliga komikerna peppar varandra, medan de tar sig friheten att ge oönskade råd och tips till de kvinnor som medverkar.

– Det har på riktigt varit större kända komiker som kommit fram till mig efteråt, utan att jag har bett om det, och säger så där måste du göra, så där kan du inte göra... Och som jag skriver i den här artikeln i dag, att det är konstigt att humorbranschen ligger ljusår efter allt annat. Till och med i musikbranschen har debattklimatet faktiskt förändrats de senaste åren. Och publiken har ju också längtat efter det här. På nåt sätt förutsätter man, man, och man är i det här fallet ofta Mårten Andersson, att det bara finns en typ av humor, bara en typ av publik, säger Amanda Lindholm.

Med Stand Up Yours vill duon Lindholm/Hammargren verka för humor som inte bara anspelar på gamla, trötta stereotyper. Helt enkelt utgå från det man själv tycker är bra och roligt, konstaterar Pernilla Hammargren.

– Att skapa sig det egna utrymmet och inte vara beroende av vad några få killar tycker är bra humor.

Eller som Amanda Lindholm högtidligt uttrycker det:

– Vi vill faktiskt ge en ny själ till stand upen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: