Radikala rookies möttes i Umeå i två bouts i lördags.

Rollerderbytävling samlade rookies i Umeå

2014-05-23 | Bella Frank padlock

SPORT

I helgen gick heldagsevenemanget Radical Rookie Rebellion av stapeln i Umeå, en tävling med två matcher, bouts, där rollderderbyspelare från olika lag och platser runt om i Sverige deltog. Syftet: att sätta rollerderby på kartan i Umeå och att ge nya spelare möjlighet att spela match och skaffa mer erfarenhet.

Se de två matcherna på Youtube.

Bout 1

Bout 2

Radical Rookie Rebellions två matcher, eller bouts, spelades på Udominate Arena och i de två bouten, matcherna, möttes blandlag som satts ihop enkom för dagen – Pantrarna och Suffragetterna som mötte varandra två gånger. En rookie är en spelare som är i färd med att försöka lära sig så kallade ”minimum skills” eller kanske just gjort det. Spelare kom från Visby, Malmö, Göteborg, Uppsala och Luleå bland annat och kom antingen från ställen där lagen är små och kanske inte fått ihop tillräckligt med spelare för att spela matcher fullt ut, eller från lag som är etablerade, men som spelat en kortare tid och därför ännu inte fått någon matchtid. Tävlingen var ett samarrangemang med Umeå som är kulturhuvudstad i år och omkring hundra besökare tittade på matcherna:

– Dagen var jättekul, vi två sprang mest runt och såg till alla volontärer, men själva dagen hade en jättebra stämning. Det kändes riktigt bra, säger Maurine Filip som tillsammans med Amanda Hembäck arrangerade dagen.

De menar att det finns en helt annan känsla inom rollerderby, som mycket handlar om att sporten främst utövas av kvinnor:

– Kulturen är helt annorlunda, dels att det är ”do-it-yourself”-kulturen, och det är kvinnorna som är i fokus. Det är kvinnan som är norm, man behöver inte fajtas för att få en plats i klubben, säger Amanda Hembäck.

Båda spelar i Ume Radical Rollers, Umeå Roller Derbys a-lag. Amanda Hembäck har spelat rollerderby i två år och Maurine Filip i cirka ett och ett halvt år. För Amanda Hembäck, som spelat andra lagsporter som fotboll, ishockey och innebandy, blev det ett naturligt steg att försöka hitta en ny sport att delta i då hon flyttade till Umeå för att plugga:

– Jag kände nästan ingen och den jag flyttade ihop med spelade rollerderby så jag följde med och testade det, gillar när det går snabbt, säger Amanda Hembäck som senare också drog med sig Maurine Filip till en träning. Även hon hade flyttat till Umeå för att plugga och kände varandra från universitetet:

– Jag hakade på henne, rollerderby är helt olik andra lagsporter vad gäller lagstämning, det går fort och det är hårt och det är väldigt lite av tråkig attityd. Alla har roligt och det är bra stämning, säger hon.

Rollerderby som är en relativt ny sport i Sverige och blev medlem i Svenska skridskoförbundet och Riksidrottsförbundet 2011 men är på framväxt. I höst hålls för första gången ett seriespel och i sommar hålls för andra året SM-veckan, denna gång i Borås. För Umeå Roller Derby är det närmsta laget Luleå Roller Derby Slaughters Daughters, men på flera platser är på gång som i Skellefteå, Snowrollers Roller Derby i Östersund, Sundsvall Demolition Rollers och Ljungaverks Heather Hellraisers Roller Derby Och även Umeå Roller Derby märks tillväxten. Förra året kom de på en femte plats under SM-veckan i Halmstad, men tappade en del spelare som inte längre kunde spela. Nu har laget fått många nya spelare som håller på att bli varma i kläderna. Däremot har man valt att inte ställa upp i årets SM-vecka.

– Vi har dubbelt så många spelare nu än förra säsongen men alla är inte redo ännu. Vi hade behövt kvala till SM-veckan och när kvalet var hade vi inte nog med folk som var spelredo, säger Maurine Filip.

Nu handlar det i stället om att ladda inför mötet med Stockholm Roller Derby i Solnahallen i Stockholm den 14 juni:

– Vi jobbar med teambildning, kommer att samla ihop våra spelar och bonda innan och gå igenom våra mål, vad vi vill åstadkomma med den matchen, säger Maurine Filip.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: