Malmös jämställdhetspolitiska kommunalråd Martina Skrak.

#NF2014: Malmö rustar för feminister

2014-05-23 | Aida Paridad padlock

INRIKES

Malmö stad genomför en feministisk kampanj i samband med att Nordisk Forum äger rum 12-15 juni. I veckan presenterades stadens eget program och jämställdhetskommunalråd Martina Skrak ser ett stort intresse bland Malmöborna.

RELATERADE ARTIKLAR:

Feministisk kampanj i Malmö stad

Ur Malmö stads kampanj under Nordiskt Forum:

• ”Folkfesten – årets mest jämställda fest”, öppen för alla i Folkets park den 14 maj (pressvisning arrangeras i vecka 24)

• Nio seminarier på Nordiskt forum arrangeras av Malmö stad. De handlar bland annat om jämställdhetsintegrering, genuspedagogik, ny plan för kvinnofrid, genustvätt av platsannonser och om arbetet för det jämställda offentliga rummet. Läs om alla seminarierna i bifogat dokument.

• Centralt placerad utställningsplats i Malmömässan under Nordiskt forum. Montern är lekfullt utformad som en trappa; där Malmö stad bjuder in till eftersnack om sina seminarier och där besökare kan möta både politiker och medarbetare från Malmö stad.

• ”Jämstället” på Gustav Adolfs torg, en installation och mötesplats som med enkel och snabb interaktion med besökaren ska skapa nyfikenhet om jämställdhet på ett lustfyllt sätt och så frön att bära med sig och fundera på.

Malmö stad rustar nu för att ta emot deltagare i Nordiskt Forum. I värdskapet ingår att synliggöra konferensen och konferensens syfte både för Malmöbor och anställda, men också att arrangera en mängd aktiviteter att delta i. Nu har de släppt programmet över aktiviteter i staden under forumet.

Stadens jämställdhetskommunalråd Martina Skrak(V)är en av dem som arbetar med värdskapet. Hur ser det ut att bli med deltagandet under Nordiskt forum-dagarna?

- Jättebra, jag upplever att intresset är väldigt stort i stan och väldigt många som köpt biljetter till forumet, säger hon.

Nordiskt Forum har fått kritik för att vara för exkluderande med till exempel dyra biljettpriser till forumet, hur påverkar det vilka som kan vara delaktiga?

– Det är viktigt för oss är att skapa inkludering och delaktighet, så att även de som inte befinner sig på forumet ändå ska kunna delta. Sen har jag förstått att det finns en hel del som är gratis på själva forumet också. Vi har från Malmö stad bland annat bidragit med gratis sovplatser och vi har erbjudit komunalt anställda i de nära verksamheterna biljetter till hela forumet.


Vilka alternativa aktiviteter finns vid sidan av Nordiskt Forum?

- Malmös feministiska nätverk ordnar den alternativa festivalen i Folkets park, de har fått ekonomiskt stöd från kommunen och det kommer också vara andra festligheter i parken, som inte bara är kopplade till festivalen. Sen har vi till exempel öppen förskola med genus- och hbtq-certifierad verksamhet, och på biblioteket har vi utställningen Queer kids om ungas reflektioner om (o)rättvisa, (o)jämlikhet och queer, utställningen är dock inte knuten till Nordiskt forum-dagarna utan löper ända till augusti.


Vad kan Malmö stad med alla de parallella initiativen kan åstadkomma?

- Det ger ju en fantastisk möjlighet att de här frågorna lyfts, min tanke är att det kommer vara väldigt inspirerande och mycket bra kan åstadkommas under dessa få dagar men det viktiga sker ju före och framförallt efteråt. Förhoppningen är att det ska kunna leda till konkret jämställdhetsarbete.

Kommer NF-dagarna att innebära en påverkan för resten av året och till och med valet?

- Ja det räknar jag med! Vi har ju haft en intern kampanj för att Malmös stads anställda ska uppmärksamma det här, och inte bara om Nordiskt forum utan om själva sakfrågan. Då kan man inte heller se det som bara en konferens utan som ett underlag för förändringsarbete.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: