Seema Mustafa Chefredaktör för "The Citizen", den enda tidningen i hela Indien som inte ägs av något politiskt parti eller företag.

Missnöjesröster gav indiskt nationalistparti egen majoritet

2014-05-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES/INTERVJU

Hindunationalisten Narendra Modi är Indiens nya premiärminister. Valets vinnare och hans parti Bharatiya Janata Party (BJP), har fått egen majoritet att styra Indien. 537 miljoner indier röstade i valet i maj 2014 och 31 procent lade sin röst på BJP. Feministiskt Perspektiv har talat med Seema Mustafa, chefredaktören för The Citizen i New Delhi, som menar att kvinnors rättigheter var en icke-fråga i valrörelsen, trots massiva reaktioner på de uppmärksammade våldtäkterna.

Narendra Modi har lovat stora satsningar för ekonomisk tillväxt och minskad byråkrati, men inte att satsa på social rättvisa för att minska fattigdomen, berättar Seema Mustafa, chefredaktör för partipolitisk oberoende tidningen The Citizen, i New Delhi. Frågan är varför röstade folk på ett parti med klara band till ultranationalister RSS. Stort antal bland de unga indier har röstat för Modi.

– Folk är arga, besvikna, alienerade och trötta på den regerande Kongresspartiet. Folk har tappat förtroendet för partiet och Ghandi-dynastin. De misskötte landet speciellt under de senaste fyra-fem åren och var dessutom arroganta. Jag kan inte ens beskriva hur dålig denna regering var! Därför sökte många unga som växte upp under de senaste tio-elva åren under Kongresspartiets styre efter någon som lovade förändring. Modi var smart nog att utnyttja detta. Han fick megamiljon-publicitet från stora industrier och deras medier och lanserade sig själv som mannen för förändring. Medier utmålade honom som en man med magiska krafter som kunde leverera allt folk behövde. Modi lyckades sälja sig som det starka alternativ folk sökte. Delvis genom att ta visst avstånd från sitt eget parti BJP, som styrde från 1998 till 2004 och skapade stort missnöje med korruption och sekterism.


Vad kommer att hända nu i Indien, som verkar gå i hindunationalistisk riktning?

– Det är en ny era, vi vet inte än vad som kommer att hända. Folk är oroliga. Men man måste tänka på att BJP och Modi ändå fick 31 procent av rösterna. De resterande 69 procenten gick till andra partier. Så en absolut majoritet stödjer inte hans parti och hindunationalismen, säger den erfarna journalisten Seema Mustafa.

I Indien bor 137 miljoner muslimer. Den nya premiärministern är ansvarig för en blodig attack mot muslimer 2002 i delstaten Gujarat, då 790 muslimer mördades. Konflikten mellan minoritetsgruppen muslimer och hinduer blåsas upp vid jämna mellanrum i Indien.


Är muslimer oroliga nu?

– Ja mycket, men även de sekulära i Indien är oroliga för vad som kommer att hända i de kommande åren.

Kvinnofrågor och våldet mot kvinnor hamnade i fokus i Indien efter en rad uppmärksammade våldtäkter. Enorma demonstrationer och krav för kvinnors säkerhet dominerade under flera månader. En undersökning inför valet utförd av MDRA/Avaaz visade att 90 procent av valdeltagarna ville se prioriterade åtgärder mot våldet mot kvinnor. Flera starka kvinnor kandiderade till parlamentet och enligt Seema Mustafa, var konstigt nog många kvinnor nominerade i hindunationalistiska BJP. Samtliga partier talade om kvinnors säkerhet som en av deras viktigaste frågor. Men Mustafa har en annan uppfattning om valrörelsen när det gäller kvinnofrågan.

– Kvinnors säkerhet lyftes aldrig till en viktig valfråga! Inte ett enda politiskt parti lyfte kvinnors empowerment som en huvudfråga. Kvinnorörelsens krav om kvotering till beslutsfattande instanser diskuterades inte. Inga partier presenterade något konkret program för att motarbeta våldet mot kvinnor, sammanfattar Mustafa.

Nehru-eran är över nu, och det är tack vare Kongresspartiet självt. Ledarskapet i detta parti har inte förmågan att återuppliva Nehru-eran och därför står Indien inför en stor, och samtidigt oviss, förändring. Vad vi har sett under flera decennier är samma gamla ansikten, samma dynastier, samma politiker. Men nu kanske det händer en del, kanske nya politiska ledarskap uppstår, det ser vi fram emot, om och när de gör det, säger chefredaktören för The Citizen i Indien och skrattar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: