Femtastic inleder samarbete för jämställd musikscen i Europa

2014-05-21 | FemPers padlock

KULTUR

På lördag åker Sabina Ddumba, Kristin Amparo och Etzia ur kollektivet Femtastic till Holland för att spela in musik och nätverka. Där finns kollektivet Dam Dutchess, som är samarbetspart i nya projektet "FAM". Syftet med projektet är att utöka det internationella nätverket av kvinnor inom urban musik och därigenom flytta fram gränserna för jämställdheten på Europas musikscen. Men också att tillsammans med Jämställd festival granska festivaler med urban profil i Europa. Genom att ta fram siffrorna vill de lyfta debatten om att boka jämställt och utmana festivalscenen i Europa.

– Med initativ som Rättviseförmedlingen, Jämställd festival och oss själva har Sveriges kulturklimat förändras till det bättre. Men i Europa ser det inte ut så, där kan branschen boka 99 procent mansdominerade akter utan att det får konsekvenser, säger Vanessa Marko, grundare av Femtastic och pr-ansvarig för projektet.

Från Sverige medverkar även Syster sol, Cleo, Neyney, Tjackie Shaun och Eka Scratch. Samtliga ingår i Femtastic, kollektivet som gjort sig känt för sina klubbar, workshops och musiksläpp, liksom medverkan i FATTA-kampanjen mot sexuellt våld och för samtycke.

Femtastic har kontinuerligt bokat internationella rappare till Klubb Femtastic på Moriska Paviljongen i Malmö och belönades med pris för ”Årets klubb” på Kingsizegalan 2014. En av bokningarna var rapparen MC Melodee från Amsterdam som är en av drivkrafterna bakom det holländska crewet Dam Dutchess.

Artisterna kommer att jobba i studio i Amsterdam, Redbull studion i Köpenham och på UxU-festivalen i Umeå den 18-19 juli där de gör en exklusiv livekonsert. Skivan planeras att släppas i slutet på detta år på eget bolag.Från Sverige medverkar även Syster sol, Cleo, Neyney, Tjackie Shaun och Eka Scratch. Samtliga ingår i Femtastic, kollektivet som gjort sig känt för sina klubbar, workshops och musiksläpp, men också medverkan i FATTA-kampanjen mot sexuellt våld och för samtycke.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: