Vad är ett geni?

2014-05-16 | FemPers padlock

KULTUR

Vad är egentligen ett geni? Amanda Arned Senneby undersöker och omformulerar begreppet i sin examensutställning "Det nya geniet" som pågår 23-26 maj på Beckmans designhögskola i Stockholm.

– Personer som arbetat med genibegreppet har fullständigt exploderat under månaderna jag har jobbat med min utställning. Det har gått sådan inflation i begreppet att det blir oundvikligt att analysera och ifrågasätta. Jag vill gå ifrån begreppet geni som en förhöjd typ av maskulinitet, genom att normkritiskt ifrågasätta befintliga makt- strukturer, säger Amanda Arned Senneby.

I ett pressmeddelande angående utställningen berättas att hon arbetar hon med teckning, skulptur och rumslighet för att frigöra genibegreppet från sin historiska betydelse med inspirationen från konstnärer som Klara Kristalova och Sonia Delaunay. Genus- och maktfrågor i är centrala i hennes skapande. I juni tar Amanda Arned Senneby examen i juni.

– Mycket av arbetet bottnar i min egen prestationsångest och hur jag behöver för- hålla mig till en vit, manlig norm i allt jag gör. Samtidigt är jag ju själv vit och privi- legierad, befinner mig i en homogen miljö och ska ut i en extremt trångsynt bransch.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: