Frihet i smyg.

Iran: Med håret i vinden

2014-05-16 | Sholeh Irani padlock 2

UTRIKES

"Friheten i smyg" kallas en ny protestkampanj där iranska kvinnor fotograferar sig på offentliga platser utan slöja. Även om slöjpåbudet inte är den mest prioriterade frågan för flertalet iranska kvinnor, anser kvinnorättsaktivisten Zohre Assadpour att responsen har varit intressant och motiverande.

En Facebook- kampanj mot obligatorisk hijab i Iran har blivit världsnyhet. Initiativet till "Friheten i smyg" kom från kända iranska journalisten, Masih Alinejad som sedan flera år är verksam utomlands. På en vecka har sidan fått 131 000 följare. Tiotals bilder av kvinnor som tar av sin slöja på offentliga platser har publicerats. En av de mest kontroversiella bilder som hittills listats är denna:


Hon poserar utan huvudslöja vid statyn av en död stor och ultrakonservativ ayatolla.


Zohre Assadpour, kvinnorättsaktivist i Iran, säger att även om hon inte tycker att slöjan är en prioriterad fråga för majoriteten av iranska kvinnor och det finns mer akuta problem som drabbar kvinnorna, tycker hon att responsen på initiativet är intressant och motiverande.

– Jag beundrar kvinnorna som vågar ta av sina huvudslöja och posera öppet och publicera sina bilder. Detta i sig är tecken på utbredd civilolydnad, fast i individuell skala. Förhoppningsvis kommer det att utvecklas till kollektiva aktioner, anser Assadpour från Iran.

Kvinnorna har tagit bilder på sig själva utan huvudduk på flera ställen. Ibland vid havet eller stående vid en väg. Några valde att ta bilderna vid propagandaskyltarna längs gatorna som påminner kvinnorna om påbudet att bära slöja. Vanligtvis blir tagen mot de som inte respekterar statens klädkod hårdare i början av sommrarna i storstäderna. Då patrullerar moralpolisen och griper de som visar håret, har tajta eller färgglada kläder på sig.


Hon tar bilden på gatan vid parollen: Min Syster, slöjan är din biljett till paradiset!


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140512 - Ingrid Engarås

Underbart!


20140513 - Carina Enström

Så många härliga, modiga, initiativrika kvinnor det finns i världen. Jag blir så glad. Tänk hur underbart det är att internet finns också så man får veta så väldigt mycket mer än man gjorde innan.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: