Boko Haram erkänner kidnappningen av skolflickor

2014-05-09 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

UPPDATERING: Ytterligare 8 flickor kidnappade. Trots regeringens inledande passivitet och tack vare föräldrarnas engagemang, med människorättsaktivisters stöd, har kidnappningen av över 200 nigerianska skolflickor blivit en världsnyhet. Ledaren för en av de mest våldsamma och reaktionära väpnade grupperna i världen tar ett bisarrt videoklipp på sig ansvaret för dådet.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-05-02 Bortrövade flickor i massbröllop

2014-04-25 Bortrövade skolflickor


Namninsamlingar:

Demand Action for Abducted Schoolgirls

Please FIND THEM!

I ett bisarrt 57 minuter långt videoklipp talade Boko Harams ökände ledare Abubakar Shekau om att han är den som kidnappat de nigeriska skolflickorna och att han ska sälja dem som slavar på marknaden. Ungefär ett par hundra skolflickor mellan 17-18 från Chibok-skolan i delstaten Borno rövades bort den 14 april. Boko Haram är en av de mest våldsamma och reaktionära väpnade grupperna i världen.

Genom föräldrarnas engagemang och människorättsorganisationernas stöd har händelsen blivit en världsnyhet och engagerat människor runt om i hela världen. Demonstrationer, protester och kritik mot regeringen i Nigeria har till slut tvingat presidenten att erkänna sin maktlöshet i frågan. Kampanjen #bringbackourgirls och twitterkontot @BBOG_Nigeria sprids och flera protestaktioner planeras. I Sverige anordnar StreetGäris en manifestation nu på fredag i Stockholm. StreetGäris menar att "ALLA tjejer ska få känna sig trygga och säkra - OAVSETT var i världen man bor".

Den nigeriska regeringen till slut under påtryckningar sagt att de ska göra allt de kan för att rädda flickorna. Därför har nigeriska regeringen bett om internationellt stöd. USA:s John Kerry svarade på lördag att Washington är redo och gör "allt som är möjligt" för att hjälpa Nigeria mot Boko Haram och för att få hem flickorna.

Förvirringen kring antalet kidnappade skolflickorna fortgår. Nyligen har en lista över 180 namn publicerats. Flera flickor har lyckats fly under resan eller i från lägret inne i skogen där Boko Haram är stationerad. Polisen uppger antalet rymde flickorna vara 53. Samtidigt har nigeriska säkerhetstjänsten sagt att det handlar om 276 flickor. Skolan i Chibok hade meddelat att det handlade om 230.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon konstaterar i ett uttalande att "Terrorister har visat vad som skrämmer dem mest: en flicka med en bok."


UPPDATERING: Sedan artikeln skrev har det blivit känt att ytterligare åtta flickor, 12 till 15 år gamla, kidnappats från sina hem i byn Warabe i Gwoza området i delstaten Borno. Detta enligt nigeriska tidningen Vangurad. Beväpnade män tog mat och andra tillhörigheter innan de flydde i väg till skogen. Vangurad reportar skriver att nyheten är bekräftad av ett vittne ur lokalbefolkningen per telefon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140507 - Carina Enström

Världen bryr sig!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: