Fi kraftigt fram i väljarbarometrar inför valen

2014-05-05 | Anna-Klara Bratt padlock 3

INRIKES

UPPDATERAD I söndags presenterades ytterligare en opinionsundersökning som visar att Feministiskt initiativ (Fi) rycker fram i opinionen, den här gången inför valet till EU-parlamentet. På tisdagen konstaterade Expressen och Demoskop att 55 procent av väljarna skulle vilja se Fi i riksdagen och i dag att en barometer där 3,0 uppger att de kommer rösta på partiet i riksdagsvalet. Med mindre än tre veckor kvar till EU-valet har de rödgröna ett stort övertag. Men statsvetaren Maria Jansson efterlyser tydligare besked från de politiska partierna – och av medierna bättre bevakning.

FAKTA/Hela mätningen
  • Moderaterna 21,7

  • Folkpartiet 8,1

  • Centerpartiet 3,6

  • Kristdemokraterna 3,7

  • Socialdemokraterna 31,2

  • Vänsterpartiet 5,8

    <
  • Miljöpartiet 16,1

  • Sverigedemokraterna 4,1

  • Piratpartiet 2,2

  • Junilistan 0,3

  • Feministiskt initiativ 3,2

Här är undersökningen i sin helhet.

Opinionsundersökningarna duggar tätt just nu. På tisdagen kom Expressen/Demoskops opinionsmätning som visar att 55 procent av väljarna vill se Fi i riksdagen, och 52 procent anser att Fi, om partiet kommer in och de rödgröna vinner valet, borde ha en plats i regeringen. Statsvetaren Maria Jansson konstaterar att liknande siffror har presenterats vid tidigare val:

– Inför riksdagsvalet 2006 och 2010 visade olika opinionsundersökningar att många ville att Fi skulle väljas in i riksdagen, men inte så många röstade själva på Fi. Den här typen av siffror säger mindre om hur valet går, och mer om en generell attityd till vissa partier och frågor. Jag tror att de speglar ett ökat intresse för de frågor som Fi driver, Fi:s tydliga ställningstagande mot SD, inte bara i retoriken utan också i sakpolitiken.

I Expressens artikel om undersökningen säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman att partiet vill se ett regeringsskifte, men att om alliansen sitter kvar finns det sakfrågor där enskilda partier visat en vilja att vara progressiva och som hon är beredd att samarbeta med till exempel Folkpartiet kring. En klok inställning, enligt Maria Jansson:

– Gudrun Schyman har allt att vinna på att öppna för samarbete med båda blocken i sakfrågor som är väl förankrade inom Fi. Fi har tagit tydlig ställning för att de vill ha ett maktskifte. Deras politik innehåller också en tydlig klass-analys, vilket placerar dem ideologiskt på den röda planhalvan. Samtidigt driver Fi en rad frågor som endera är partiöverskridande, eller klassiska feministiska frågor, där Fi har en mer långtgående analys än de flesta andra partier, liksom frågor om invandring och rasism.

– I det läge som råder just nu, när partierna ser Fi som ett hot, kan det vara bra att spela ut partierna mot varandra för att påverka de andra partierna maximalt, men också för att hålla frågan på dagordningen. Att öppna för eventuella samarbeten om man blir invald kan också ge signaler till väljarna om att man tar sitt uppdrag på allvar – att Fi vill få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Å andra sidan kan det skrämma bort ideologiskt renläriga väljare. Men så länge frågorna är väl förankrade, så är den risken förmodligen mindre.

Sedan dess har Expressen och Demoskop även genomfört en väljarbarometer där Fi:s väljarstöd har ökat från 0,8 till 3,0 procent. Siffran gäller riksdagsvalet. Och redan i söndags presenterade SVT/SIFO en väljarbarometer inför valet till EU-parlamentet om tre veckor, där Fi får 3,2 procent. Mätningen anses osäker på grund av det, hittills, låga valdeltagandet i EU-valet samt att de som röstat bestämt sig sent, men om resultatet står sig är det kraftigt upp för Socialdemokraterna, Miljöpartiet – och Fi.

Enligt väljarbarometern skulle också många väljare bli utan representant i Bryssel. Maria Jansson konstaterar att valrörelsen inte riktigt kommit igång ännu, trots att det bara är tre veckor kvar till valdagen:

– Om siffrorna i den nya undersökningen håller fram till valet så kommer både Kristdemokraterna och Centerpartiet att vara orepresenterade i EU-parlamentet under kommande mandatperiod. Piratpariet och Junilistan kommer att förlora sina mandat och Sverigedemokraterna klarar sig med nöd och näppe. Det är alltså färre som kommer finnas i EU-parlamentet där väldigt många frågor som påverkar svensk politik beslutas. Men samtidigt ska man komma ihåg att valrörelsen inför EU-valet inte riktigt kommit igång än och verkar hamna i skuggan av riksdagsvalet. Hur högt valdeltagandet blir är också en öppen fråga.

Mp, S och Fi ökar markant gentemot resultatet i förra valet.

– Att de rödgröna partierna och Feministiskt initiativ går fram stämmer med trenden i undersökningar som frågar om partipreferenser i riksdagsvalet. Resultaten av undersökningen visar också att olika partier har stöd i olika segment av väljarkåren, särskilt tydligt är detta för Feministiskt initiativ. Om kvinnor fick bestämma skulle Fi få hela 5,9 procent och om kvinnor under 50 år utgjorde valmanskåren skulle Fi blir fjärde största parti med 9,3 procent.

Maria Jansson är kritiskt till såväl de etablerade partierna som till medierna:

- Den stora frågan nu är hur partierna ska nå ut med sina budskap i de viktiga frågorna i EU. Varudeklarations-kravet som så starkt brukar framhållas inför riksdagsval är lika viktigt i valet till EU-parlamentet, men varken media eller partierna tycks ta den frågan på lika stort allvar detta supervalår. Knappa tre veckor kvar är det hög tid att börja informera väljarna!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140509 - Johan Svensk

Det ser ut som vi får fyra partier i en rödgrön regering. Inget fel med det. Personligen tycker jag det finns för många risker med att rösta på FI. Är FI ett enfrågeparti? Är det ett demokratiskt parti? Klarar FI ut de interna ledarskapskonflikterna efter valet?...


20140509 - Linnea Bruno

Vi har hundratals förslag och är således inget enfrågeparti. Kolla www.feministisktinitiativ.se Vilka interna ledarskapskonflikter syftar du på? Talar du om 2006 nu? Det är ett tag sen. Vh, styrelseledamot o riksdagskandidat (Fi)


20140511 - ingela brymér

FP börjar sin valkampanj för EU idag söndag har dagens eko rapporterat i flera nyhetssändningar.. Dessutom stort utrymme för deras valfrågor och kandidater

En får väl förutsätta att F! får samma möjlighet

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: