Mehrtab Motavvas är riksdagskandidat för Fi

#1maj: Låt oss sjunga för människovärdet tillsammans!

2014-04-30 | Mehrtab Motavvas padlock 1

OPINION

Polisen har gett nynazister tillstånd att demonstrera och Svenska kyrkan har därför anordnat en gudstjänst för alla människors lika värde. Feministiskt initiativs riksdagskandidat Mehrtab Motavvas uppmananade alla oss att sjunga för människovärdet tillsammans, inför 1:a maj.

Polisen i Jönköping har gett Svenskarnas parti (tidigare Nationalsocialistisk front och Folkfronten) tillstånd att demonstrera på arbetarnas dag, 1 maj. Enligt säkerhetspolisen är partiet nynazistiskt och ingår i vit makt-miljön. ”Trots att Svenskarnas parti inte kallar sig nationalsocialistiskt, finns NSF:s ambitioner att avskaffa demokratin och införa ett nationellt styre kvar”, enligt Säpo.

Granskningsnämnden för radio och tv slår fast att ”det är sakligt och opartiskt att beskriva Svenskarnas parti för nazister”. I sin artikel ”Därför är SvP ett nynazistiskt parti” framlägger tidningen Expo mycket goda exempel på att partiet inte har gjort upp med sin nationalsocialistiska ideologi och dess yttersta fundament – antidemokrati, antisemitism och rasideologi, samt inställning till den nazistiska historien.

Detta har satt igång en folklig rörelse mot nynazisternas demonstration i Jönköping. Många olika organisationer, partier, religiösa samfund, fristående debattörer och vanliga medborgare tänker ta risken att demonstrera mot ett våldsamt parti som SvP. Så sent som vid Salemmarschen 2008 sade partiets ledare, Stefan Jacobsson, till exempel att ”det är vår tid att resa vapen mot mångkulturen och jaga ut den ur Sverige!”

Bland dem som ska agera mot nynazisternas marsch genom Jönköpings gator finns Svenska kyrkan. På förmiddagen, klockan 10.30, kommer Svenska kyrkan tillsammans med andra samfund att anordna en gemensam gudstjänst utanför Sofiakyrkan – för att manifestera mot rasism och migrationsfientlighet. Polisen har avgett ett löfte om att nynazisternas demonstration inte ska få börja förrän gudstjänsten är avslutad, då kyrkan ligger i nynazisternas marschväg.

Enligt uppgifter i gårdagens Jönköpings-Posten har polisen haft en dialog med Mats Rosenqvist på Svenska kyrkan, som ”är orolig för att församlingsmedlemmarna ska råka illa ut och kommer därför att uppmana besökarna att lämna så fort som möjligt.” Den kristna miljöpartisten och medlemmen i Svenska kyrkan, Elias Ytterbrink, uppmanar i dag alla att göra tvärtom: ”Stanna kvar och sjung med oss”. Som kristen riksdagskandidat för Feministiskt initiativ gör jag detsamma.

Jag skulle emellertid vilja tillägga en liten, men ack så viktig, punkt i min uppmaning: Jag välkomnar alla människovänner i hjärtat att sjunga mot människofiender tillsammans med oss! SvP är ett nynazistiskt parti som utgör ett hot mot alla människor i samhället. Den fascistiska ideologin grundar sig på en hatisk människo- och samhällssyn, nämligen föreställningen om ”de starkas” rätt till makt över ”de svaga”.

Att icke-vita, icke-ariska, icke-män, icke-kristna, icke-heterosexuella och icke-funktionella (notera negationerna) är mindre värda – en börda för samhället. Må Gud förlåta att någon inte är en vit, arisk, kristen, heterosexuell och funktionell man, alltså ”normen”! En sådan fascistisk ideologi drabbar ofrånkomligen de allra svagaste i samhället, vilket går stick i stäv med den grundläggande demokratiska värderingen om alla människors lika värde. Ett av Jesus Kristus budskap till oss människor är: ”Älska din nästa som dig själv!” Som kristna ska vi därför älska alla våra medmänniskor, oavsett deras olika bakgrunder. Vi ska älska judar, kristna, muslimer, hinduister, buddhister, agnostiker, ateister och så vidare.

Särskilt mycket solidaritet ska vi visa våra judiska och muslimska bröder och systrar som är extra utsatta för hat, hot och våld på grund av sina religioner i den delen av världen som vi själva bor, västvärlden. Likaså behövs vår solidaritet gentemot alla agnostiker och ateister som runtom i världen utsätts för våld och förtryck på grund av sin icke-religion.

Vi är alla Guds barn och jorden är allas vårt hem. Det är sann humanism.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140430 - Isak Gerson

Vad kul! Vi ses där! :-)

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: