Företaget bakom domänkapningarna är registrerat i Tallin och har kopplingar till ökända Baltic Inkasso.

Högerextrema bakom domänkapning

2014-04-25 | My Vingren padlock

INRIKES

Redan i januari uppmärksammade Stiftelsen för internetinfrastruktur .SE att registreringsflöden där domännamn för privatpersoner drastiskt ökat. Genom en kartläggning som Researchgruppen gjort tillsammans med Feministiskt Perspektiv kan vi se att 1826 namndomämner registrerats och ägs av samma bolag.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-04-25: 1 826 offentliga personer har fått sina domännamn kapade

FAKTA/Baltic Inkasso är ett estniskt bolag som ägs av svenskar. Företaget grundades den 6 december 2000 men verksamheten kom igång först 2003. Bland ägarna fanns flera tongivande personer i den svenska naziströrelsen under 90-talet och början av 2000-talet.

Idéen är enkel. Genom att köpa upp domännamn som motsvarar namnet på journalister, politiker, debattörer och andra massmedialt aktiva privatpersoner och fylla sidan med rasistisk, nazistisk och andra typer av anstötlig propaganda kan företaget genom utpressning sälja tillbaka domännamnet för överpris till personen. Annars, hotar man med, kommer sajten att börja klättra på sökmotorerna. Bakom den kontroversiella affärsidén står Stefan Brydolf, en 72-årig man som tidigare suttit i styrelsen för Baltic Inkasso – ett indrivningsföretag med säte i Estland som drevs av högerextremister från Sverige.

WHOIS är en tjänst som används för att ta fram vem som är ägaren bakom ett domännamn. Genom WHOIS framgår vilka som ligger bakom de uppköpta namndomänerna. De kartlagda 1826 uppköpta namndomänerna ägs av samma bolag. Ett bolag som kallar sig Skinnymob Oy. De har kontor i Tallinn, Estland. En av de uppgivna kontaktpersonerna är Stefan Brydolf, som också kallar sig Rolf Ekberg.


Grundade Baltic Inkasso

Stefan Brydolf grundade och drev det uppmärksammade bolaget Baltic Inkasso. I juni 2003 levererade inkassoföretaget fyra blodiga grishuvuden till fyra företagsledare inom ett mellanstort byggföretag. Tillsammans med grishuvudena fanns en betalningspåminnelse på miljonbelopp från Stefan Brydolfs företag Baltic Inkasso. Alla fyra familjer som tagit emot hoten fick lämna sina hem och placerades på hemlig ort av polisen.

– Tro mig, de kommer att betala. Vi står mittemellan den tunga organiserade brottsligheten, och traditionella inkassoföretag. Vi rör oss i en gråzon, men går inte utanför lagen. Av någon anledning verkar det som om folk har mer respekt för ryska metoder än för svenska, sade Leif Larsson från Baltic Inkasso till Expressen i samband med händelsen.

De ville inte uppge hur många av deras medarbetare som är verksamma i Sverige men säger i intervjun från 2003 att de ”har ryska vänner överallt, som kan komma och knacka på dörren”. På Baltics Inkassos hemsida marknadsförde de sin verksamhet med "Dina kunder behöver inte tala ryska, de kommer att förstå oss ändå”.


Efterlystes internationell

Grundarna till Baltic Inkasso efterlystes internationellt 2007, misstänkta för grova skattebrott och brott mot inkassolagen. 2008 dömdes fyra ur företagsledningen till sex års fängelse och tio års näringsförbud efter att ha undanhållit svenska staten 52 miljoner i skatt. Baltic Inkassos sajt pekar numera om till en domän som innehas av den 72-årige Stefan Brydolf och är en portalliknande sida de använt sedan slutet av 1990-talet.

Vid sidan av Baltic Inkasso drev Brydolf företaget Euroastro. Via en hemsida kunde du beställa horoskop från Aseem Singh, enligt sajten en utbildad doktor vid New Dehli Universitet. Aseem Singh existerade inte. Fakturorna från horoskopen gick direkt till Baltic Inkasso. Istället för att få svar på vem man var i sitt föregående liv fick man en saftig påminnelseavgift med en vecka på sig att betala den påstådda skulden. Problemet var så pass omfattande att Sverker Olofsson på konsumentupplysningsprogrammet Plus tog upp problemet.


Aschberg fick rätt

När Robert Aschberg granskade Baltic Inkasso i TV3:s Insider i slutet av 2003 svarade Baltic Inkasso med att köpa domänadresserna ”aschberg.se” och ”robertaschberg.se”. Aschberg erbjöds att köpa tillbaka domänen för en hög summa pengar. När han inte gick med på kravet fylldes sajten med förtal mot Aschberg. Aschberg vann senare en tvist mot Stefan Brydolf om domännamnen då .SE ansåg att sajterna skapats i ond tro med syfte att skada Aschbergs anseende.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: