Kvinnoorganisationen BAOBAB Women’s Right i Nigeria vill gå in i skogen och rädda bortrövade flickorna.

Bortrövade skolflickor

2014-04-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

250 skolflickor är försvunna i delstaten Borno i Nigeria. Föräldrar letar efter sina barn i Sambisa-skogen i närheten.

Läs också:

2014-05-02 Bortrövade flickor i massbröllop

På måndagen den 14 april stormade maskerade, beväpnade män in i den statliga skolan Chibok och rövade bort flickorna. Både myndigheterna och flickornas föräldrar säger att den ökända islamist gruppen Boko Haram ligger bakom masskidnappningen. Boko Haram är en ultrareaktionär beväpnad sekt och politisk organisation som bildades för fem år sedan med övertygelsen att den ”västerländska skolningen är haram”, alltså helt förbjuden. Namnet Boko Haram betyder detsamma.

Borno-kvinnor, medlemmar i kvinnoorganisationen BAOBAB Women’s Right, har sagt att de är beredda att storma Boko Harams gömställe i Sambisa-skogen för att rädda flickorna, om de får stöd av regeringsstyrkorna. Något som den gruppen av föräldrar som gav sig i skogen för att leta efter flickorna inte fått. Kvinnoorganisationen understryker dock att de inte är ute efter fysiska konfrontationer utan syftar på dialog för att befria flickorna.

Olika och ibland motsägelsefulla uppgifter sprids i nigerianska medier genom lokala myndigheter och från staten å ena sidan och barnens föräldrar å andra sidan. Enligt föräldrarna är antalet bortrövade flickor 250, varav 39 hittills rymt från Boko Haram på väg till organisationens läger i skogen. Staten meddelar att antalet kidnappade flickorna är 129 varav 44 är återförenade med sina föräldrar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: