”Stockholm ska ta efter feministiska Malmö”

2014-04-24 | Clara Lindblom , Lorena Delgado , Ann-Margarethe Livh padlock

OPINION

”Jämställdhetsarbetet genomsyrar Malmö idag. Genuspedagogik har införts i skolor och förskolor, och avgifterna till förskolan för dem med låga inkomster har sänkts. I all sponsring ska jämställdhetsperspektivet numera vara med och det finns särskilda jämställdhetsbidrag för föreningar. Vi vill att Stockholms stad ska följa efter.” Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i Stockholm Stad.

Ann-Margarethe Livh är gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm, Clara Lindblom, tvåa på kommunfullmäktigelistan inför valet och Lorena Delgado, kandiderar som fyra på listan.

Höjda kvinnolöner. Genuspedagogik i skolan. Förskola på obekväm arbetstid. Låter det som önsketänkande? Det är verklighet i Malmö idag, där Vänsterpartiet är med och styr.

Vänsterpartiet förändrar, inte minst vad gäller kvinnors arbetsmarknad och levnadsvillkor. I Malmö har vi drivit igenom stora satsningar på för dem som jobbar hos den största arbetsgivaren i staden, nämligen kommunen själv. Eftersom åtta av tio kommunanställda är kvinnor är det ett viktigt område för den som vill ha jämställdhet. I Malmö har vi höjt lönen inom kvinnodominerade yrken, som vårdbiträden och socialsekreterare, med 1 000 kronor i månaden. Med den nya strategin för jämställd personalpolitik ska Malmö gå ännu längre för jämställda löner.

Vi vill lära av Malmö stads jämställdhetsarbete när vi tar över makten i Stockholms stad i höst. Därför har vi föreslagit den största låglönesatsningen någonsin för kommunens anställda. Det handlar om tusentals medarbetare som utför oerhört viktiga jobb. Det är de som tar hand om våra gamla inom äldreomsorg och hemtjänst, och som sköter om våra barn på förskolor och fritidsverksamheter. Ofta för löner som det knappt går att leva på. Många har så tunga jobb att de heller inte orkar jobba heltid, vilket gör att lönen och så småningom pensionen blir urusla. Den absoluta majoriteten av dem är kvinnor.

Vänsterpartiet i Stockholm vill satsa 150 miljoner på att höja lönerna för anställda inom kommunen. Det är hög tid. Facken ska självklart förhandla om hur pengarna ska fördelas men pengarna bör räcka till minst en tusenlapp i lönehöjning, kanske mer för vissa grupper. Vänsterpartiets låglönesatsning är en start på processen att få rättvisa löner i staden, där deltidsarbete ska vara en möjlighet och inte någonting man tvingas till. I Malmö har vi infört rätt att arbeta heltid. I Stockholm tänker vi följa efter med rätt till heltid och kortare arbetstid i de tunga jobben inom äldreomsorgen.

Jämställdhetsarbetet genomsyrar Malmö idag. Genuspedagogik har införts i skolor och förskolor, och avgifterna till förskolan för dem med låga inkomster har sänkts. I all sponsring som de kommunala bolagen gör ska jämställdhetsperspektivet numera vara med. Det finns särskilda jämställdhetsbidrag för föreningar. Inom socialtjänsten har arbetssättet ändrats för att möta klienter efter behov och inte efter fördomar om etnicitet och kön. Det finns förskola på obekväm arbetstid och nattis. Stödet till kvinnojourerna har höjts.

Vi vill att Stockholms stad ska följa efter. Arbetet mot våld i nära relationer ska byggas ut både centralt och i stadsdelarna, kvinnojourerna erbjudas stabil finansiering och papperslösa kvinnor ska ha rätt till stöd och skyddat boende. Vi tänker bygga fler hyresrätter med rimliga hyror, och se till att fler av dem också kommer kvinnojourerna till godo. Skolorna ska arbeta normkritiskt, barnomsorg finnas på obekväm arbetstid och elevers egen organisering i jämställdhets- och antirasistiska grupper ska stödjas.

I städer som Malmö, Göteborg, Fagersta, Umeå och Norrköping har vi visat att Vänsterpartiet kan styra. Vi har höjt kvinnors löner, tagit tillbaka äldreomsorg till kommunal regi från privata aktörer, kommer att korta arbetstiden och har redan gett äldre större egenmakt inom hemtjänsten. Bara om Vänsterpartiet är med och styr får välfärdens kvinnor de löner och arbetsvillkor som de förtjänar. Låt oss visa det i Stockholm också.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: