Med utrymme följer ansvar att tänja på gränser, anser Bianca och Tiffany Kronlöf.

Snubben bor granne med systrarna Kronlöf

2014-04-17 | Jenny Rönngren padlock 1

KULTUR

Nästa vecka är det premiär både för Tiffany och Bianca Kronlöfs Full patte och SVT Flow, webbtv-tjänsten där humorserien kommer att sändas. Feministiskt Perspektiv har intervjuat systrarna som hoppas att serien ska uppfattas som kompromisslös och förklarar var deras mod att ta ut svängarna kommer ifrån. Bland annat.

FAKTA FULL PATTE

Humorserie i åtta avsnitt à 10 minuter med premiär torsdag 24 april i SVT Flow.

Systrarna Bianca och Tiffa har problem med mycket: pengar, hyra, systemets öppettider, Sverige, Gud, gamlingar, arbetslöshet och lite till.

Manus: Bianca och Tiffany Kronlöf

Manus och regi: Sara Haag

Musik: Thom Gisslén och Tiffany Kronlöf

Foto: Niclas Johansson

Scenografi: Sara Bergman-Funck

Mask: Daniela Kresterico

Mask och kostym: Ellen Elias

Grafik: Felicia Kronlöf och Charlotte Landelius

Bianca Kronlöf är skådespelare och komiker. Hon har fått stor uppmärksamhet för sina Youtube-videor där hon spelar karaktären Snubben som tar upp ämnen som rasism och sexism. Bianca är även med i den feministiska teatergruppen "Gruppen.

Tiffany Kronlöf, mest känd som Tiffany K, kommer från Stockholm och är musiker och feministisk reggaeartist. Hon debuterade 2008 som medlem i Rebel Youth Family där hon var med och körade bakom Diegojah, Ras Cricket och Oskar Franzén med flera. Hon har skrivit låtar som Stand up (for the women), ID please och Sweet Loving man.

Tillsammans med Thom Gisslén har de gjort låten Så jävla PK

Källa: SVT

Inför intervjun har SVT skickat över ett par av de ännu inte helt slutgiltiga avsnitten. Igenkänningsfaktorn kommer att vara hög för alla som redan följer systrarnas framfart på Youtube. Bianca Kronlöfs karaktär Snubben följer med in i Full patte och balanserar med sin ohöljda sexism systerkaraktärerna Bianca och Tiffas samtidigt förskräckande, och (åtminstone för normtrötta) förtjusande, könsrollsöverskridande och ohämmade framfart. Snubben är deras granne i bokstavlig mening, men kanske också bildlig. Vissa sketcher är så grova att det tidvis känns nödvändigt att hålla händerna halvt för ögonen i ren förskräckelse över vad som kan tänkas komma härnäst.


Men först: Vad betyder Full patte?

– Nu jävlar kör vi! utbrister Bianca och berättar att det var något regissören, Sara Haag, brukade säga under arbetet med serien som slog an: ”Vi måste få max patte på det här!” Så när de skulle välja namn, det svåraste av allt enligt Tiffany och Bianca, kom uttrycket upp.

– Men om det heter Max patte kanske man börjar undra vem den här Max är. Uttrycket heter ju faktiskt full patte. Det var väl så man sa på 50-talet: ”Gasen i botten, full patte”, säger Bianca.

– Vi kollade upp om det fanns ett sånt uttryck och det finns på internet och används just så, fullt ös typ. Men det kändes som vi kom på det själva när vi sa det, skrattar Tiffany.

SVT Flow är ett nytt koncept som kombinerar traditionella tablåer, där en spellista med webbtv-tjänstens program streamas i ett ständigt pågående flöde, med möjligheten att välja fritt bland programmen i arkivet. Systrarna Kronlöf är glada över att vara en del av satsningen, som de menar passar bra för Full patte-seriens tiominutersavsnitt, samtidigt som den omfattande publik som redan följer dem på Youtube tittar mer på webb än på tv.

– Vi gör saker som är samhällssatir och kritik, så vi hoppas att vi ska bli del av en aktiv samhällsdebatt och att klippen ska kunna delas i samband med att man reagerar, precis som ”Så jävla pk” har använts”.


Dold humor

När Bianca och Tiffany Kronlöf själva får beskriva sin humor sticker de inte under stol med att den är grov. Men de upplever det inte som en ovanlig humor, snarare att den varit dold, åtminstone om det är unga tjejer och inte Gert Fylking som framför den.

– När vi skämtar med våra kompisar så skämtar vi på det här sättet. Det är många av våra kompisar som har den här typen av jargong, men den får inte riktigt visas, konstaterar Tiffany.

Bianca vill minnas att det är komikerkollegan Nour el Refai som sagt att: ”Man garvar aldrig så mycket som när man är på en tjejmiddag, men det filmas ju sällan.”

– Vi inspireras av vår frustration och det vi ser runtomkring oss, men sedan tycker vi också att det är väldigt roligt med fjantiga och banala saker. Så det är väldigt högt och lågt som blandas. Det vi själva skrattar åt, ganska ocensurerat, säger Bianca.

Tiffany pratar om att undvika den sortens underhållning som förminskar tittarens intelligens, som håller igen av rädsla att folk inte kommer att känna igen sig, inte förstå ironin:

– ”Fuck it, nu kör vi, full patte”. Det är klart de fattar. Om jag fattar fattar väl resten av Sverige.

– Ja, vi hoppas att det ska kännas kompromisslöst, understryker Bianca.

Just kompromisslös, och modig och skarp är ord som systrarna upprepar flera gånger när de i hänförda ordalag pratar om regissören Sara Haag. De säger att hon inte bara är en stor inspiration, utan att de vill vara Sara Haag.

– När vi tycker att vi har fått ut max patte av ett skämt då vrider hon det 30 varv till så att vi bara ”oh my god – du är sjuk i huvudet”. Vi var en oslipad diamant så kom hon in och slipade till oss, säger Tiffany.

– Hon har verkligen lyssnat på en och fattat vad man menar, när vi kanske knappt ens har förstått det själva. Och hela tiden frågat hur menar ni, och vi ba’ ”...men just de’ såhär!”


Svårt att prata om normen

De tror att det säkert finns flera som kan tänkas bli kränkta av Full patte, men betonar att de inte gått in aktivt för att kränka, utan upplysa – "men vissa tycker att upplysning är kränkande". Och visserligen vill de provocera, men inte som mål utan som medel.

– Ändamålet är att få folk att tänka efter hur man beter sig, var man kommer ifrån och varför man gör som man gör, och inte. Men det gör ju inte folk, så det är klart att en del kommer lacka ur, säger Tiffany.

Att det är svårt att prata om normen, och normens makt är något systrarna Kronlöf märker hela tiden eftersom de inte bara driver med andra utan även sig själva, och reflekterat över hur jobbigt det kan vara.

– Jamen, vem representerar jag när jag står på en scen när jag pratar framför en grupp. Jag är till exempel en smal brud. Vad ska jag göra med det då? Vi är alla bärare av någonting och det kan man inte ignorera, säger Bianca.


Rädslan visar begränsningen

Så hur kommer det sig att systrarna Kronlöf med sådan lätthet, till synes opåverkade av samhällstabun, tänjer på gränser för till exempel hur tjejer förväntas förhålla sig till barn? Saknar de känsla för tabun?

– Grejen är att vi har ett ganska grovt språk, har jag märkt, säger Tiffany. När vi är med våra kompisar i vår bubbla då tänker inte jag på det alls.

– Vi gör det i ett tryggt rum gemensamt, så tar vi in det i andra sammanhang och bara försöker förstora den bubblan så mycket det går. Så vi får se hur clashen med verkligheten blir, säger Bianca, varpå Tiffany fyller i:

– Och som du brukar säga till mig. Om man blir lite rädd då är det bra. När man känner att jag vågar inte riktigt, det är ditåt man ska...

– Rädslan visar ju begränsningen, förklarar Bianca. Det är därför man måste in och nöta. Och ju mer utrymme man har desto mer ansvar har man också att tänja på gränserna. Till exempel, den nakna kvinnokroppen. Den får fan bara bli tittad på hela hela tiden. Aldrig skrattad åt eller med, om den inte blir dömd, så här: ”Titta vad ful hon var”. Då får man skratta åt den! Och då är det som att den personen har blivit utsatt, inte själv valt att göra något kul med sin kropp.

Men det har Bianca valt att göra i Full patte. Hon rentav fläker ut sig, utan att framstå som utlämnad, snarare tvärtom:

– Ja vi kallar det för att Bianca utsätter andra för sin nakenhet, skrattar Tiffany.

– Det handlar ju om att sätta sig i subjektsposition och inte objektsposition. Att påminna sig själv om att vara sitt eget subjekt, förklarar Bianca.


Ryggdunk och drömmar

Utan att avslöja för mycket är programledarduon Filip och Fredrik ett annat av de fenomen som Full patte driver med. Om det finns någon risk – eller chans för den delen – att Bianca och Tiffany ska bli ett sådant radarpar, vars karaktärsdrag de driver med, är en knepig fråga. Tiffany tror visserligen att de redan kan uppfattas så i viss mån, men Bianca lyfter direkt fram orimligheten i själva jämförelsen:

– Strukturerna kring manligt ryggdunkeri... Alltså det finns Vatikanen, det finns inte en kvinnlig motsvarighet till Vatikanen och det syns i kulturella sammanhang också! Jag tänker att en av de största feministiska revolutionerna just nu är alla kvinnliga nätverk, som Femtastic till exempel, där vi går ihop själva och biggar upp varandra, hjälper varandra: ”Jamen du kan det här, då går jag in med det här.”

– Att vi skulle bli som Filip och Fredrik... eftersom vi inte har ett samhälle där män och kvinnor är samma så går det inte att prata om på det sättet riktigt. Framtiden får väl säga det...

– Alltså helt ärligt. Det vore väl drömmen, att man fick jobba med sina egna projekt som man tycker är roliga tillsammans med någon man tycker om. Det är ju asgrymt. Och kritiken mot de här manliga exemplen handlar ju inte om dem som individer eller deras konst eller deras samarbeten på individnivå. Det är strukturerna runtomkring som man lackar ur på. Så blir de bärare av de exemplen. Och jag tänker att de kan ta det, säger Bianca.

– Så ja, att kunna bli som Filip och Fredrik vore väl drömmen, säger Tiffany...

– Och så hoppas vi att de gör ett svar. Det vore bara så kul. Vi uppmanar Filip och Fredrik till ett svar!


Bianca och Tiffany Kronlöf vill förstora sin gemensamma bubbla av trygghet så mycket det går.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140417 - Therese Öreteg

Men åh vad jag inte vill vänta till nästa vecka. Kronlöfs & Haag, kan det bli annat än femtastiskt!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: