Kattens nyfikenhet eller valfusk

2014-04-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 30 mars hölls Turkiets lokalval 2014. Valets resultat är en temperaturmätare på Turkiets korruptionsanklagade premiärminister Tayyip Erdogans popularitet. Men valresultatet ifrågasätts av oppositionen och anklagelser om valfusk riktas mot vinnande regeringspartiet AKP. En katt har spelat en stor roll i det hela.

På kvällen den 30 mars blev mer än 40 provinser i Turkiet samtidigt utan el. Det ledde till att valarbetarna satt med rösträkningen i skenet av stearinljus utan att veta att allt berodde på en katt.

”En katt orsakade elavbrott genom att kliva in i eldistributionsenheten”. Den var förklaringen som den ansvarige energiministern gav efter utredning av den unika händelsen till turkisk media och underströk att han inte skojar.

Oppositionen är av en annan uppfattning och menar skämtsamt att katterna som bröt sig in i eldistributionsenheterna i 40 provinser var en del av det utbredda valfusk som regeringspartiet och lokalvalets segrare AKP anklagas för.


Fortsatt förtroende?

En enkel jämförelse mellan kartan över de provinser som samtidigt saknade el just vid röstomräkningen och kartan över de provinser som regeringspartiet AKP totalsegrade, visar i stort på en anmärkningsvärd överensstämmelse.

I lokalvalet den 30 mars valdes borgmästare, stadsfullmäktige och förtroendevalda i byar och stadsdelar. Regeringspartiet ensamt fick cirka 45 procent av rösterna, ett tecken på en stor del av befolkningens fortsatta förtroende. Det största oppositionspartiet, Republikanska folkpartiet CHP, fick cirka 29 procent.

I sitt auktoritära segertal på söndagskvällen den 30 mars lovade AKP:s premiärminister Tayyip Erdogan att jaga sina fiender. Vilka som omfattas av hans hämndlista återstår att se. Dessutom hotade han att de ansvariga för läckorna om korruption via Youtube och Twitter, kommer att få betala dyrt för detta.


Prisade sina bröder

I sitt tacktal sade Erdogan även att han prisar alla sina ”bröder”, från Egypten till Europas städer. Han nämnde en rad utvalda länder där hans bröder, som delar glädjen med honom och hans parti, ska tackas. Han upprepade ordet ”mina bröder” sex gånger i rad under inledningen av sitt hyllningstal till en seger som han tolkar som ett absolut tecken på förtroende från folket i Turkiet, även om 50 procent av de röstberättigade valde bort hans parti.

En av lokalvalens vinnare var kurdernas Peace and Democracy Party (BDP). Partiets kontroll över kurdiska regioner ökade från åtta till elva. I och med detta förlorade AKP tre religiösa, konservativa områden till BDP.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: