Afghanska presidentkandidater är ute efter kvinnors röster

2014-04-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Afghanistan går till val den 5 april. Nio presidentkandidater går till den första valomgången med löften om förbättringar, säkerhet och kvinnors rättigheter. Men afghanska kvinnor är skeptiska och oroliga. Samtidigt är valfusk och säkerhet dominerande samtalsämnen i afghanska medier. Under förmiddagen i dag besköts två utländska journalister som bevakar valrörelsen, en av dem till döds.

– Gigantiska valaffischer och slagord har förändrat storstädernas ansikten i Afghanistan. Genom dagliga betraktelser och samtal med människor i Kabul har jag uppfattningen att folk är entusiastiska när det gäller valrörelsen. Men de har ändå inte så stora förhoppningar. Det enda de hoppas på är att det inte blir sämre, eftersom de inte tror att det blir bättre. Livet är mycket svårt att klara för många av Kabuls invånare. Höga matpriser, otrygghet, arbetslöshet och instabilitet påverkar deras liv dagligen. Kvinnor drabbas hårdare.

Det är så afghanska kvinnorättsaktivisten Sahar Saba beskriver dagarna innan presidentvalet i Afghanistan. Saba lämnade Kabul i förra veckan och återvände till Sverige efter ett pars år arbete och vistelse i landet.

Frågor som valfusk och säkerhet är dominerande samtalsämnen under valrörelsen, enligt afghanska medier. Våldet mot vallokaler, utländska organisationer och på allmänna platser trappas upp och säkerhetsläget är kritiskt. Talibaner sprider skräck genom rykten om att den som röstar kommer att få sitt färgade finger avhugget. Valet den 5 april 2014 beskrivs som det viktigaste valet i Afghanistan sedan talibanernas fall 2001.


Fred, utbildning och ekonomi

Medierna återger afghanernas önskan om transparent val och deras oro inför den ovissa framtiden, rädslan för talibanernas återkomst och inbördeskrig. Enligt en relativt välunderbyggd undersökning, utförd av det tyska utrikesdepartementet, uppger 43 procent av afghaner att de inte tror att valet blir rättvist och transparent. I vissa regioner, i de södra och östra delarna av landet, är misstron upp till 66 procent. I Kabul misstänker 43 procent att valfusk och korruption kommer att avgöra valresultatet. Detta medan upp till 94 procent av befolkningen önskar ha demokratiska politiska val. 87 procent uppger att de vill ha ett politiskt system som inte är korrupt och 81 procent vill ha fri press som kan kritisera makten. Enligt valmyndigheten kommer över 60 procent att delta i valet.

Den färska undersökningen har kartlagt de viktigaste valfrågorna för afghaner. 26 procent nämner fred, 14 procent utbildning och 14 procent ekonomin.

Vad gäller vikten av kvinnors ökade deltagande i valet har 76 procent svarat positivt. Vidare svarar de tillfrågade att säkerhet, kvotering och fler tillgängliga röstlokaler med kvinnliga funktionärer skulle öka kvinnors deltagande.


Avgörande röster

Valmyndigheten uppgav en vecka innan valdagen att 35 procent av de registrerade valberättigade är kvinnor. Ett par dagar innan valet rapporterade medier i Afghanistan om långa köer framför registreringslokaler och beskrev processen som krånglig, tidskrävande och att det är bäddat för valfusk.

Hamid Karzai, den avgående presidenten har nyligen i ett tal medgivit att han vann förra valet genom kvinnors röster.

– Kvinnors röster är avgörande och presidentkandidaterna tävlar med varandra genom att smickra kvinnorna och säga att de ska få det bättre, säger Sahar Saba som under de senaste två åren arbetat i sin födelsestad Kabul.

Hon berättar att de flesta kvinnor hon känner som är aktiva i samhällslivet är mycket skeptiska mot allt prat och alla löften om kvinnors rättigheter som levereras av presidentkandidaterna.

– Trots den delvis positiva utvecklingen under det senaste decenniet är majoriteten av de aktiva och samhällsengagerade afghanska kvinnorna oroliga för landets utveckling och osäkra om sin egna framtid. Dessa kvinnor, inklusive jag själv, tror att ingen av kandidaterna kommer att ägna sig åt påtagliga förbättringar av kvinnors situation när de vinner. Många av dem har redan suttit vid makten under längre perioder som ministrar och aldrig gjort någonting för kvinnorna. De är bara ute efter kvinnors röster.


Unga kvinnor i Kabul om valet

Atefeh, 21 år och studerande säger till Feministiskt Perspektiv att hon drömmer om ett fritt, framgångsrikt och fredligt Afghanistan.

– Men det nuvarande systemet försäkrar inte en sådan framtid som jag drömmer om. Det talas mycket om presidentvalet men det väcker inget hopp hos mig.

Narges är 22 år, högutbildad och arbetar för tillfället som utbildare i Kabul. Några veckor innan valet berättade hon för Feministiskt Perspektiv att hon inte hyser stora förhoppningar. Hennes främsta oro är den politiska instabilitet som råder.

– Folk är fattiga och arbetslösa. Kvinnor och barn drabbas av ofattbart våld, självmordsbombningar ökar, talibaner stenar våra kvinnor till döds, knarkhandel och korruption… listan är lång. Även om jag inte vill verka pessimistisk, inser jag att vi lever i en ständig krissituation. Visst har en hel del blivit bättre. Alla pratar nu om valet och är oroliga för vad som kan hända efter valet beroende på vem som vinner. Men jag tror inte att mycket kommer att förändras. Amerikaner och andra makter kommer inte att se sina insatser gå till spillo och förlora Afghanistan.


Om presidentkandidaterna

Ingen av de nio presidentkandidaterna förväntas få över 50 procent av rösterna och komma ut som vinnare efter den första omgången 5 april. Den andra valomgången är redan planerad till 28 maj.

Två av presidentvalets åtta kandidater, Rasoul Sayaf och Qutbuddin Hilal, har sina rötter i islamistiska politiska grupper. De är kända krigsherrar med ytterst konservativa värderingar, med öppna kopplingar till al-Qaida. De flesta kandidater, med bara ett par undantag, är tidigare anklagade för sexuella övergrepp, korruption samt krigsförbrytelser och skulle i andra länder räknas som kriminella.

De flesta kandidaterna har Mujahedin-krigsherrar som vicepresidenter. Personer som är anklagade för krigsförbrytelser och mord på tusentals människor eller narkotikasmuggling.

Tre kandidater förväntas nå andra omgången i presidentvalet:

1. Ashraf Ghani, samordnare av internationellt bistånd, representant för FN och Världsbanken i Afghanistan, är en nära medarbetare till president Karzai. Ghani hoppas vinna både pashtuner och uzbekers röster. Hans val av vice president, General Abdul Rashid Dostum, krigsherre som krigade mot Sovjet-invasionen, är kandidatens triumfkort. Krigsherren Dostums popularitet är stor hos folkgruppen uzbeker i norra Afghanistan.

2. Abdullah Abdullah är läkare och före detta utrikesminister. Han var den motkandidat i förra valet som förlorade mot Karzai. Han har också bra relationer till de mäktiga krigsherrarna, får stöd av islamisterna och var själv Mujahedins kända medieansikte under deras styre.

3. Zalmai Rassoul, läkare som har arbetat nära Karzai och haft ministerposter i hans regering. Zalami Rassoul tycks vara favoritkandidaten både för väst och Karzai. Han har en kvinna som vice president på valsedeln.

Alla tre är beredda att skriva under det omdiskuterade säkerhetsavtalet med USA, som tillåter utländska trupper att stanna kvar efter 2014. Något som den nuvarande president Karzai vägrar att godkänna och säger att han gärna överlämnar åt den nya presidenten att ta ansvar för.

Samtidigt som presidentvalet hålls även val om provinsråden där 308 av 2 713 kandidater är kvinnor. Dessa lokala råd har diffusa arbetsuppgifter och befogenheter.


Ännu en journalist skjuts ihjäl

Enligt BBC/Afghanistan har två utländska journalister blivit beskjutna i östra Afghanistan omkring 11-tiden i dag, fredag 4 april. Den tyska fotografen Anja Niedringhaus dödades och den kanadensiska journalisten Kathy Gannon är allvarligt skadad.

Båda kvinnorna arbetade på uppdrag av nyhetsbyrån AP. Enligt BBC/Afghanistan är det ett polisbefäl som skjutit mot journalisterna när de följde med en oberoende valkommission till Khost-provinsen. Detta medan det enligt ögonvittne stod flera poliser och militärer på platsen. Den tyska fotografen Anja Niedringhaus, som sköts ihjäl i dag, är den tredje journalisten som mördats på en månad i Afghanistan. Svenska radiojournalisten Nils Horner sköts till döds i mars. En afghansk journalist och hans familj massakrerades på ett hotellrum i mars. Sedan 2002 har 42 journalister, var av 13 utländska, mördats i Afghanistan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: