#NF2014: Svan, Dahl, Post och Shakely på talarlistan

2014-03-31 | FemPers padlock

INRIKES

Här finns en lista på redan utannonserade talare.

Under måndagen släpptes namnen på 24 nya talare inför Nordisk Forum som äger rum i Malmö den 12-15 juni. Bland talarna återfinns inhemska och utländska aktivister, forskare, författare och komiker:

- Som feminist förstår jag hur det är att vara låtskrivare, ekonom, fotbollsproffs och komiker. Vi är alla feminister som tampas med samma problem, och när vi vinner för oss själva vinner vi för varandra. Feminismen är i första hand inte en motståndskraft, utan en drivkraft framåt. En enande kraft. Det blir allra tydligast när så många människor från olika hålla samlas i Malmö för ett feministiskt forum, säger Moa Svan som är ett av de nybokade namnen, i ett pressmeddelande.

Roxana Ortiz, kommunikationsansvarig på Nordiskt Forum, menar konferensen syftar till att ta pulsen på det jämställdhetspolitiska läget och mana de nordiska regeringarna till handling.

- FN har inte arrangerat någon världskonferens kring jämställdhet och kvinnors rättigheter på 20 år. Anledningen är att de reaktionära strömningarna i världen är så pass starka att det finns en uppenbar risk att den handlingsplan som antogs på förra kvinnokonferensen skulle skruvas tillbaka om man öppnade för nya förhandlingar. Konferensen grundar sig i FN:s Kvinnokonvention och handlingsplanen från Peking.

Totalt väntas upp mot 1 000 medverkande i de ca 400 aktiviteter som äger rum på evenemangsområdet.

De nya talarna är: Amina Wadud, professor i islamologi (USA), Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap och genusvetenskap (DK), Kawa Zolfagary, skribent, debattör och humorist (SV), Soraya Post, MR-strateg med fokus på romers rättigheter (SV), Nabila Abdul Fattah, socialpedagog, kolumnist och debattör (SV), Carin Götblad, regeringens samordnare mot våld i nära relationer (SV), Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders och initiativtagare till FATTA-kampanjen (SV), Cynthia Enloe, professor i statsvetenskap och författare (USA), Halla Gunnarsdóttir, f.d. politisk rådgivare till Islands inrikesminister (IS), Oswaldo Montoya, forskare och grundare av Men´s Group Against Violence in Managua (NIC), Agneta Stark, docent i företagsekonomi och ekonomisk genusforskning (SV), Ulrika Dahl, docent i genusvetenskap och författare (SV), Iki Gonzalez Magnusson, projektledare på Utopia (SV), Josefina Skerk, ledamot i sametinget (SV), Seher Yilmaz (SV), Ordförande för Rättviseförmedlingen och konsult på Prime, Trifa Shakely (SV), asylrättsaktivist och grundare till Ain´t I a woman, Niclas Järvklo (SV), mansforskare, Sara Eriksson, chefredaktör Astra Nova (FI), Fakhra Salimi, ledare för MIRA (NO), Shatila Salami, instruktör och brand- och säkerhetsvärd inom Räddningstjänsten Syd (SV), Sylvia Walby, professor i sociologi och koordinator på Gender Equality Research Network International (UK), Moa Svan, stå-uppkomiker och programledare (SV), Jackson Katz, pedagog, författare och samhällsdebattör (USA), Sofia Falk, VD Wiminvest och initiativtagare till Battle of the Numbers (SV).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: