Den 8 mars protesterade kvinnor mot den nya familjelagen i Irak/Bagdad.

Kvinnofientligt lagförslag orsakar oro i Irak

2014-03-21 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Ett kvinnofientligt lagförslag har upprört irakiska kvinnor och lett till manifestationer runt om i Irak. Förslaget har lagts fram av den irakiska regeringen och väntas träda i kraft efter parlamentets godkännande. Annika Flensburg, Kvinna till Kvinnas pressansvarige har varit och träffat irakiska kvinnorättsaktivister i Erbil.

Irak var ett av de första länderna i regionen att införa jämställda lagar. Kampen för kvinnors lika rättigheter går tillbaka till 1910 då den irakiska poeten Jamil Sidky Zahawi publicerade en artikel om behovet av att modernisera samhället och befria kvinnorna från bakåtsträvande traditioner. Artikeln skapade debatter och ledde till mobilisering av kvinnor i hela regionen.


Tidigare intervju med irakiska kvinnorättsaktivisten Hanaa Edwar:

Ingen demokrati i Irak utan kvinnors rättigheter

Hanaa Edwar utsedd till "Arab woman of the Year”

Lagförslaget baseras på gamla sharialagar med shiitisk tolkning, något som även kritiseras av en del nutida islamlärda. Enligt denna fundamentalistiska tolkning, som bland annat iranska familjelagar grundas på, kommer irakiska kvinnor att fråntas sina civila rättigheter. Irak har sedan 1959 haft relativt sekulära familjelagar.

Iraks nya grundlag som antogs 2005, det vill säga två år efter att amerikanska och brittiska styrkor invaderade Irak utan FN-mandat, öppnar för allt mer reaktionära lagar som strider mot de mänskliga rättigheterna. Månggifte och barnäktenskap införs med det nya lagförslaget och männen får total kontroll över kvinnans kropp och liv.

Annika Flensburg, Kvinna till Kvinnas pressansvariga, har i veckan besökt Irak. Hon träffade kvinnorättsaktivister från olika delar av landet för att bland annat diskutera det nya, kvinnofientliga lagförslaget. Flensburg berättar om den oro samt det motstånd som det nya lagförslaget har skapat. En familjelag som kommer att ytterligare förvärra den redan förfärliga situationen som irakiska kvinnor drabbas av.

– Kvinnoorganisationerna är förfärade och menar att detta lagförslag är en direkt följd av den nya konstitutionen som antogs 2005 och trots protester från bland annat kvinnoorganisationerna, öppnade upp för en sådan familjelag. Detta genom en paragraf som tillåter olika religiösa sekter få sina egna familjelagar. Det nya förslaget kommer att gälla för shiiterna i Irak.

Den välkända irakiska kvinnorättsaktivisten Hanaa Edwar har under de senaste dagarna nämnt i flera intervjuer med internationella medier att lagförslaget är ett humanitärt brott och ett brott mot barns och kvinnors rättigheter och därför ska stoppas. En rad internationella människorättsorganisationer, som Human Rights Watch och även FN, har kritiserat lagförslaget.

Annika Flensburg nämner att kvinnorättsaktivisterna är besvikna på det internationella samfundet som inte med kraft stoppade denna farliga utveckling i Irak och att de inte tog kvinnorättsaktivisternas varning angående den nya grundlagen på allvar.

Även tongivande religiösa ledare, både shiiter och sunniter, kritiserar det nya familjelagförslaget och uppfattar att det strider mot islamiska grundprinciper. Bashir Najafi, en tongivande religiös shia-ledare har deklarerat en fatwa och sagt att lagförslaget innehåller en rad allvarliga brister och att ingen islamlärd kan godkänna det. Även den mest tongivande relativ konservativa ayatollan al-Sistani har indirekt visat sitt missnöje med lagförslaget, som baseras på en fundamentalistisk syn på samhället och kvinnors roll. I och med detta bedömer många i Bagdad att förslaget inte kommer att godkännas i parlamentet. Om lagförslaget korrigeras och mildras i stället för att helt avvisas återstår att se.

Kvinna till Kvinnas Annika Flensburg bekräftar att även en rad politiker har gått emot förslaget och det ger visst hopp att det ändå finns motstånd på olika nivåer. Men kvinnorättsaktivisterna säger att de inte kan vara säkra på att förslaget inte går igenom trots allt.

– Ingen vet riktigt när detta förslag ska behandlas i parlamentet. Men de flesta är säkra på att det inte händer innan parlamentsvalet den 30 april. Ingen vet hur det nya parlamentet kommer att se ut, risken att det blir ännu mer konservativt finns.

Enligt Annika Flensburg planerar de irakiska kvinnoorganisationernas nätverk bestående av 80 olika grupper olika slags manifestationer under de kommande veckorna för att protestera mot det nya lagförslaget.

– Den 2 april planeras en konferens i Bagdad tillsammans med FN:s kvinnokommission om kvinnors situation i Irak när det gäller det utbredda våldet samt det nya familjelagförslaget. Nätverket har redan publicerat en skuggrapport om situationen med sina rekommendationer. Kvinna till Kvinna planerar också en konferens i Stockholm där representanter från samarbetsorganisationerna samlas för att diskutera hur Sverige kan påverka och stödja kvinnornas kamp i Irak.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140321 - Goldina Smirthwaite

"Ett nytt lagförslag i Irak föreslår att flickor ska kunna giftas bort när de är nio år. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt att förslaget stoppas och kvinnoorganisationer i Irak ser det som ett enormt bakslag.

Publicerat torsdag 13 mars kl 03:30Dela – Det är en våldtäkt på barndomen. En nioåring förstår ingenting av äktenskapet. Hennes kropp är inte redo och hon kommer till sin man med en leksak eller docka i handen, säger kvinnoaktivisten Ahlam al-Obeydi.

Det nya lagförslaget gäller Iraks shiamuslimer som är i majoritet. Enligt förslaget får flickor gifta sig från nio års ålder. Kvinnor måste ha mannens godkännande för att lämna hemmet och män har rätt att ha sex med sin hustru även om hon inte vill. Regeringen har godkänt lagen, men den måste passera parlamentet för att träda i kraft." Detta är citerat från Sveriges Radios hemsida.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: