Säpo svarar angående uppdraget på Södra Latin

2014-03-13 | Sirpa Franzén padlock

OPINION

Enligt Säpos uppfattning var det Södra Latins moderator som framförde att elever skulle vara tysta och annars kunde bli "bortlyfta av Säpo". Att den kopplingen gjordes är bekymmersamt, skriver Sirpa Franzén som svar till Maja Thedéen, elev på skolan, efter kritiken hon framfört i sitt debattinlägg.

Sirpa Franzén är pressansvarig hos Säkerhetspolisen. Med anledning av den senaste veckans kritik har även Matilda Broman, chef på analysenheten, skrivit ett inlägg på SVT Debatt.


RELATERADE ARTIKLAR

2014-03-14 Södra Latins rektor svarar om den politiska debatten på skolan

2014-03-13 Inte längre trygg i min skola

Vår uppfattning av det som inträffade den 10 mars är att moderatorn framförde att elever som inte var tysta ”kunde bli bortlyfta av Säpo”. Uppmaningen kommer inte från dem som närvarade från Säkerhetspolisens personskydd och det är bekymmersamt att den framfördes med koppling till vår personal. Att hindra någon från att yttra sin åsikt ligger inte i Säkerhetspolisens livvakters uppgift, utan vi ansvarar för närskyddet av våra skyddspersoner. Vid tillfället på Södra Latin fanns flera av våra skyddspersoner på plats för att debattera.

Säkerhetspolisens uppgift är se till att våra skyddspersoner tryggt ska kunna möta alla människor, föra samtal och debattera. Det är en del av vårt arbete med att skydda demokratin att se till att dessa samtal, debatter och möten ska kunna ske tryggt och säkert, oavsett vilka åsikter som framförs.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: