Köer till menskonst i Göteborg

2014-03-12 | Karin Jacobson padlock

KULTUR

Under hela mars månad pågår utställningen Period Pieces på Galleri Urban artroom i Göteborg. Det är något så ovanligt som en konstutställning om mens.

FAKTA

Utställning: Period Pieces

Plats: Urban Artroom, Johannebergsgatan 24, Göteborg

Tid: mars månad

Medverkande konstnärer:

Aimee Leigh (AUS)

Arvida Byström (UK/SE) Beauty in Blood (US) Hencel (US) Jennifer Medina (VE/US) Jocelyn Van Daal (SE) Maddie Goldbeck (AU) Josefin Persdotter, Mensverket (SE) Miriam Wistreich (DK) Petra Collins (US) Sara Andreasson (SE) Chloe Wise (CA/US)

Kan det vara mensens år i år? I somras berättade serietecknaren Liv Strömquist mensens historia i sitt Sommar-prat, under 2014 spelar dokumentärfilmaren Zayera Khan in en film om mens och i vår bjuder galleri Urban Artroom i Göteborg på mensutställning. Adderar man de olika fittfestivaler och bloggar som startats det senaste året ser det onekligen ljust ut för denna ofta så skambelagda kvinnliga erfarenhet. Varför är det då så viktigt att dra fram mensen i ljuset – ja att till och med låta den fylla konstgallerier? Josefin Persdotter, mensaktivist, sociolog och initiativtagare till utställningen Period Pieces förklarar.

– Menstruation är inte en privat, personlig angelägenhet utan en hälso- och utbildningsfråga för samhället i stort. Om det talas så lite om något som är så vanligt i så många människors liv är risken stor att människors behov osynliggörs, att problem blir utan lösningar, och kanske till och med att vi inte ens definierar problemen.


Utmanar tabun

Konstprojektet Period Pieces leder hon tillsammans med fotografen Arvida Byström, som sammanfört nio andra konstnärer från världen över. Besökarna kan bland annat se fotografier av kvinnor som blöder igenom sina mensskydd, en video på mensblod som bildar vackra former i vatten eller dricka vin från skrevet på en naken skyltdocka. Verken manar både till eftertanke och skratt. Hittills har utställningen både skapat uppmärksamhet i media och köer utanför galleriet under vernissaget.

Dokumentärfilmaren Zayera Khans kommande film kommer även den att spegla mens i konsten, men också rymma intervjuer med kvinnor kring deras subjektiva upplevelser av sin mens, liksom kommersiella, samhälleliga aspekter på mens. Syftet med filmen är att synligöra mensen ur olika aspekter och dokumentera hur kvinnor känner inför sin mens.

– Jag önskar att filmen bidrar till en ökad förståelse och leder till samtal, diskussioner som öppnar upp för de tabun, utmaningar och okunskap som fortfarande förknippas med mens, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: