Kvinnotomma ledningsgrupper svartlistade

2014-03-05 | Mårten Färlin padlock

EKONOMI

Allbright grundades 2011, med syftet att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet. Arbetet grundar sig bland annat i att kartlägga och granska representationen av kvinnor och män i ledande befattningar i börsbolagen.

Här kan du läsa Allbrights svarta lista

Stiftelsen Allbright delade i veckan ut sin "svarta lista" till studenter, där de listar 82 bolag i Sverige som inte har en enda kvinna i ledningsgruppen.

– Att 82 av 253 bolag är helt mansdominerade i ledningsgruppen talar sitt tydliga språk för vem som anses vara bärare av kompetens och erfarenhet, skriver de på sin hemsida.

Bland företagen på listan återfinns bland annat skogsbolaget Stora Enso, spelbolaget Betson och investmentbolaget Industrivärden:

– Kvinnor har sedan länge utexaminerats i högre grad vilket borde återspeglas på börsbolagens ledande positioner. AllBright är övertygade om att vi måste skynda på målet om ett jämställt och meritokratiskt näringsliv genom att belysa strukturella problem med information och kunskap. Att hänga ut dessa bolag är ett sätt att skapa medvetenhet och att pressa på för förändring.

Den svarta listan är en av flera olika i ”Allbright-rapporten”. Där återfinns bland annat även listor över positiva tendenser för kvinnor i ledningsgrupper. Till exempel tog 99 företag förra året ett steg i rätt riktning, enligt rapporten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: