Superman med flera bekämpar Hitler och Mussolini.

#bildskolan 22: Superhjältar

2014-02-21 | Joanna Rubin Dranger padlock

KULTUR

Med anledning av Seritetecknarkollot som ges av Konstfack på Tensta Konstall i Stockholm under sportlovet publicerar vi #bildskola på temat Superhjältar, ett tema som är mer relevant i vår tid av ökad fascism och nazism i Europa, än vad man kanske först skulle kunna tro. I och med det gör #bildskolan uppehåll i några veckor och kommer tillbaka senare i vår.

RELATERADE ARTIKLAR:

Därför behövs bildskolan

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

#bildskolan 11: Stereotyper i samtida medier

#bildskolan 12: Zwarte Piet

#bildskolan 13: Minstrelshower

#bildskolan 14: Förlegade bilder och idéer i barnkulturen

#bildskolan 14: Förlegade bilder och idéer i barnkulturen

#bildskolan 15: Förlegade bilder och idéer i tecknade serier

#bildskolan 16: Tio små...

#bildskolan 17: ”Little Black Sambo”

#bildskolan 18: Stereotypa bilder i Japan

#bildskolan 19: Stereotypa bilder i världen

#bildskolan 20: Blackface i modevärlden

#bildskolan 21: Att äta den andre

En superhjälte är en är en hjältetyp med någon form av superkrafter. Den första superhjälten i modern tid var Superman (Stålmannen), som skapades på 30-talet och startade en våg av superhjältar. Publiceringen av Superman inleder det som kallas ”the Golden Age” i den amerikanske seriehistorien.

Många av de klassiska superhjältarna skapades liksom Superman av judiska immigranter i USA som hade rötter och släkt i Europa och såg hotet från fascismen och nazismen. Ur behovet av extraordinära krafter skapades superhjältefigurer som till exempel Spindelmannen, Batman, Hulken, Daredevil, Captain America och Fantastiska fyran. Flera av dessa superhjältar gick också i när­kamp med nazismen och Hitler. Superman och andra tidiga superhjältar inspirerade i sin tur skapandet av omkring 400 superhjältar världen över mellan 1940-45.


Modesty Blaise skapades av Peter O'Donnell och Jim Holdaway 1963.


En senare hjältefigur är Modesty Blaise från 60-talet vars bakgrundshistoria är att hon var ett ensamkommande flyktingbarn på en flyktingförläggning i Grekland. Hon vandrade omkring ensam i Nordafrika och hamnade även i ett Irakiskt flyktingläger.


The 99ths, Teshkeel Comics.


Ett samtida internationellt exempel är The 99ths, Teshkeel Comics, som är en serie med 99 superhjältar från hela världen, som utifrån muslimsk kultur och religion besegrar ondska och förkroppsligar mänskliga värden, som tillit och generositet. Projektet har lyfts fram av Barak Obama, som: “the most innovative response” to America’s expanding dialogue with the Muslim world”.


Kamala Khan, skapad av redaktören Sana Amanat, författaren G. Willow Wilson, och illustratören Adrian Alphona.

Marvels första muslimska karaktär är Kamala Khan, som introducerades 2013 och fick sitt eget album 2014. Kamala Khan är skapad av redaktören Sana Amanat, författaren G. Willow Wilson, och illustratören Adrian Alphona.


Burka Avenger.


Burka Avenger är Pakistans första egenproducerade animation, som handlar om en ung lärare som kämpar för flickors rätt att få gå i skolan och förvandlas till en superstark hjältefigur i burka.


Pippi Långstrump av Astrid Lindgren och tecknad av Ingrid Vang Nyman.

Den svenska barn-superhjälten Pippi Långstrump skapades av Astrid Lindgren på 40-talet och publicerades också som tecknad serie med illustrationer av Ingrid Vang Nyman. Både Pippi Långstrump och Superman är exempel på karaktärer som när de introducerades var extremt moderna - bildberättelser man aldrig tidigare hade sett.

En fråga man kan ställa sig är vilka bilder, karaktärer och berättelser har vi ännu inte sett i vår samtid? Vilka bildberättelser saknar vi idag utan att vi vet om det?


Powerpuff Pinglorna.

Powerpuff Pinglorna är en animerad teveserie från 1998, om tre systrar med superhjältekrafter som ofta räddar staden Townsville från elaka figurer.


Hjältar från Dragon Ball GM.


Superman: Superman skapades av Jerry Siegel och Joe Shuster 1938, DC Comics. Daredevil, från Marvel Comics, skapades av Stan Lee och Bill Everett. Captain America skapades av Jack Kirby och Joe Simon, också från Marvel Comics.

Huvudkällor:

Hitlers fasa: Stålmän och superrabbiner, Stockholm (TT 8/5 2010)

Hämnare i burka slår tillbaka , SVD

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: