S-kvinnor protesterar mot abortinskränkningar i Spanien

2014-02-13 | FemPers padlock

INRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-02-07 Massiv mobilisering för aborträtten i Spanien

2012-01-03 Anrik global aborträttskampanj

2011-11-18 Förtroendekris vid Spaniens valurnor

2011-09-02 Aborträtten behöver fler försvarare

2011-09-02 EU-trenden är att begränsa

2011-08-19 Statsfeminismens framväxt i Spanien

De spanska socialdemokraternas (PSOE) strategi för att fälla justitieminister Alberto Ruiz-Gallardóns lagförslag om långtgående inskränkningar i aborträtten misslyckades. PSOE hade krävt en hemlig omröstning i kongressen med förhoppningen att få med sig tillräckligt många avvikande röster från regerande Partido popular (PP). Med 183 röster mot 151 vann PP omröstningen och hindrade därmed motionen från att fälla abortförslaget.

S-kvinnor lämnar i morgon, fredag, ett protestbrev till Spaniens ambassadör. Det är Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, fler medlemmar ur styrelsen och Anna Hedh, EU-parlamentariker som kommer att överlämna brevet på ambassaden på Djurgården i Stockholm.

"Vi vill med vår petition visa vårt stöd för de spanska kvinnoorganisationer som under decennier kämpat för sexuella och reproduktiva rättigheter i Spanien och som nu återigen mobiliserar till försvar för sina grundläggande mänskliga rättigheter. Den nya abortlagen för landet 30 år tillbaka i tiden. Äldre kvinnor berättar att de aldrig hade trott det om någon 1984 sagt att de skulle gå i samma demonstrationståg och kräva samma saker år 2014. Detta visar att rätten till sin egen kropp ständigt måste försvaras." skriver S-kvinnor i ett pressmeddelande som avslutas:

"Grundläggande rättigheter ska inte kränkas i tystnad!"

I EU-parlamentet har det startats ett upprop mot abortlagen, som skrivits under av över 200 ledamöter och flera nationella regeringar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: