Stor konferens om jämställd framtid i kommuner och landsting imorgon på Münchenbryggeriet i Stockholm.

En jämställd framtid i sikte?

2014-02-05 | Mårten Färlin padlock

EKONOMI

I sex år har Sveriges kommuner och landsting (SKL) arbetat med projektet ”Program för hållbar jämställdhet.” I dag håller de konferens, och presenterar hur det har gått. Men det är nu det riktiga arbetet börjar, enligt dem själva. Jämställdhetsminister Maria Arnholm (Fp) kommer att vara på plats för att berätta hur arbetet nu ska fortsätta.

I dag, torsdag, presenterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) i samband med en konferens resultatet av det som kommit att kallas för ”Sveriges största satsning på hållbar jämställdhet.”

Projektet har sedan 2008 arbetat med att införa så kallad jämställdhetsintegrering i kommunerna och landstingens olika verksamheter, men går nu alltså mot sitt slut. Magnus Jacobsson, kommunikationsstrateg inom Programmet för hållbar jämställdhet samt vård och omsorg på SKL, menar att de i morgon bjuder på ett smörgåsbord av framgångsrikt jämställdhetsarbete.

– I morgon summerar vi resultatet av Sveriges enskilt största jämställdhetssatsning någonsin. Syftet med arbetet har varit att nå fram med konkreta effekter för medborgarna. 100 000 politiker och tjänstemän har utbildats i hållbar jämställdhet. Nu ska projektet utvärderas och redovisas, säger han.

Under konferensens förmiddag kommer olika verksamheter att presentera sina resultat. Besökarna utlovas konkreta exempel på vad likvärdig service betyder i praktiken.

– Vi har sammanställt deltagarnas slutrapporter. Där kommer vi att se vilka som har jämställdhetsintegrerat, det vill säga vilka som har lyckats införa ett könsperspektiv i alla delar av beslut, planering och genomförande, säger Magnus Jacobsson.

Att projektet är slut betyder dock inte att arbetet avslutas. Tanken är snarare att det bara har börjat. Under eftermiddagen kommer politiker, bland andra jämställdhetsminister Maria Arnholm, i enlighet med den ambitionen prata om det framtida jämställdhetsarbetet. Magnus Jacobsson påpekar även han att arbetet måste fortsätta.

– Vi är inte nöjda än, utan vi vill att kommunernas och landstingens verksamheter ska bli helt likvärdiga oavsett kön, säger han.

Feministiskt Perspektiv kommer att finnas på plats för att rapportera från konferensen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: