Barn hos oberoende Barnorganisationen "Stödorganisation för gatu- och barnarbetare" i Teheran.

Bildt reser till ett Iran där barn väntar på avrättning

2014-01-31 | Sholeh Irani padlock 2

UTRIKES

Utrikesminister Carl Bildt (M) reser till Iran på söndag för ett officiellt snabbesök. På agendan finns regionala frågor samt Syriens fredsförhandlingar. Till TT säger Bildt att han också vill få igång en dialog om de mänskliga rättigheterna mellan Iran och EU. De iranska aktivisterna Susan Bahar och Ensiyeh Salmani anser att han borde ta upp våldet mot barnen men är inte särskilt hoppfulla om det.

NAMNINSAMLING

Global campaign against injustice: Promoting child rights in Iran.

”Jag jobbar med grovstädning i nybyggda hus och när jag ser barn i min ålder som leker samtidigt som jag jobbar skäms jag. Jag får ångest för att jag inte får vara barn. Drömmen för mig var att för en gångs skull gå till en nöjespark med min lilla syster och känna oss som alla andra barn och leka bara. Jag jobbade ännu hårdare i två månader och sparade ihop 20 000 toman (motsvarande 40 kronor). Men till slut blev jag tvungen att ge även mina sparpengar till min familj…”. Detta säger barnarbetaren Mahmoud till reportern på en dagstidning i Teheran.

I det oljerika Iran, finns enligt officiell statistik 1 700 000 barn som är tvungna att arbeta för att försörja sig och sina familjer. Aktivister som arbetar med gatu- och barnarbetare menar att mörkertalet är omkring tre miljoner barn. En färsk rapport från den iranska regimens eget hälsoministerium, som baseras på intervjuer med 1 000 barnarbetare mellan 10 och 18 år, avslöjar att 5 procent av barnen är drabbade av aids och de flesta visade sig vara hepatit C-smittade.

- De senaste åren ser man allt fler barn som gatuförsäljare eller tiggare på storstädernas gator och i Teherans t-bana. Men den största andelen fattiga barn arbetar undangömda i den privata sektorn i olämpliga små verkstäder inom byggbranschen, textiltillverkning eller som hemhjälp, berättar Ensiyeh Salmani som de senaste sex åren har arbetat med gatu- och arbetarbarn i Teheran.


I väntan på avrättning

Susan Bahar är ordförande för “Stop Child Labour” och har i mer än 20 år arbetat för barnens rättigheter med fokus på situationen i Iran. Nu har hon, tillsammans med Global March, startat en kampanj som kräver att de barnfientliga lagarna i Iran ska upphävas.

– Ärligt talat tycker jag att iranska barn är de mest bortglömda i världen. Det är inte bara så att det saknas lagar som skyddar barnens rättigheter i dagens Iran, dessutom finns det lagar som bryter mot så gott som alla internationella konventioner och direkt förtrycker barnen. Bara det faktum att flickor från 9 år räknas som vuxna och därmed straffbara enligt regimens brutala strafflagar, är ett exempel utav många. Detta går mot barnkonventionens första paragraf. Flickor får giftas bort från 13 års ålder i Iran och det har lett till att vi i dag har änkor och frånskilda som fortfarande är barn.

Salmani, som nyligen har lämnat Iran, berättar att ett stort antal barn sitter i fängelser. Många av dem väntar på avrättning.

- Jag själv har varit i kontakt med Golgez, en flicka som sitter fängslad i staden Zanjan sedan hon var 12 år gammal. Hon väntar på att fylla 18 för att hängas. Hon är anklagad för att ha mördat sin 10-åriga kusin, något hon säger vara oskyldig till. Sådana är lagarna i Iran och det finns många barn som Golgez som sitter och väntar på att bli avrättade.


Legitimerar fler brott mot barn

Bahar nämner ett uttalande från Irans arbetsmarknadsminister som bekräftade att barn är sysselsatta i 26 lågbetalda yrken, de flesta yrken som enligt internationella normer anses vara direkt skadliga för barnens hälsa.

- De flesta lågbetalda och krävande arbeten inom byggbransch, jordbruk och montering utförs av barnen. Barn och kvinnors arbetskraft utnyttjas i de oreglerade arbeten i hemmen som växer i Iran, såsom att rensa matvaror, väva mattor och montera elektroniska prylar. Jag anser barnarbetet vara det värsta våldet mot barnen. För när man tvingar och legitimerar barnarbetet, då öppnar man dörren för alla andra brott mot barnens rättigheter, eftersom då följer även sexuellt utnyttjande, trafficking och misshandel.

”Farbror Ali”, kallas Ali Banihashemi av barnen. Han är ordförande för den frivilliga och oberoende barnorganisationen som skyddar gatu- och barnarbetare och bland annat erbjuder skolundervisning.

– Inga föräldrar vill se sina barn jobba istället för att gå i skolan. Men det är fattigdomen och sociala problem som tvingar dem. När jag säger till barnen hos oss att nämna tio frukter, kan de inte räkna mer än tre, de känner inte ens till Irans mest traditionella maträtter. Deras kost är ensidig och de är undernärda”, säger han till en iransk dagstidning.


Gynnsamt läge för kampanj

Nyligen godkändes en skamlig lag trots stora protester i iranska samhället. Lagen tillåter adoptivförälder att gifta sig med sitt adopterade barn när hon räknas som vuxen enligt lagen, det vill säga vid 13 år. Civilsamhällets missnöje med denna lag och den allt mer uppmärksammade barnfattigdomen är tecken på att iranierna säger ifrån. Det var detta som motiverade Susan Bahar att starta en internationell kampanj.

- Jag trodde att situationen för barnen i Iran redan var värst och inte kunde bli sämre! Men med de nya lagarna som legitimerar barnarbete genom nya statliga åtgärder samt barnincest, genom att godkänna äktenskap mellan vuxna män och deras adoptivbarn, insåg jag att det är dags att slå larm och att kräva av det internationella samfundet att sluta blunda och reagera. Dessutom såg jag att engagemanget för barnens rättigheter har ökat drastiskt i Iran och det finns ett synbart motstånd mot dessa lagar från civilsamhällets håll. Då förstod jag att det här är bästa tillfället att organisera en internationell protest.

- Tillsammans med Global March har vi nu startat en kampanj som börjar med ett uttalande som vi uppmanar alla att skriva under. Vi ska sedan lämna detta brev till ILO:s årskonferens, anordna demonstrationer samtidigt i olika länder och väcka debatt för att trycka på regimen i Iran att ändra sina lagar.


Minst lika farligt som urananrikning

Barnrättsaktivisten Ensiyeh Salmani tycker att utrikesminister Carl Bildt under sitt besök i Iran under veckan ska ta upp brotten mot barnens rättigheter. Något som ingår i de mänskliga rättigheterna, vilket Sverige påstår sig vara en försvarare av. Men varken Bahar eller Salmani tror att Bildt bryr sig särskild mycket om sådana frågor just nu. Det finns ”viktigare” frågor på agendan, att skriva fördelaktiga avtal till exempel. Med förbättrade relationer mellan väst och regimen i Iran, tas mänskliga rättigheterna inte upp i förhandlingarna längre.

– Det verkar som att Europa inte ser det som sin uppgift att kräva den iranska regimen att respektera barnens rättigheter. Men jag uppmanar svenska feminister att skriva under kravet att avskaffa de barnfientliga lagarna i Iran. Deras stöd ska vi kunna räkna med, säger Ensiyeh Salmani som sedan fyra månader nu bor i Sverige.

– Sveriges utrikesminister måste protestera mot brotten mot barnens rättigheter i Iran. Bildt måste förstå att våldet mot barn inte är mindre farligt än urananrikning!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140131 - Carin Asplund

Detta tillstånd för barn i Iran har jag haft vaga kunskaper om. Sverige säges vara och omnämns vara, bland de strakaste landet i Europa att profilera sigför Mänskliga rättigheter.Föormuleringen att Bildt inte prioriterar barns mänskliga rättigheter strider mot vad Sverige säger sig stå för på inrikesplan och nu utrikesarenan.


20140131 - Carin Asplund

Detta tillstånd för barn i Iran har jag haft vaga kunskaper om. Sverige säges vara och omnämns vara, bland de strakaste landet i Europa att profilera sigför Mänskliga rättigheter.Formuleringen att Bildt inte prioriterar barns mänskliga rättigheter strider mot vad Sverige säger sig stå för på inrikesplan och nu utrikesarenan. Det är beklagligt och man skäms

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: