Fr v, uppifrån, Vera Petersson, Lisa Engström, Frida Jansson och Jenny Tedjeza.

Verklighetens fittstim

2014-01-30 | Kommunistiska partiets kvinnoutskott padlock

OPINION

"Ojämställdheten är verklig. Kvinnoförtrycket är verkligt. Effekterna är fullt synliga, för den som vill se dem." skriver företrädare för Kommunistiska partiets kvinnopolitiska utskott och menar att Belinda Olssons ifrågasättanden av vissa feministiska praktiker inte möter några verkliga behov. Detta inför kvällens visning i SVT av sista delen i programserien Fittstim.

Nu har vi på bästa sändningstid i SVT sett Belinda Olsson efterfråga en feminism som också ser till klass. Hade hon ägnat inspelningstiden åt att verkligen leta efter en sådan feminism, istället för att intervjua kända anti-feminister som Pär Ström, hade hon också hittat den.

På andra sidan älven från SVT-huset håller Kommunistiska partiet till. Vi kommunister ser hur kön, klass och etnicitet genomsyrar våra liv och gör vardagen till ett mycket svårlagt livspussel. Att som Belinda Olsson med ”vanliga kvinnor” i åtanke ifrågasätta vissa feministiska praktiker möter knappast dessa så kallade vanliga kvinnors behov. Problemet är inte uttrycket hen, toplessbad eller att hemlighålla barns kön. Problemet är att kvinnors lägre värde finns inbyggt i det nuvarande systemet.

Ojämställdheten är verklig. Kvinnoförtrycket är verkligt. Effekterna är fullt synliga, för den som vill se dem. Vi ser hur undersköterskor, handelsanställda och barnskötare får usla löner, bara för att de arbetar i kvinnodominerade yrken. Vi ser hur kvinnor tvingas arbeta deltid, för att det inte erbjuds heltidstjänster och för att kvinnor också förväntas ta hand om barn och hem. Vi vet att en majoritet av kvinnorna kommer att bli fattigpensionärer. Vi ser snart sagt dagligen friande domar i våldtäktsmål, där rätten hävdar att kvinnan inte protesterade tillräckligt högt eller gjorde tillräckligt mycket motstånd.

Så Belinda Olsson, om du lämnade dina egna högst privata funderingar några sekunder kanske du också skulle se att problemet inte är att föräldralediga pappor tar sina barn till öppna förskolan, sitter i ring och sjunger barnvisor. Problemet är att kvinnor tar ut 76 procent av dagarna med föräldrapenning. Detta är en av många orsaker till att kvinnor fortfarande har en sämre ställning på arbetsmarknaden än män.

Här önskar vi att SVT hade satt en blåslampa på den verkliga ojämställdheten istället för hälla bensin på den anti-feministiska elden.


Lisa Engström

Frida Jansson

Vera Peterson

Jenny Tedjeza

Kommunistiska partiets kvinnopolitiska utskott

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: