Hannah Bergenmark är förbundssekreterare i Unga Feminister.

Ny handbok ska förbättra sexualundervisningen

2014-01-30 | Matilda Otterstam padlock

INRIKES

Nu ska sexualundervisningen bli bättre och mer inkluderande. I helgen släppte Unga feminister i sammarbete med RFSU och FATTA en handbok i sexualundervisning. Boken riktar sig till lärare och ska vara ett underlättande verktyg i sexualundervisningen.

Läs även:

2014-01-31 Stora bröst i sexualundervisningen

Unga feministers handbok i sexualundervisning.

Idén om handboken föddes under kampanjen ”1000 unga feminister” som började i oktober, där unga feminister runt om i landet klädde mansstatyer i rosa tyger med budskap på.

– Vi ville följa upp kampanjen med något konkret, vi ville förändra något och göra något som fanns kvar även efter kampanjens slut, säger Hannah Bergenman, förbundssekreterare i Unga feminister och ansvarig för kampanjen.

Startskottet för handboken blev en enkätundersökning bland ungdomar om hur de uppfattat sin sexualundervisning, och resultatet visade ett stort missnöje. De allra flesta svarade att de var missnöjda med hur sexualkunskap lärs ut och att undervisningen allt för ofta skrattas bort och inte tas på allvar. Ett annat viktigt problem som kom fram i undersökningen var att 73 procent av de som svarade tyckte att undervisningen utgick från heteronormen och att transpersoner i princip var osynliga.


Saknas alternativ

Med handboken vill Unga feminister att sexualundervisningen ska vara för hela klassrummet.

– Vi vill visa att sexualundervisningen har potential, att den kan förbättras. De som har fått en bra undervisning har också fått en bättre syn på sex. Undervisningen sätter en grund för hur ungdomar ser på sådana här frågor. Därför är det så viktigt att undervisningen inkluderar alla, säger Hannah Bergenman.

I slutet på handboken finns en kravlista som bland annat utgår från enkätundersökningen. Där kräver Unga feminister exempelvis att läraren ska få en ordentlig utbildning, precis som i alla andra ämnen, och mer prat om känslor kring sex och sexualiteter.

– Undersökningen visade att många lärare inte hade pratat mycket alls om känslor kring sex. Ofta låg även fokus på penetrationssex, vilket är väldigt tråkigt för då utesluts så många andra alternativ.

Handbok i sexualundervisning finns just nu på Unga feministers hemsida att ladda hem, sedan är idén att ungdomarna ska ge handboken till sina lärare som ska kunna ta hjälp av den för att utforma sin undervisning. Men Unga feminister har även tankar på att själva ge ut boken till skolor och lärare.


Vill få mer uppmärksamhet

– Än så länge har responsen varit bra från våra medlemmar och många feministiska forum har uppmärksammat oss i sociala medier, vilket är superkul, säger Hannah Bergenman. Men samtidigt är hon lite bitter. Boken har nämligen inte snappats upp av så många andra medier utanför ”feministsfären”.

– Det känns som boken verkligen kom ut rätt i tiden, just nu är det ju mycket diskussioner om samtycke till exempel. Men ändå har medierna inte riktigt nappat än…


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: