Kött.

Ät kött så ni blir redo för köttmarknaden?

2014-01-30 | Helena Brors padlock 2

KRÖNIKA/INRIKES

”Mig veterligen serverar samtliga landets skolkök alkohol- och hummerfritt fem dagar i veckan. Svaret på Norbergs fråga är följaktligen att alla Sveriges kommuner prickar ölproducenter och hummerfiskare å det grövsta. För övrigt är majoriteten av de kadaver som säljs som livsmedel i det här landet utländska och därmed inte ”producerade” av LRF-medlemmar.” Det konstaterar Helena Brors, Feministiskt Perspektivs expert på kött och kön, med anledning av LRF:s uppmärksammade lobbyaktion i veckan.

I september 2013 beslutades att skolorna i Nyköpings kommun skulle servera vegetariskt på onsdagar av hänsyn till klimatet. Beslutet fattades på initiativ av Nyköpings ungdomsfullmäktige, som består av ett 40-tal högstadie- och gymnasieelever. Kidsen själva hade alltså begärt en köttfri veckodag i kommunens skolbespisningar.

I onsdags gick representanter för LRF Nyköping in på Gripenskolans skolgård och delade ut hamburgare. Aktionsmetoden användes första gången 2006 på skolan Rawmarsh Comprehensive i engelska Rotherham av mödrar som inte ville att deras barn skulle äta den näringsberäknade mat som skolköket serverade.

– Vi gör ju det här för att vi vill att frågan om varför kommunen har tagit beslutet att införa en köttfri dag ska komma upp. Vi tycker att de har dåliga kunskaper om de här frågorna. Dessutom går de ut och talar om att vi producerar en dålig produkt. Vilka andra företagare prickar de på det sättet?, säger LRF-medlemmen och hamburgarinitiativtagerskan Lovisa Norberg till Dagens Media.

Uttalandet har två intressanta budskap. A: Norberg är så pass kunnig inom näringslära att hon kan sluta sig till att kommunens nutritionisters kunskaper är dåliga och B: Att servera ett livsmedel fyra gånger i veckan i stället för fem är detsamma som att klassa livsmedlet i fråga som dåligt och pricka dess producenter.

Mig veterligen serverar samtliga landets skolkök alkohol- och hummerfritt fem dagar i veckan. Svaret på Norbergs fråga är följaktligen att alla Sveriges kommuner prickar ölproducenter och hummerfiskare å det grövsta. För övrigt är majoriteten av de kadaver som säljs som livsmedel i det här landet utländska och därmed inte ”producerade” av LRF-medlemmar.

– Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser, fortsätter Norberg. Korna de fiser, men det kanske vi också gör om vi äter bönor i stället för kött. De siffrorna har vi inte.

”Skottgluggen”? Intressant ordval i och med att hamburgare görs av ihjälskjutna kor. Pun intended eller?

Argumentet om människopruttar kontra kopruttar har jag stött på förut. Under valrörelsen 2006 visade samhällsprogrammet Faktum sketchserien Freedom News Network (FNN), en parodi på högervridna Fox News. En av FNN:s reportrar använde just argumentet ”Bönor får folk att fisa” mot vegetarianism. Det var satir. Lovisa Norberg är inkarnerad ironi.

Att Norberg har noll koll på näring bevisas av hennes efterföljande kommentar:

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga.

Anne Hathaway, Natalie Portman, Portia de Rossi och Emily Deschanel är alltså fula. För att inte tala om alla dessa kvinnor som har varit vegetarianer ända sedan fosterstadiet. Fick särskilt fula flickor dubbla hamburgarransoner av LRF Nyköping?

Det Norberg saknar i bildning kompenserar hon för i uppfinningsrikedom. Köttätande saluförs vanligtvis som hegemoniskt maskulint – minns den gamla Burger King-reklamfilmen där en man serveras grönsaker på en restaurang och klampar ut i protest, sjungandes ”I am man hear me roar and I’m way to hungry to settle for chiiick foood”. Carnivorism som maskulinisering av homo sapiens är uttjatat. Carnivorism som feminisering av femina sapientia är nytt.

Vi får anta att Lovisa Norberg är bekymrad över flickors minskade köttkonsumtion och att hon använder ”snygga” som nyckelord för att hon antar att flickor är beredda att inmundiga köttstycken för att kunna bli till köttstycken för pojkars blickar. ”Skippa förfulande bönor, tjejer. Ät kött så blir ni redo för köttmarknaden”, typ.

Maratonlöperskan Pernilla Berg, tennisspelerskan Serena Williams, boxerskan Amanda Riester, elitcyklisten Christine Vardaros, med flera är levande bevis för att det går alldeles utmärkt att få ordentligt med näring samt idrotta med en vegetabilisk kosthållning. Järnupptag förbättras av vitamin C och vegetarisk kost innehåller generellt mycket mer vitamin C än vad blandkost gör.

– De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna, resonerar Norberg vidare. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Lite kommodifierad feminism på objektifieringen, jo, jag tackar jag. LRF Nyköping är alltså ett välbehövligt språkrör för de arma, timida flickor, som inte törs protestera när de tvingas äta pannkakor i stället för lappskojs.

Den tesen motbevisas av de tre MUF-valkyrior som 2011 ställde sig upp och skrek att den köttfria dagen måste avskaffas i Östersunds skolor.

Oavsiktlig komik är alltid den bästa. Nu ser jag med spänning fram emot LRF:s studier om vegetarianers metanproduktion och köttätande kvinnors ansiktssymmetri.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140130 - Rebecka Bülow

Vilken bra text, otroligt komisk och träffsäker. Och kan inte sluta fascineras av att en köttfri lunch i veckan väcker sådan uppståndelse överallt där det införs...


20140130 - Anna-Klara Bratt

Dags att uppröras över de punktmarkeande hummerfria skolmåltiderna! Har de inga lobsterister?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: