Hans Caldras med musiker uppträdde på prisceremonin för Rosa Taikon, th i samtal med Tomas Hammarberg.

Rosa Taikon: Samarbeta så även romer får det bra!

2014-01-26 | Matilda Otterstam padlock

INRIKES

Under fredagen delades 2013 års Olof Palme-pris ut till samhällsdebattören och silversmeden Rosa Taikon. Inför en stor publik i riksdagshuset talade hon bland annat om hur viktigt det är att samarbeta för att alla ska få det bra.

Juryns motivering:

Rosa Taikon tilldelades 2013 års Olof Palmepris för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter. Under tider som präglats och fortsätter att plågas av främlingsfientlighet har hon kompromisslöst stått upp för alla människors lika värde. Rosa Taikon personifierar samtidigt fem decennier av kamp för romernas kultur och medborgerliga rättigheter. Genom sitt arbete i Sverige och utomlands har hon visat att också enskilda människor kan påverka samhällsutvecklingen. Genom sitt konstnärskap har hon berikat samhället.

Rosa Taikon har under 60 års tid stridit för mänskliga rättigheter, framförallt för romers kultur och medborgerliga rättigheter. Det var fullsatt i andrakammarsalen i riksdagen under ceremonin då hon tog emot Olof Palme-pris med ett inspirerande och energirikt tal där, hon bland annat tackade Olof Palme för hans strider för ökad jämlikhet.

– Tyvärr satt inte Olof Palme själv och styrde, han hade många emot sig. Jag önskar att riksdagsmännen kunde samsas mer, till exempel om frågor som rör oss äldre. Vad gör man i dag med sina äldre släktingar? Jo man sätter dem på ställen som till exempel Carema, sade Rosa Taikon i sitt tal och möttes av skratt och applåder från publiken.

Hon berörde även det omdebatterade och kritiserade romregistret som polisen fört.

– Hur är det i dag då för romer i Sverige? Polisen säger att de inte finns några register, men det gör det visste, det finns tre! 4 000 romer som inte har tagit ens en knappnål, namn på barn i åldrarna två till fyra finns med, vad har de att göra i ett register över kriminella?

Inför publikens nickande och medhåll fortsatte Rosa att berätta att romer inte är några änglar, de är precis som alla andra. Det finns romer som stjäl, men det finns även romer som jobbar och bidrar till det svenska samhället.


”Jag kan inte bara gå förbi”

När Rosa Taikon tystnar möttes hon av applåder och jubel och på vägen ner från scenen stannade hon till och kramade om de som satt längst fram.

Sedan satte hon sig mittemot Thomas Hammarberg, som och under flera år jobbat som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, för ett samtal. Hammarberg frågade hur hon känner inför de som sitter och tigger i staden.

– Vem kan gå förbi en människa som inte har mat för dagen, eller som inte kan leva ett hyggligt liv, jag kan då inte gå förbi i alla fall.

Rosa Taikon berättade också om fortsatt antiziganistisk diskriminering.

– Javisst, vi bor i hus och barnen går i skolan, men fördomarna har inte försvunnit, svarade Rosa. Hon tog upp polisens register igen och fortsatte:

– Det finns de romer som inte kan söka jobb på grund av att de heter Taikon i efternamn. Många romer tvingas byta till något mer svenskt efternamn bara för att få chans att komma in i det svenska samhället.


”Ni måste samarbeta”

Men vad ska vi göra då? undrade Hammarberg. Rosa Taikon svarade snabbt:

– Det hjälper inte att sitta hemma och gnälla, vi ska kämpa, vi ska se politikerna i ögonen!

Samtidigt vände hon sig om och pekade mot en av politikerna på främsta raden:
– Jag måste prata med dig sen... och ytterligare en gång utbrister åhörarna ut i en applåd.

– Vem kommer någonstans utan kamp? fortsatte Rosa Taikon och än en gång vände hon sig mot politikerna, med ett råd på vägen:

– Ni måste samarbeta så alla, även romer, får det bra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: