Göran Lindberg var inte ensam, enligt flickorna han begick övergrepp mot. Men vilka var de andra?

#bryttystnaden: Lindberg släpps – förnekar sina sexualbrott

2014-01-24 | My Vingren padlock

INRIKES

På lördag blir Göran Lindberg villkorligt frigiven från Västervikanstalten. Trots att Kriminalvården senast i somras avslog hans ansökan om obevakade permissioner eftersom risken för nya brott ansågs för hög.

RELATERADE ARTIKLAR

2013-06-19 #bryttystnaden: Lindberghärvan för stor för polisen

2013-05-11#bryttystnaden: Göran Lindberg ingick i ett sexförbrytarnätverk

2013-05-10 #bryttystnaden: Verklighetens Call girl vill bli trodd

2013-05-10 #bryttystnaden: Det omstridda utpekandet bakom Call girl

2013-05-10 #bryttystnaden: Obesvarat krav på granskningskommission

2013-05-10 #bryttystnaden: BBC-skandalen som gav feministerna rätt

2012-12-21 Öppet brev till Sveriges rikspolischef

2012-11-16 #bryttystnaden: Call girl missar den politiska lockpåläggningen

2012-11-09 Poliser får inte stå över lagen

Under våren 2013 ansökte Göran Lindberg om att få obevakade permissioner. Kriminalvården gjorde då en psykologisk bedömning av Lindberg. Som underlag för utredningen låg anteckningar från det femtiotal psykologsamtal Lindberg deltagit i mellan 2011 och 2013. Kriminalvårdens psykolog bedömde att risken för återfall i sexuellt våld ansågs klart förhöjd och Lindbergs begäran om obevakad permission avslogs. Under sommaren 2013 gjordes en ytterligare bedömning, efter överklagan från Lindbergs advokat. I den utvärderingen ansågs risken för återfall under obevakad permission ”påtaglig och beaktningsvärd”.


Anses farligare nu än 2010

Göran Lindberg dömdes till sex års fängelse för grov våldtäkt, fler fall av våldtäkt och koppleri. Fram till oktober förra året har den före detta polischefen varit placerad på Saltviksanstalten utanför Härnösand, en anstalt den högsta graden säkerhet där flera grova sexualförbrytare är placerade. I helgen har han suttit tre fjärdedelar av sitt straff och kommer därför, enligt praxis, bli villkorligt frigiven.

Kriminalvårdens pressekreterare Linda Romanus kan inte uttala sig om enskilda fall men chefsjurist Elisabeth Lager säger till Uppsala Nya Tidning att risk för nya brott inte kommer att påverka frigivningsdatumet.


Fler män deltog i övergreppen

Feministiskt Perspektiv granskade under våren 2013 nätverket kring Göran Lindberg. Trots att flera andra män var misstänkta för att tillsammans med Lindberg ha utsatt unga tjejer för övergrepp dömdes ingen annan till fängelse. Tre andra män åtalades, varav två dömdes till dagsböter för brott mot sexköpslagen och den tredje friades. Flera andra misstänkta förekom i utredningen, enligt polisens utredningsmaterial.

I en intervju som Feministiskt Perspektiv gjorde med spaningsledare Jonas Trolle medger han att det framkom en hel del andra uppgifter om män som utnyttjade tjejer tillsammans med Göran Lindberg.

– Helt ärligt så hade vi kunnat rota i det mycket mer. Det håller jag med om. Och det hade säkert haft relevans, säger Jonas Trolle i intervjun från våren 2013.

Göran Lindberg förnekar fortfarande att han är skyldig till våldtäkt. Han har genomgått Kriminalvårdens behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män, ROS, men enligt Kriminalvårdens rapport har det haft låg eller ingen effekt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: