Ur ett amerikanskt nyhetsinslag om T-shirtar med Barak Obama och barnboksapan Nicke Nyfiken.

#bildskolan 19: Stereotypa bilder i världen

2014-01-24 | Joanna Rubin Dranger padlock 1

KULTUR

Veckans bildskola handlar om samtida stereotypa bilder av bland andra USA:s president Barack Obama och hans partner Michelle Obama.

RELATERADE ARTIKLAR:

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

#bildskolan 11: Stereotyper i samtida medier

#bildskolan 12: Zwarte Piet

#bildskolan 13: Minstrelshower

#bildskolan 14: Förlegade bilder och idéer i barnkulturen

#bildskolan 14: Förlegade bilder och idéer i barnkulturen

#bildskolan 15: Förlegade bilder och idéer i tecknade serier

#bildskolan 16: Tio små...

#bildskolan 17: ”Little Black Sambo”

#bildskolan: Stereotypa bilder i Japan

Vissa anser att vi idag lever i ett så kallat postrasialt samhälle, där hudfärg och etnicitet inte längre spelar någon roll. Att en svart man, Barack Obama, har kunnat bli Amerikas president och därmed en av världens mäktigaste ledare används ofta som exempel på att denna postrasiala nya värld verkligen existerar.

I Frankrike är justitieministern sedan 2012 en svart kvinna, Christiane Taubira. Barack och Michelle Obama och även Christiane Taubira utsätts inte bara för politiska satirer, som är en förväntad del av vardagen för ledande politiker och makthavare, men också för återkommande rasistiska bilder och uttryck, som till exempel jämförelsen med apor i ord och bild.

Den franska politikern och trebarnsmamman Anne-Sophie Leclere postade nyligen ett fotomontage på en apunge och Christiane Taubira på sin facebook sida med texten "18 månader gammal" under bilden på apan och texten "Nu" under fotografiet av Christiane Taubira. Här kan man se Leclere i ett nyhetsinslag där hon bland annat kallar Taubira "a savage" och säger att jämförelsen mellan Christiane Taubira och en apa inte har något med rasism att göra.


Amerikanskt nyhetsinslag om T-shirtar med Barak Obama och barnboksapan Nicke Nyfiken.


Den franska politikern Christiane Taubira omgjord till en annons för märket Banania som sedan 1912 haft stereotypa bilder av svarta på sina förpackningar.

Ytterligare exempel på black-face ikonografi runt om i världen hittar man på sidan Blackface där man bland annat kan läsa om Memín Pinguín som är en tecknad seriefigur från Mexico. Serien handlar om en fattig kubansk pojke och började ritas på 1940-talet och fortfarande är populär. Periodvis har serien sålt över 100 000 nummer i veckan. Memín Pinguín är en populär serie i Dominikanska Republiken, Puerto Rico, Venezuela, Peru, Chile, Panama och Colombia.


Enligt webbsidan Blackface är Memín Pinguín en populär serie i Dominikanska Republiken, Puerto Rico, Venezuela, Peru, Chile, Panama och Colombia.


Huvudkällor:

Blackface Around the World

The world post

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140208 - Ragnhild Greek

det är inte roligt, bara dumt

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: