FN:s säkerhetsråd. Oktober 2013. Få kvinnor vid förhandlingsbordet även där.

Kvinnounderskott undergräver fredssamtalen om Syrien

2014-01-21 | Alexandra Sandels padlock

UTRIKES

Den här veckan är världens blickar riktade mot fredskonferensen om Syrien i byn Montreux strax utanför Geneve. Men konferensen lär till stor del bli en mansföreställning med få förhoppningar om konstruktiva resultat. Det konstaterar Alexandra Sandels, som rapporterar från Beirut om kvinnorättsaktivisternas krav på utrymme i förhandlingarna.

RELATERADE ARTIKLAR

2014-01-17 Kvinnors rätt och hållbar fred går hand i hand

2013-07-05 Osannolikt att Assadregimen faller

2013-05-10 Revolutionens vinnare eller förlorare

2013-04-04 Må gud skydda de som är kvar

2013-01-31 Unik rapport inifrån Syrien

2013-03-01 Stora risker med Syriens väpnade konflikt

2011-11-18 Syrier fruktar gå Libyens väg

Att FN-chefen Ban Ki-Moon bjöd in Iran till fredsförhandlingarna om Syrien i Genève orsakade kaos under måndagen, eftersom Iran vägrat ratificera och krävt att inte behöva ta hänsyn till tidigare överenskommelser. Under några timmar hängde hela konferensen i luften, tills inbjudan drogs tillbaka för att den syriska oppositionen hotat med att inte komma.

Att den syriska oppositionen nu kommer att delta i konferensen, som startar i dag onsdag, säkrar dock inte legitimiteten i förhandlingarna. Iran spelar en central roll i krigets Syrien och oppositionen är splittrad. Många av medlemmarna i den nationella koalitionen för syriska folket lever i exil och kontakterna med rebellbrigaderna inne i Syrien är knappast de närmaste. Den syriske diktatorn Bashar al-Assad har i intervjuer gjort klart att han inte är beredd att dela makten med någon.

Samtidigt har den internationella kvinnorörelsen länge påtalat avsaknaden av civilsamhällets röster i fredsprocesser. En koalition av syriska kvinnogrupper begärde förra månaden att FN:s och Arabförbundets särskilda representant för Syrien, den 80-årige algeriske diplomaten Lakhdar Brahimi, skulle ge dem en direkt roll i förhandlingarna i Geneve och att FN utser en jämställdhetsrådgivare (gender advisor) för att försvara kvinnors röster vid förhandlingsbordet.


Kräver representation

Ett av kraven på kvinnogruppernas lista var att kvinnor ska utgöra minst 30 procent i alla förhandlingsgrupper under samtalen i Geneve.

”Vi syriska kvinnor säger att vi också har rätt att vara representerade i alla förhandlingar och om vi inte kan vara vid förhandlingsbordet som en civil organisation, så ber vi att vara där åtminstone som observatörer,” sade Sabah Hallak från Syria Women's League i slutet på en tre dagar lång konferens FN-sponsrad konferens i Geneve tidigare i januari. ”Vi som syriska kvinnor, vi ber att få delta i alla politiska processer samt i det som kommer ut av dem",” fortsatte Hallak.

Fredskonferensen i Schweiz, den så kallade Geneve II-konferensen, börjar på onsdag och består av två delar – den ena ett möte mellan ett trettiotal regeringar i världen, den andra förhandlingar mellan oppositionsdelegationen och Assad-regimen.

Man kanske inte ser särskilt mycket av den syriska revoltens kvinnor i massmedierna. Ofta är det skakiga Youtube-videor från Syrien som visar män i strid som flimrar förbi på tv-skärmen där hemma. Eller bilder från en syrisk oppositionskonferens som visar klungor av gråhåriga män i en hotellobby i Istanbul eller Qatar.


Högt pris

Inom den oppositionella syriska koalitionen är fortfarande 106 av de 114 medlemmarna män. Detta trots att de syriska kvinnorna har haft en central roll i att att leverera humanitär hjälp, skydda civila, och arbeta för fred i det krigshärjade landet. Kvinnoaktivister har varit viktiga i spridandet av information och nyheter inifrån det slutna landet. De har varit nyckelpersoner i nätverk som samlar in pengar och ser till att förnödenheter når dem i nöd.

I Damaskus, Beirut, och Amman har jag träffat dessa kvinnor. Många av dem är från olika etnoreligiösa grupper. De har varit sunnimuslimer, kristna, alawiter och druser. Många har ägnat sig åt att skapa dialog mellan de olika grupperna i Syriens sköra etniska väv allteftersom det syriska inbördeskriget fått allt högre sekteristiska övertoner. Många av dem har betalat ett högt pris.

”Syriska kvinnor betalar i dag ett mycket högt pris på grund av situationen, inte mindre än 80 procent av flyktingarna, eller de som är på flykt inom landet, är kvinnor och barn,” sade den prominenta kvinnliga syriska aktivisten Kefah ali Deeb på konferensen tidigare i januari. ”Ett stort antal kvinnor har fängslats, kidnappats eller försvunnit. Vi känner många av dessa kvinnor, de är från våra familjer, från våra vänner, och från våra kollegor på jobbet.”


Bygger redan fred

Bland kraven på listan från deras möte fanns också krav på att en eventuell ny konstitution bör garantera lika medborgarskap till det syriska folket "i all sin mångfald och tillhörighet" och att den ska garantera jämställdhet mellan män och kvinnor, bestraffa alla former av diskriminering och våld mot kvinnor.

På en bild på UN Womens hemsida från konferensen om syriska kvinnor tidigare den här månaden syns en leende Brahimi flankerad av deltagarna.Förhoppningsvis kommer han visa genuint intresse för att inkludera kvinnor i fredsförhandlingarna den här gången. För ett par veckor sen såg det annorlunda ut.

"Mr Brahimi, vi bygger redan fred i Syrien, vi kan hjälpa dig om du låter oss." sa en kvinnlig aktivist från Syrien på ett möte om syriska kvinnor i Schweiz i December, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), där Brahimi talade. Hon pratade för döva öron. Brahimi hade hunnit lämna rummet utan att höra någon av kvinnorna tala.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: