Amanda Mogensen är kommunikationsstrateg i Feministiskt Initiativ.

Kraftig medlemstillströmning i Feministiskt initiativ

2014-01-21 | Matilda Otterstam padlock

INRIKES

Feminismen är hetare än någonsin, den debatteras och diskuteras överallt, i både medier och hemma vid många köksbord. Feminismen har även fått sig ett rejält uppsving under senaste tiden och det syns tydligt på Feministiskt Initiativs medlemsregister som blir större och större.

RELATERADE ARTIKLAR:

Ett genombrott för feminismen

Målet är 5000 medlemmar

Efter att SVT sände den första delen av den omdebatterade serien Fittstim och den efterföljande debatten med bland andra Gudrun Schyman har nya medlemmar strömmat in till Feministiskt Initiativ (Fi). I söndags räknade de till 2148 nya medlemmar och medlemsantalet fortsätter att öka. Den positiva medlemsökningen beror dock inte enbart på SVT:s nya programserie, menar Amanda Mogensen, Feministiskt Initiativs kommunikationsstrateg.

– Ökningen av medlemmar beror till största del på Feministiskt Initiativs deltagande i mediedebatten. Gudrun Schyman har synts i SVT-debatt, i lördagsekot och det har skrivits en hel del debattartiklar, säger Amanda.

Ett annat lyckat initiativ för att locka medlemmar har varit Gudrun Schymans homeparty, där hon besöker människor runt om i Sverige för att prata om Fi:s politik. Dessa homepartyn har visat sig vara otroligt populära, Schyman är nämligen fullbokad ända till sommaren. Någon Belinda Olsson-effekt vill inte Amanda Mogensen prata om.

– Det kom en riktig boom i medlemsantalet efter första programmet och debatten, men flera dagar efter så fortsätter det tillkomma fler och fler medlemmar. Det handlar om de insatser Feministiskt Initiativ gjort, att säga att det enbart är en reaktion på programmet är att reducera det vi gör.


Feministiskt genombrott

Amanda Mogensen säger också att den manifestation mot sexuellt våld och för en samtyckeslag som hölls på Medborgarplatsen i Stockholm i lördags där bland annat Gudrun Schyman talade har fått fler personer att söka sig till Fi.

– Det vi upplever nu är ett feministiskt genombrott, framförallt ett politiskt feministiskt genombrott. Människor är trötta på att ha det som det är i dag, och framförallt är folk intresserade av den feministiska debatten, säger Amanda.

Anna Wiklander som är pressansvarig för Unga Feminister, Fi:s ungdomsförbund, talar också om ett ökat intresse för feminism bland unga.

– Om man ser till de problem som oftast tas upp, till exempel de våldtäktsdomar som har diskuterats mycket i medierna nu, så rör de ofta unga, speciellt unga kvinnor. Jag tror att många tjejer känner att något är fel och att man vill göra något åt det.

Unga feminister har sedan maj förra året ökat från 120 medlemmar till över att ha över 2 000 medlemmar vid årsskiftet. Anna Wiklander tror att det alltid har funnits ett stort intresse för feminism, men att det är först nu som unga människor har sett att det finns forum att uttrycka och engagera sig i. Anna tror att det är speciellt svårt som ung tjej att göra sig hörd, men genom att engagera sig i exempelvis Unga feminister så kan tjejerna få en chans att göra sig hörda och förändra.


En valkampanj

Nu befinner vi oss i ett stort och spännande valår, med både val till EU-parlamentet och riksdagen och Feministiskt Initiativ har satsat på en och samma valkampanj till de olika valen.

– Det är många som har engagerat sig vår valkampanj som helt bygger på ideellt arbete och gåvor. Jag säger att vi kommer in i både riksdagen och europaparlamentet, säger Amanda Mogensen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: