Mahienour El-Massry, i mitten, är advokat, en känd kvinnorättsaktivist och respekterad vänsterprofil i Egypten.

Aktivister i Egypten grips

2014-01-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-01-10 Fler rättigheter för kvinnor med Egyptens konstitutionsförslag

2013-11-29 Militär makt stärks i Egypten

2013-09-19 Jämställdhetsgarantier införs i Egyptens nya grundlagsförslag

En av Egyptens mest kända aktivister, Ahmed Maher, är nu dömd till två års fängelsestraff. Maher är grundare av ungdomsorganisationen 6 April-rörelsen, som hade en avgörande roll i mobilisering inför revolutionen 2011. På onsdagen 8 januari publicerade Huffington Post och egyptiska tidningar ett utsmugglat brev som Maher har skrivit från det ökända Tora-fängelset.

I brevet beskriver han de horribla förhållandena för politiska fångar, som enligt honom hålls i värre förhållande än mördare och kriminella. Bland annat skriver han: ”…det är förbjudet att läsa eller skriva, att smuggla in penna och papper till de politiska fångarnas avdelning är svårare än att smuggla in droger. Den som grips med en penna eller papper torteras…”

Ahmed Maher kämpade mot Mubaraks regim och senare även mot den avsatta president Morsi och brödraskapets styre. Han greps tillsammans med två andra aktivister, Ahmed Douma och Mohammed Adel, i december 2013. De anklagades för att ha organiserat en protestaktion utanför parlamentet. 6 April-rörelsen har öppet kritiserat de nya lagar som förbjuder demonstrationer.

I en våg av massarresteringar under de senaste veckorna har flera framträdande aktivister gripits. Detta efter att interimsregeringen godkände den nya kontroversiella lag som förbjuder demonstrationer utan polistillstånd i Egypten. Nio kända vänsterprofiler greps i Alexandria medan de deltog i en demonstration utanför en domstol.

Bland dem arresterade och dömda till fängelsestraff samt höga böter, finns det flera kvinnor såsom Mahienour El Massry och Mona Seif.

Onsdagen den 8 januari greps ytterligare tre aktivister – Ihab Abdelkereem, Ali Mohammed and Islam Akabawi – för att de delade ut flygblad som uppmanade till att rösta nej i folkomröstningen den 15 januari om den nya konstitutionen. Flera sekulära politiska partier kritiserar den nya konstitutionen för de artiklar som legitimerar militära domstolar för civila och ställer militärens makt över de valda politikerna. (länk till långa artikel.)

Ett nätverk som stöder Muslimska brödraskapet bojkottar under namnet ”Anti-coup Alliance” folkomröstningen eftersom de anser att den nya konstitutionen och regeringen som anordnar folkomröstningen sakna legitimitet. Muslimska brödraskapet deklarerades vara en ”terroristorganisation” av den egyptiska interimsregeringen och är därmed nu förbjuden. I och med detta har hundratals anhängare och ledare gripits och anslutna föreningar och välgörenhetsorganisationer stängts. Genom att klassificera brödraskapet och alla dess organisationer som terrorister, bränns broarna som eventuellt hade kunnat leda till en politisk försoning i Egypten, anser politiska kommentatorer i egyptiska medier.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: