Moa Svan.

2013 var damfotbollens år!

2013-12-30 | Moa Svan padlock

SPORT

Det hettade till under årets sista dagar, men 2013 är under alla omständigheter damfotbollens år. Det konstaterar Moa Svan och utbrister i ett ”segern är vår!”

Kritiken har varit massiv. När det är dags att summera fotbollsåret 2013 är det lätt att förklara segern. Det här var damfotbollens år.

Enligt fotbollsförbundets omvärldsanalytiker Jonas Nystedt var sommarens EM en stor succé. Effekten sitter fortfarande i. Den som kritiserar, trycker ner eller försöker rucka på damfotbollens starka position är dömd att misslyckas.

Fotbollsförbundet själva har försökt. De köpte en bil till en herrfotbollsspelare och delade ut i direktsänd tv. Efter massiva protester fick dom krypa till korset och erkänna Therese Sjögrans rätt till samma avtackning. Hennes meriter är ännu bättre än herrspelarens. Fler spelade landskamper, och fler VM-medaljer.

Efter det försökte Anders Svensson, som alltså fått bilen, försvara sin rätt till särbehandlingen med att bland annat säga att ”damfotbollen är en ren förlust”.

Något som fotbollsförbundet tog avstånd ifrån. Det stämde inte alls meddelade de.

Sist ut av alla, i denna motgångens höst för svenska herrlandslaget i fotboll, var Zlatan Ibrahimovic. Han skulle på ett bräde, försvara fotbollsförbundets agerande på Fotbollsgalan, och backa upp Anders Svensson. Resultatet? Återigen, massiv kritik och mothugg.

Anders Svensson slutade några dagar efter sitt uttalande om damfotbollen. Vad har hänt med Zlatan?

Den enda personen av betydelse som på sätt och vis backat upp honom, är SvFF:s ordförande. Det gjorde honom till måltavla för en dag, när huvudsponsorn Svenska Spel underkände både SvFF:s agerande och Zlatans uttalande.

Landslagsspelaren Nilla Fischer var först ut med att kalla det Zlatan sagt för ”det dummaste jag har hört” och listan fylldes sedan på av landslagskaptenen Caroline Seger, och flera före detta spelare, däribland Hanna Marklund.

Stödet för Zlatan har främst gett sig till känna på nätet, i form av hans hängivna fans. Men det har skett på bekostnad av andra fans som blivit enormt besvikna på sin hjälte Zlatan.

Fem dagar efter sina uttalande har han tagit tillbaka stora delar av det han sagt. Det enda budskapet om damfotboll han valt att stå fast vid på dagens presskonferens i Doha är: Damspelare har all min respekt, de gör ett fantastiskt jobb.

Lika lång som en cricket-match har diskussionen om Zlatan varit, och det är dags att konstatera vilka som har vunnit. Damfotbollen står sig starkare än någonsin. Landslaget blev återigen svenska hjältar under sommarens EM och det är det vi minns av fotbollsåret 2013.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: