Moa Svan.

#Zlatangate: Tips till den som vill be om ursäkt

2013-12-29 | Moa Svan padlock

SPORT

Att be om ursäkt och ändå inte. Moa Svan konstaterar att Zlatan Ibrahimovics ursäkter följer exakt samma mönster som innebandyspelaren Mikael Karlssons från Södertäljeklubben Balrog i mitten av december och ger därför lite tips till den som vill be om ursäkt.

RELATERADE ARTIKLAR:

#Zlatangate: Hela intervjun – långt mer förödande

#Zlatangate: Fotboll är kärlek

#Zlatangate: Svaret du söker är Lotta Schelin

#Zlatangate: Jämlikhetstanken räddar herrarna

När innebandyspelaren Mikael Karlsson sagt att ”småtjejer är korkade och trånga”, ville han först inte be om ursäkt, men efter upprörda kommentarer kröp han till korset efter två dagar.

Försvarstalet innehöll i stora drag tre ingredienser:

  • ”Jag älskar kvinnor.”

  • Det blev större än jag trott.

  • ...förlåt om någon blev ledsen.

Här är de tre ingredienserna i Zlatan Ibrahimovics ursäkt:

  • Jag tycker damfotboll är fantastisk.

  • Det blev större än jag trott.

  • ... det var inte meningen att trampa någon på tårna.

De verkar tagna ur en handbok för ”hur du ber om ursäkt, men inte ångrar något”. Det gäller att säga förlåt, men ändå stå på sig. Det är inte bra när en stor mängd människor blir arga, men det ska inte hindra en från att säga vad man tycker. Så det gäller att vara ödmjuk i sin ursäkt, men ändå tydlig med att felet ligger hos andra.

Även stora idrottsstjärnor behöver kärlek och stöd. Här är några tips på hur dom skulle kunna undvika ilska, sårade känslor och förlorade sympatier.


Förekomma missförstånd.

Om du inte menar ”vi borde hylla honom i stället för att vi sänker hela hans (Anders Svenssons) värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer”, säg inte det.

Menar du istället ”media behandlade min kompis fel, på grund av att någon annan givit honom en bil.” Säg det. Ett bra sätt att undvika missförstånd.


Ta hänsyn till andras känslor.

Kanske tycker du att damfotbollsspelare är dåliga, men du vill inte göra dom ledsna? Håll det för dig själv.


Vara positiv.

Om du vill ge ett positivt budskap, håll dig till det. Om budskapet är ”Damfotboll är fantastisk” försök krydda det med påståenden som backar upp det du säger. Uttalanden som ”jag skäms över att bli jämförd med damfotboll” tenderar att förstöra ditt positiva budskap. Försök istället att hitta förklaringar till det du vill förmedla.

Ställ dig frågan: Vad är det som är fantastiskt? Varför? Varför är det jag vill hylla viktigt för just mig? Ta fram fakta och presentera gärna ihop med positiva känslor. Ett förslag ”Jag blev lycklig när vi tog medalj i EM, och dom hade förtjänat ett guld”.


Vara konsekvent.

Att säga ”jag har all respekt för damfotbollsspelare” och samtidigt kalla Sveriges mest erfarna fotbollsspelare genom tiderna för ”den där damspelaren” är förvirrande. Här kan ett tips vara att lära sig namnen på dem du har respekt för.

”Jag vet inte vem det är”. Det är också respektlöst, i synnerhet om du talar om en kollega i din bransch. Vet du inte, försök att vara ödmjuk. ”ja, jag borde verkligen ha koll på det och NU har jag äntligen lärt mig mer om Therese Sjögran. Det var pinsamt att inte veta vem det var när jag fick frågan på Fotbollsgalan”.


Sluta skämta.

Det blir sällan roligt när killar skämtar om att tjejer är mindre värda (dom ska få en cykel, när killar med samma meriter får en bil), eller när det handlar om sexuella trakasserier (småtjejer är korkade OCH trånga). Visst, skämten kan bortförklaras i efterhand som just skämt, men om dom inte är roliga faller dom som en död hund. Är det inte roligt, är det inte ett skämt. När skratten dör är det enda som återstår en riktigt hård och skarp förolämpning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: