Julia Bahner, Feministiskt initiativ Göteborg.

Vi måste bli fler!

2013-12-19 | Julia Bahner padlock

OPINION

Antirasism är inget tyckande – utan det handlar om mänskliga rättigheter och om solidaritet. Det menar Julia Bahner, feministiskt initiativ, som samlade sina tankar inför demonstration mot rasism i Göteborg i torsdags.

Jag är stolt över att Göteborg tar ställning och visar att det som händer i vårt samhälle inte är okej. Gång på gång visar vi att vi är fler än rasisterna, nazisterna och fascisterna.

Men det är inte alltid lätt. För de är visserligen färre än oss, men de är högljudda, starkt enade och många gånger extremt hotfulla och hatiska. Inte bara mot människor med annan hudfärg än vit, utan mot kvinnor som tar plats i offentligheten, mot Hbtq-personer och mot andra som de upplever hota ”svenskheten”.

Jag upplever ett starkt obehag över det faktum att vi har ett öppet rasistiskt parti i riksdagen, som dessutom växer, enligt opinionssiffrorna. Jag upplever en stor sorg över att Sverige inte längre kan stå emot den utveckling som sker ser i Europa. Eller utveckling och utveckling, det går ju bakåt, med lagar mot ”homopropaganda”, begränsade aborträttigheter och murar för att utestänga romer.

Vi måste se till så att det inte blir verklighet här också!

Men det räcker inte med att vi står enade, många. Vi måste ut på bred front och kampanja, värva och på alla de sätt som var och en av oss kan, engagera oss för att de människor som ännu inte står enade med oss ska ansluta sig. För det räcker inte att vi har vänner, familjer eller arbetskamrater som tycker som vi. Det finns alldeles för många som INTE tycker som vi, men som egentligen drivs av samma sak.

För de är också är trötta på det samhälle som är idag – men till skillnad från oss ser de rasistiska partier och organisationer som ett bra alternativ för att ta ställning mot denna rådande ordning. Det är dem vi måste satsa våra resurser på, och i detta arbete måste vi vara många och vi måste vara uthålliga och vi måste vara tålmodiga – för vår kamp handlar om kunskap – och kunskap kan ta tid. För antirasism är inget tyckande – utan det handlar om mänskliga rättigheter och om solidaritet.

För vi är också trötta på dagens samhälle – men vår vision är en annan. Uppenbarligen måste vi bli tydligare med den visionen. Uppenbarligen måste vi bli bättre på att visa att vårt alternativ om ett mänskligt samhälle, ett samhälle för alla, inkluderar även dem.

Uppenbarligen måste vi bli tydligare med det vi vet, nämligen att det faktum att vi välkomnar människor på flykt till Sverige inte innebär att det blir mindre plats för dem. Uppenbarligen måste vi bli bättre på att förklara hur detta ska gå till.

För det är vår gemensamma bakgrund som människor som måste vara vägledande, inte vår ras, vårt medborgarskap, vårt kön, vår sexualitet, vår funktionalitet eller något annat. Vi är alla lika mycket värda och vi förtjänar alla att vara här på lika villkor. I ett Sverige för alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: