SVT Debatt ser inga skäl att angripa Avpixlats dominans

2013-12-13 | Karin Linder padlock 2

INRIKES

Researchgruppen avslöjade i veckan att det är den rasistiska sajten Avpixlat som står bakom majoriteten av kommentarerna på SVT debatts sajt. Josefine Ziegler och Mette Friberg på SVT debatt säger att de bedömer budskapen, inte vilka som står bakom dem.

RELATERADE ARTIKLAR

2012-06-20 Nils Funcke: Medierna ska moderera själva

2012-06-11 Dags att sätta stopp för det oansvariga utgivarskapet

2012-06-08 Ingen förbättring bland kommentarerna

2012-06-08 Interaktiv Säkerhet modererar svenska medier

2012-01-13 Liten Krets koordinerade SCUM-drev

Nils Funke: Medierna ska moderera själva

Researchgruppens undersökning visar att skribenter som är aktiva på Avpixlat även står bakom 248 771 av inläggen på SVT Debatt. Detta medan gruppen som skriver på SVT Debatt, men inte på Avpixlat, står för 246 583 inlägg. De som skriver i båda forumen utgör dock endast 14,5 procent av skribenterna på SVT Debatt samtidigt som de alltså står för dryga hälften av kommentarerna.

Länge har det varit tydligt att det är invandrarfientliga kommentatorer som är i majoritet på SVT Debatt vid diskussioner om invandring. Nu har Researchgruppen också kontrollerat hur många av användarna som även skriver på de rasistiska sajterna Fria Tider, Realisten, Exponerat och Avpixlat.

SVT svarar att de vill ha öppna kommentarsfält för att främja den fria debatten. På SVT Debatts blogg skriver Josefin Ziegler, projektledare på SVT Debatt tillsammans med Mette Friberg bland annat följande:

”SVT Debatt har däremot inte – som Researchgruppen – gjort någon undersökning eller registrering av vilka det är som finns bakom kontona. Och det är heller inget vi tänker göra. SVT Debatt står för det fria meningsutbytet under kontrollerade former. Vi bedömer budskapen i kommentarsfälten, inte vilka personer som står bakom dem.”

Josefine Ziegler vill inte kommentera siffrorna mer än att de bedömer budskapen, inte vilka som framför dem.

– Om det stämmer att 14,5 procent av de som kommenterar hos oss även skriver på Avpixlat och liknande sajter, så är det inte samma sak som att det de skriver här är rasistiskt, säger hon. Är det rasistiskt tas det dessutom bort från vår sajt eftersom vi följer publiceringsreglerna.

Enligt Researchgruppen är Avpixlatkommentatorerna helt och hållet frånvarande eller kommenterar mycket lite på artiklar som inte berör invandring. I artiklar med rubriker som ”Syrierna har slutat tro på omvärlden”, ”Inför integrationspeng för nyanlända” och ”Carl Bildt förtiger svensk som torterats i Bahrain”, står skribenter från Avpixlat för cirka 95 procent.


Förväxlas med folkets röst

Johan Wirfält, tidigare huvudredaktör för SVT Debatts sajt, och i dag debattchef på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm, håller med Josefine Ziegler och Mette Friberg om att kommentarsfälten fyller en viktig funktion.

– Det finns en självklar demokratisk poäng i att public service har åtminstone ett öppet forum där vem som helst har möjlighet att göra sin röst hörd.

Wirfält menar att det viktigaste i Researchgruppens undersökning är just att det handlar om en liten grupp som får stort inflytande på samhällsdebatten.

– Etablerade medier måste ha ett mer medvetet förhållningssätt till detta. Att Avpixlatskribenterna piskar upp stämningen i sina egna forum, och den vägen försöker dra igång debatter om pepparkaksgubbar och luciafirande, ligger liksom i den sajtens natur. Det är när bredare medier förväxlar detta organiserade kampanjande med någon sorts ”röster ute i stugorna” vi får problem.

Han tycker att öppna kommentarsfält är något bra, men att det kräver en stark modereringsapparat.

– Bland annat för att de inte ska fyllas med pamfletter från självorganiserade aktivister, säger han.


Återkommande kritik

Under Johan Wirfälts tid som redaktör på SVT Debatt utlovades skärpt moderering, vilket Feministiskt Perspektiv uppmärksammade. Men påståendet att kränkande kommentarer tas bort sedan dess har ifrågasatts och när Josefine Ziegler och Mette Friberg kommenterade gårdagens Avpixlat-avslöjande blev deras förklaringar kritiserade. Såhär skriver ”Clara Z”:

"...ni är uppenbarligen inte medvetna om hur illa det är ställt under långa tider i kommentarsfälten, i synnerhet kvällstid. Personpåhopp, sexistiska kommentarer, ren stalkning, t om i form av könsord, framför allt mot feminister, är mer eller mindre legio. Stora gäng av manliga skribenter kastar sig över de kvinnor som vågar framföra en avvikande åsikt. Trots försäkringar från moderator lyckas man tydligen inte stänga av de som bryter mest flagrant mot reglerna utan förövarna återkommer, ibland redan samma kväll.”

Hon får medhåll av ”GunnelGo” som bland annat skriver:

”Nu är det dags att få hyfs på det här stället... Sveriges största debattsajt med stora TV-program. Men först måste de ansvariga SE vad som försiggår.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131213 - Charlotta Ekengren

Det där känner jag igen fr aftonbladet. Jösses vilka påhopp såfort jag hade en annan åsikt än rasisternas/antifeministernas, som verkade vara typ 95% av dem som kommenterade där


20131214 - Gunilla Madegård

Fråga till Charlotta Ekengren:

Och hur sker då IS moderering i förhållande till det?

Får även du dina försök att komma till tals gentemot rasisterna/antifeministerna bortplockade om du inte är tillräckligt fin i kanten och inte trampar dem på tårna genom att ifrågasätta deras självtillskrivna och förgivettagna tolkningsföreträde - eller?

Besök gärna min blogg: helheta mönstren som förbinder (googla på det!) om du vill stödja vår aktion gentemot det allmänna förfallet.

Vi är ett gäng kampglada feminister som inte ger oss i första taget, som har debatterat mycket på SVT/Debatt under årens gång, men som funderar på att aktivt bojkotta forumet om det inte äntligen kommer en ändring till stånd.

Och har bla fått en artikel publicerad här på FP om dessa ting riktad som ett öppet brev till Birgitta Ohlsson.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: