Sissela Nordling Blanco håller tal på FATTAs manifestation mot sexuellt våld utanför riksdagen.

Samtyckeslagstiftning kan bli valfråga

2013-11-20 | Åsa Secher padlock 2

INRIKES

Sedan Folkpartiets vändning under helgens landsmöte är nu fem av åtta riksdagspartier för en samtyckeslagstiftning i sexualbrottsmål. Nu jobbar Ida Östensson, initiativtagare till FATTA-kampanjen, för att kravet på samtycke ska bli en valfråga.

RELATERADE ARTIKLAR:

Tenstafallet bra utgångspunkt för diskussion

Stor uppslutning kring krav på seriösa insatser mot våldtäkt

”Om en kvinna säger nej, så är det i dag ändå inte alltid olagligt för en man att ha sex med henne. Ett krav på samtycke bör införas i lagen. Ett nej ska vara ett nej!”.

Så sa Jan Björklund i sitt inledningstal på Folkpartiets landsmöte i helgen. Det betyder att fem av åtta partier säger ja till en samtyckeslagstiftning. En lag som skulle kriminalisera en sexuell handling mot en annan person om dennes samtycke saknas.

Ida Östensson, grundare av organisationen Crossing Boarders och initiativtagare till FATTA-kampanjen, har frågat alla riksdagspartier på Twitter hur de ställer sig i frågan om en samtyckeslag. Annie Lööf (c), Jonas Sjöstedt (v), Göran Hägglund (kd) och Åsa Romson (mp) har alla svarat att deras partier är för.

– Jag tycker det är skitgrymt att det nu är fem av åtta partier som är för. Att Folkpartiet gick ut från den borgerliga sidan på landsmötet tror jag har gjort att Centerpartiet och Kristdemokraterna kan stå på sig, vilket de inte har gjort innan trots att de länge varit för en lagändring. Det betyder också att Moderaterna nu står ensamma på den borgerliga sidan, säger Ida Östensson.

Centerpartiet är ett av de partier som också tydligt tar ställning i frågan på sin hemsida, där de skriver att ”Centerpartiet vill att alla sexuella handlingar som inte bygger på samtycke ska vara straffbara.” Även Vänsterpartiet tar upp frågan på sin hemsida, där de formulerar sin politik så här: ”Vi vill ta bort kravet på tvång och/eller våld i brottsbalkens bestämmelser om våldtäkt och ersätta den med en samtyckesskrivning.”

Kristdemokraterna saknar en liknande formulering men i mars i år skrev riksdagsledamoten Annelie Enochson(kd) en debattartikel i Expressen tillsammans med Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, där hon kräver införandet av ett samtyckeskrav. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson var snabbt ute på Twitter och välkomnade Folkpartiets vändning och Miljöpartiet är också det parti som under 2013 har motionerat i frågan. I oktober lämnade Gunvor G Ericson, gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson, in en motion med krav på att ett samtyckeskrav införs i brottsbalken. ”Vi anser dock att grunden för en sexuell handling ska vara ömsesidighet, och därför ska det vara kriminellt att genomföra en sexuell handling mot någon som inte deltar frivilligt, oavsett vilken situation personen befinner sig i.” står det att läsa i motionen.

Kvar återstår Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som ännu inte svarat på Ida Östenssons fråga på Twitter. Framför allt tror Ida Östensson att det handlar om okunskap.

– Det finns eldsjälar inom varje parti som har förstått och det finns många kvinnoorganisationer som har förstått, men inte förrän nu hakar media på och det gör att partierna måste ta ställning och måste sätta sig in i frågan. Anledningen till att vi inte hör mer från Socialdemokraterna och Moderaterna tror jag handlar om att de inte har kunskap, säger hon.

Enstaka Socialdemokrater har tagit ställning för förslaget, som till exempel Vivianne Macdisi, ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse och landstingsråd och Lena Hartwig, ordförande i S-kvinnor i Uppsala län, som i oktober skrev att ”En samtyckeslagstiftning är ett steg i rätt riktning och det är hög tid att en sådan införs” på UNT Debatt. Samtidigt sa Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet för Socialdemokraterna, till Aftonbladet i september att ”sedan i somras gäller en skärpt lagstiftning för våldtäkt som skulle kunna täcka in den här typen av fall”, med anledning av protesterna mot att sex pojkar som anklagats för våldtäkt mot en 15-årig flicka friats av Svea hovrätt.

I samma artikel får Morgan Johansson medhåll av Per Claréus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (m), som säger att det med den nya lagen ”blir ännu tydligare att även sådana situationer där ett offer möter ett övergrepp med passivitet omfattas av våldtäktsbrottet.”

Den 4:e december ska Ida Östensson tillsammans med flera andra träffa Socialdemokraternas riksdagsgrupp för att diskutera frågan. Ett möte hon känner sig positiv inför. Och i januari är det Beatrice Asks tur. Då ska det haverimöte som bland annat FATTA-kampanjen krävde för flera månader sedan äga rum. Ida Östensson hoppas att de kan få Beatrice Ask, som hittills varit väldigt tyst, att ta bladet från munnen och säga något i den här frågan.

– Jag hoppas också att hon kommer att ta sig tid att lyssna och att vi får chansen att lyfta fram våra argument, säger Ida Östensson och fortsätter:

– Många hänvisar till att de vill se vad som händer efter den lagändring som trädde i kraft i somras, vi säger att det inte räcker, det här kan inte vänta, det är för många friande domar under tiden. Vi måste ha en normerande lag som synliggör att sex ska handla om samtycke.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131121 - Linnea Bruno

Starkt jobbat, Ida Östensson med flera! Så glädjande att Sossarna och Beatrice Ask äntligen vill träffas och diskutera frågan med er.


20131122 - Jonas Göthner

Synd att ni inte frågade vad Fi tycker, vi har ju det intresantaste förslaget i frågan:

"Dagens sexualbrottslag kräver att tvång ska ha förekommit för att en våldtäkt ska räknas som våldtäkt. Lagen medför på detta sätt en syn på kvinnor som sexuellt tillgängliga så länge de inte gör fysiskt motstånd. Detta synsätt är inte förenligt med ett demokratiskt samhälle där människans rätt att bestämma över sin sexualitet och kroppsliga integritet värnas. Det är hög tid att införa en lag som grundar sig i att bristen på frivilligt deltagande ska avgöra ansvaret för våldtäkt. Feministiskt initiativ tar således ett steg längre än att förespråka en samtyckeslag och menar att sex bygger på frivilligt deltagande snarare än samtycke eller tillåtelse till sex. " http://feministisktinitiativ.se/for_en_feministisk_politik.php#g7

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: