Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet, är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad.

Fattigpensionären är tillbaka – och hon är en kvinna

2013-11-15 | Ann-Margarethe Livh padlock

OPINION

I dag finns det ungefär två miljoner pensionärer i Sverige. 800 000 av dessa får garantipension i större eller mindre utsträckning. Drygt hälften av alla kvinnor som i dag går i pension får garantipension. För vissa innebär det att klara sig på bara 7 000 kronor i månaden. Det konstaterar Ann-Margrethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad, med riktad fråga till Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Pensionssystemet straffar kvinnor för att de i större utsträckning arbetar deltid och har lägre inkomst. De hårdast drabbade hittar vi i kvinnodominerade låglöneyrken. Ofta är de anställda av kommunen – men den styrande högeralliansen i Stockholm vägrar acceptera en satsning på låglöneyrken.

Konsekvensen av ett ojämställt arbetsliv följer oss hela livet. Varannan kvinna som går i pension nu får ut mellan 5000 och 8000 kronor per månad. Många kvinnor får också tjänstepension, men för en kvinna som har levt sitt liv som låginkomsttagare handlar det bara om några hundralappar.

Kvinnor får i genomsnitt 65 procent av männens pensioner. Först tjänar de mindre, jobbar mer deltid och har otryggare anställningar när de jobbar. Sedan straffas de för det med lägre pensioner. Det är tacken till dessa kvinnor som arbetar med att ta hand om våra barn, våra äldre och våra sjuka.

Även den del av pensionen som utgörs av tjänstepensionen är katastrofalt lägre för kvinnor än för män. Tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren till anställda med kollektivavtal. I genomsnitt får kvinnor halva tjänstepensionen jämfört med männen.

Nästan varannan kvinna av dagens pensionärer, 45 procent, har så låga inkomster från det allmänna pensionssystemet att de räknas som fattiga. Det visar en undersökning från Pensionsmyndigheten. Det innebär att de får mindre än 10 800 kronor i månaden. Det som förr kallades fattigpensionär lever fortfarande finns kvar.

Pensionen räknas på livsinkomsten, och den är inte jämlik. Kvinnor har inte bara lägre lön än män, de tar fortfarande ut längre föräldraledighet än män och är oftare ensamma vårdnadshavare. Dessutom är många kvinnodominerade yrken väldigt slitsamma och kvinnor är sjukskrivna i högre grad än män och behöver oftare avsluta arbetslivet några år före 65.

Eftersom kvinnor i allmänhet lever längre än män, måste deras insparade pension räcka längre. Och eftersom pensionen slås ut på beräknad levnadslängd får kvinnor inte lika stor andel av sin pension varje månad, som män får.

I dag finns det ungefär två miljoner pensionärer i Sverige. 800 000 av dessa får garantipension i större eller mindre utsträckning. Drygt hälften av alla kvinnor som i dag går i pension får garantipension. För vissa innebär det att klara sig på bara 7 000 kronor i månaden. Jämfört med män är det tre gånger vanligare att kvinnor får garantipension.

Genom att ge kvinnor anständiga löner när de arbetar kan de få ett drägligt liv som pensionärer. Ordet fattigpensionär är inte värdigt 2000-talet. Därför satsar Vänsterpartiet 150 miljoner kronor i en historisk satsning kvinnodominerade låglöneyrken.

Nästa vecka är det budgetdebatt i Stockholms stadshus. Tänker Stockholms finansborgarråd ändra sig, är han beredd att satsa på kvinnolönerna? Stockholms alla kvinnor inom låglöneyrken vill gärna ha ett svar av Sten Nordin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: