Mats Wingborg och Shadé Jalali ger 22 konkreta förslag i boken Stoppa skitlivet.

Konkreta förslag mot otrygghet på arbetsmarknaden

2013-11-08 | Jenny Rönngren padlock

EKONOMI

På onsdag nästa vecka publiceras boken Stoppa Skitlivet, en uppföljare till Skitlivet om ungas villkor på arbetsmarknaden och del av ett projekt som Arena Idé startade som ett svar på att de otrygga anställningarna ökar. Feministiskt Perspektiv ställde tre frågor till Shadé Jalali, en av bokens författare.

FAKTA

Stoppa Skitlivet ges ut av Premiss Förlag

Det är den tredje och avslutande delen av projektet »Otrygga anlitandeformer« som drivs av Arena Idé, Arenagruppens tankesmedja.

Boken släpps den 13 november

Nästa vecka lanseras din och Mats Wingborgs bok Stoppa Skitlivet, vad vill ni säga med den?

– Andelen med tillfälliga anställningar ökar. Arbetsgivaren uppmanar alltfler att starta eget för att få behålla sitt jobb och andelen sms-anställningar, där du får veta om du får jobba samma dag som sms:t kommer, ökar. Boken ger konkreta förslag på hur facken, arbetsgivarna, politiker och opinionsbildare kan komma åt den snabbt växande otryggheten på arbetsmarkanden.


Vilka utmaningar har ni stött på i arbetet med boken?

– Utmaningen har varit att samla allt som behövs i en och samma bok då olika branscher behöver olika åtgärder. Vår poäng är att det inte går att följa endast ett förslag utan det behövs flera åtgärder för att komma åt den växande otryggheten på arbetsmarknaden. För övrigt har vi fått starkt stöd hela vägen då det råder stor efterfrågan på konkreta och konstruktiva förslag för att komma åt otryggheten.


Varför ska feminister läsa den?

– Att minska antalet tillfälliga anställningar är något som borde vara högt prioriterad på den feministiska dagordningen. Att inte kunna planera sin tid, känna oro för sin ekonomi eller stressjukdomar är alla konsekvenser av otrygga anställningar. Visstidsanställningar, deltidsjobb och delade turer (där en får jobba några timmar på förmiddagen och några timmar på kvällen) är alla fenomen som drabbar kvinnor hårdast. Feminismen borde så klart ha ett helhetsgrepp om den arbetsmarknadspolitik som förs.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: