Radioproducenten Emma Janke prisad igen.

Emma Janke får Susanne Björkmans stipendium

2013-11-06 | FemPers padlock 1

KULTUR

Emma Janke får Susanne Björkmans stipendium 2013 för P3-dokumentären ”Verklighetens Lilja 4-ever” Prissumman är på 35 000 kronor och stipendiet delades ut av Mark Levengood vid evenemanget Radiodokumentärerna på Södra teatern tidigare i kväll.

Hör P3 Dokumentär ”

Emma Janke får Susanne Björkmans stipendium 2013 för P3-dokumentären Verklighetens Lilja 4-ever. Prissumman är på 35 000 kronor och stipendiet delades ut av Mark Levengood vid evenemanget Radiodokumentärerna på Södra teatern tidigare i kväll.

Motiveringen lyder:

För intervjuer som berättar om en utsatthet svår att skaka av sig. För en inträngande skildring av hur det är att vara en ung tjej i händerna på alla utom sig själv och för konsten att berätta en redan välkänd historia så att den berör och upprör på nytt. Ett utropstecken i diskussionen om offren för trafficking.

Emma Janke har även tidigare uppmärksammats för sina radiodokumentärer. Det gäller till exempel Barna var hans, som blev flerfaldigt prisbelönt. Tidigare i år utsågs Emma Janke också till ”Årets frilans”.

P3 Dokumentär Verklighetens Lilja 4-ever är en berättelse om flickan som gav traffickingoffren ett ansikte. 16-åriga Dangoule Rasalites flyr ett liv i fattigdom och extrem utsatthet när hon med ett falskt pass kliver på planet från Litauen till Sverige den 17 november 1999, i hopp om en ljusare framtid.

I Sverige kommer hon att låsas in och utnyttjas hänsynslöst av en rad hallickar och torskar och den 7 januari 2000 orkar hon inte längre. Hon hoppar från en motorvägsbro rakt ner i den framrusande trafiken.

Efter Dangoules självmord startar en polisutredning som ger fragmentariska pusselbitar av hennes öde. Men trots att polisen vet vem som lurade Dangoule till Sverige kommer ingen att dömas för brottet.

2002 inspirerar Dangoules liv en av Sveriges främsta regissörer, Lukas Moodysson, till spelfilmen Lilja 4-ever och i och med det kom hon att bli en symbol för de tusentals anonyma offren för den internationella människohandel för sexuella ändamål som idag har blivit en mångmiljardindustri.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131110 - Birgitta Bolinder

Grattis Emma! Välförtjänt framgång! Jag var också glad åt ditt program om Grupp 8 i maj i år!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: