Sara Bäckström från Kvinnors nätverk.

Inget skadestånd – även om hovrätten dömer för våldtäkt

2013-11-04 | Sara Bäckström padlock 1

OPINION

För att kunna begära skadestånd från fosterpappan i våldtäktsmålet som Svea Hovrätt nu ska ta ställning till behöver den omhändertagna flickan fullmakt från den biologiska pappan – som hon är placerad ifrån. Kvinnors nätverk startar nu en fond för att kompensera för straffrabatten och uppmanar justitieminister Beatrice Ask att vakna.

RELATERADE ARTIKLAR/TAL:

Dags för domstolarna att komma in i 2000-talet!

Manifestation för tjejers rättstrygghet

Resumé: En tjej blir omhändertagen på grund av hemförhållanden. Hon placeras i ett familjehem för att hon ska få stöd, trygghet och få växa som person. Hon anmäler att hon blivit våldtagen, efter stor övertalning att våga anmäla. Hon är rädd att ingen ska tro henne. Hon är rädd att alla ska tycka att hon är jobbig, nu när det äntligen skulle bli bra. Mönstret känns igen. MEN hon är modig, hon vågar tillslut tro på systemet och hon vågar gå till polisen.

Läkarundersökningen som följer visar att mannens spermier och DNA finns i henne. Mannen frias trots detta eftersom han dikterar en orimlig historia om att hon själv fört upp hans sperma från ett papper och försöker sätta dit honom. Hans berättelse har stora logiska luckor som aldrig ifrågasätts. Detta - domstolens resonemang - hade kunnat kallas rättsskandal. Tyvärr fortsätter rättsväsendets kränkningar av tjejen.

Så nu ska jag föra er vidare i ärendet. Svea hovrätt fattade i mitten på oktober ett beslut som gör tjejen fullständigt rättslös, hon får inte sin skadeståndstalan prövad av domstolen. (Domstolen kräver obönhörligen, som enda lösning, att den biologiska pappan ska komma in med en fullmakt - fastän att hon är placerad bort från honom). Hon kan inte påverka sina rättsintressen trots att hon är veckor ifrån sin myndighetsdag.

Svea hovrätt väljer den lösningen, trots att det hade gått att göra på ett annat vis. Beslutet betyder att mannen slipper betala skadestånd till henne även om han döms. Samhällets institution har därmed gett mannen en enorm straffrabatt!

Den här tjejens situation visar tydligt på den rättsosäkerhet som finns för unga tjejer och kvinnor i rättsväsendet när det kommer till sexualbrott. Den uppenbarar även en rättsosäkerhet som riskerar att drabba alla placerade barn som utsätts för brott, där de biologiska föräldrarna inte samverkar för att verkställa barnets rättsintressen. Antingen måste Högsta domstolen komma med en tydlig praxis på området, eller så måste vi ändra lagen! För Resultatet är omöjligt att acceptera! Vakna Beatrice.

Kvinnokampen måste gå strukturellt och på individnivå parallellt. Det här är ett fall. Ett bra fall för att visa på strukturella orättvisor och på en rutten syn i ett patriarkalt och rasistiskt samhälle. Men tjejen ifråga är också en fantastisk tjej, stark som orkar, men som också behöver upprättelse och kompensation.

Därför har vi på Kvinnors Nätverk startat ett konto åt henne dit allmänheten kan donera, för att täcka upp för den straffrabatt samhället givit mannen. För det är en Straffrabatt så det sjunger om det. Vi har startat kontot och börjar insamling även om det är inte rätt att vi ska stå för det, men det är inte rimligt att hon står utan ersättning.

Vakna Beatrice Ask, agera och möt kvinnorörelsen i ett haverimöte. Snälla. Låt inte det civila samhället täcka upp hålen och sprickorna längre! Vakna Beatrice vakna Svea hovrätt, vakna Sverige!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131104 - Charlotta Ekengren

Fy fan va dåligt

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: