Wiveca Holst från ROKS var en av talarna vid manifestationen för tjejers rättstrygghet.

Dags för våra domstolar att komma in i 2000-talet!

2013-11-04 | Wiveca Holst padlock 2

OPINION

2012 anmäldes ca 6000 våldtäkter och endast några få procent slutade i en fällande dom. Hur kommer det sig att verkligheten ser ut på det viset år efter år? Det frågade sig Wiveca Holst från ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, i sitt tal vid dagens manifestation utanför Svea Hovrätt.

RELATERADE ARTIKLAR/TAL:

Inget skadestånd – även om hovrätten dömer för våldtäkt

Manifestation för tjejers rättstrygghet

”När jag blev våldtagen kändes det som om jag dog”, sa en kvinna som kom till en kvinnojour. Det är en känsla hon delar med många andra våldtagna.

2012 anmäldes ca 6000 våldtäkter och endast några få procent slutade i en fällande dom. Hur kommer det sig att verkligheten ser ut på det viset år efter år?

Kvinnors och flickors berättelser om våldtäkter ifrågasätts, deras klädsel ifrågasätts, deras uppträdande ifrågasätts, hur mycket motstånd gjorde dom, gjorde dom något motstånd över huvud taget, hur mycket hade dom druckit, sa dom verkligen nej så att det hördes osv invändningarna mot kvinnor/flickors berättelser kan göras hur lång som helst.

Männen förstår inte, när männen är kåta kan de inte längre tänka klart, mannen som fått en förförisk blick av en kvinna kan inte förstå att hon inte vill ha sex med hans kompis, filmas eller utsättas för våld, upphetsade män kan inte tolka ett nej, kåta män tappar hörseln och synen, osv denna lista kan också göras hur lång som helst.

Vilka är det då som beskriver kvinnor och män på det sätt som jag räknade upp? Jo, det är våra domstolar. Domstolarna har denna unkna syn på både kvinnor och män och därför är det inte så underligt att vi får de domar som vi får. Domstolarna utgår ifrån att alla kvinnors berättelser kan ifrågasättas och att kvinnor ljuger. Däremot köper domstolarna männens påstående att männen inte förstod, hörde eller såg.

Det är dags nu för våra domstolar att komma in i 2000-talet och se till att skaffa sig den kunskap de behöver för att kunna möta kvinnor och flickor med den respekt de förtjänar. Det är dags att sluta använda sig av gamla myter och fördomar om kvinnor och män när de dömer. Det är dags att inse att bara för kvinnor gör saker utifrån egen fri vilja t.ex lägger ut bilder och filmer på sig själv på nätet, betyder inte det att män kan filma i smyg och lägga ut filmerna på nätet mot kvinnornas vilja. Det är dags att lämna gamla föreställningar om hur kvinnor använder sig av sitt kön för att hämnas/skada män. Det är dags för våra domstolar att gå ut i verkligheten och se, att både kvinnor och män är så mycket klokare, kunnigare och sanningstalande, än vad domstolarna tror.

Vi föreslår därför kompetenshöjande åtgärder för rättsväsendet med fokus på hur offer och förövare för sexuella övergrepp reagerar och agerar, samt kring hur faktorer i offrets livssituation, bakgrund och relation till förövaren påverkar detta.

Vidare föreslår vi att vår justitieminister Beatrice Ask tillsätter en ”haverikommission” vars syfte är att undersöka varför det är så få anmälningar av våldtäkt som går till domstol och varför så få förövare döms samt att kommissionen föreslår åtgärder som ska medverka till att vi får betydligt fler fällande domar i framtiden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131104 - Eva Hassel Calais

Just det vakna Beatrice Ask. Nu väntar vi inte längre. Kunskapen finns så vad väntar du på? Vårt tålamod är slut!


20131104 - Carin Holmberg

Ja lite realitetsanpassning skulle sitta fint!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: