Johanna Dahlin, Sveriges Kvinnolobby.

Dags att rättsväsendet utbildas i jämställdhet!

2013-11-04 | Johanna Dahlin padlock 3

OPINION

”Att rätten ifrågasätter flickans berättelse, men inte det orimliga i mannens berättelse, är ett tydligt tecken på att föreställningar om kön fortfarande styr rättsväsendets bedömningar.” Det sade Johanna Dahlin, organisationssekreterare för Sveriges Kvinnolobby, i sitt tal vid manifestationen utanför Svea Hovrätt.

RELATERADE ARTIKLAR/TAL:

Inget skadestånd – även om hovrätten dömer för våldtäkt

Dags för domstolarna att komma in i 2000-talet!

Manifestation för tjejers rättstrygghet

Feminister!

Vi är oroade över hur vårt rättsväsende hanterar och bedömer brott om sexuella övergrepp mot kvinnor!

För första gången i Sverige har en domstol friat en man för våldtäkt trots att hans sperma hittats i flickans kropp. Vi frågar oss nu vad som krävs för att en utsatt flicka eller kvinna ska bli trodd på? Om inte ens DNA-bevis räcker, vad krävs då för en fällande dom?

Att mannen frias får förödande konsekvenser!

Det är få sexualbrott som leder till åtal. Den här domen förskjuter ytterligare rättsväsendets bedömningar av våldtäktsmål. När domstolar accepterar långsökta förklaringar som den här, så kommer ännu färre brottslingar att lagföras. Ännu färre flickor och kvinnor kommer att få upprättelse. Det är redan idag många som inte vågar anmäla. Och de som vågar anmäla har nu lärt sig att inte ens DNA-bevis duger.

Vi vill inte ha ett samhälle där flickor och kvinnor inte vågar anmäla och inte tas på allvar. Det är inte rättssäkert! Det är inte demokratiskt!

Vi är många som upprörs över våldtäkterna. Vi upprörs och oroas över killars och mäns syn på flickor och kvinnor. Vi upprörs över att rättsväsendet sanktionerar övergrepp.

För en månad sedan krävde Sveriges Kvinnolobby tillsammans med ett 30-tal andra organisationer och nätverk ett haverimöte med justitieminister Beatrice Ask. Vi har ännu inte fått svar på vårt krav.

Det är dags att vakna nu, Beatrice Ask! Det är dags att du som justitieminister tar ditt ansvar. Se till att detta inte händer igen. Säkerställ att den här flickan och andra får upprättelse!

Det är dags att tala klarspråk till killar och män. Vi måste både kräva och ge dem möjlighet att ta ansvar för sina handlingar. Inför en samtyckesreglering! Samhället måste signalera att sex ska ske på lika villkor - mellan samtyckande individer.

Det är dags att rättsväsendet utbildas i sexualbrott och jämställdhet. Att rätten ifrågasätter flickans berättelse, men inte det orimliga i mannens berättelse, är ett tydligt tecken på att föreställningar om kön fortfarande styr rättsväsendets bedömningar. För att lagstiftningen ska fungera måste kunskapen inom rätts- och domstolsväsendet öka!

Vi har fått nog! Vi kräver ett stopp på övergreppen. Vi kräver en förändring av rättsväsendet. Vi kräver det nu!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131104 - Charlotta Ekengren

Håller med


20131105 - Gunilla Högström Jonsson

utbildning i jämställdhet för rättsväsendet är nödvändigt


20131106 - Anja Gustafsson

Jag undrar om utbildning hjälper. Jag undrar också varför ingen kräver minst 50% kvinnliga lagråd vid bedömning av sexualbrott. Åtminstone i hovrätten och högsta domstol som har prejudicerande funktion.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: